Waar ben je naar opzoek?

En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?

Tilda liep met haar kindje in de wagen over de brug. Ze dacht: “Als ik haar nu laat vallen is ze dood.” En op de trap van hun appartementencomplex dacht ze steevast: “Als ik nu de wagen omkieper is ze dood.” Ze schaamde zich voor deze gedachtes. Tilda had een postnatale depressie. En daar kwam ze achter toen ze op een avond tegen haar man zei dat ze dacht dat hun dochter een betere moeder verdiende dan haar. Hij schrok en wist dat dit niet goed was.

Je zou het niet denken maar in Nederland krijgen jaarlijks 20 duizend vrouwen een postnatale depressie. Het is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Moeders die op zo’n grijze wolk zitten schamen zich en voelen zich eenzaam en onbegrepen.

Volgens het Trimbos-Instituut komen huwelijksproblemen en scheidingen vaker voor bij deze moeders en zijn er ook risico’s voor de ontwikkeling van de baby, zoals een onveilige hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling.

De cijfers liegen er dus niet om. Love2BeMama-blogger Tilda Timmers doorbreekt het taboe rondom de postnatale depressie met haar boek ‘Toen kreeg ik weer lucht – overwin je postnatale depressie en krijg je leven terug‘. Tilda is ervaringsdeskundige, therapeut en begeleider van moeders met een postnatale depressie.

Lees ook: Het is zover!

Tilda weet als geen ander hoe het is een postnatale depressie te hebben. Daarom vindt ze het belangrijk dat moeders die een postnatale depressie hebben erover praten en hulp zoeken. “Een postnatale depressie overkomt je, daar kies je niet voor. Het heeft niets te maken met in een slachtofferrol kruipen of gewoon even de schouders eronder zetten.”
Ze ziet in haar praktijk dat vrouwen er vaak niet over durven te praten, ook omdat ze uit hun omgeving nogal eens te horen krijgen dat ze zich niet moeten aanstellen.

Persoonlijke verhalen

Tilda deelt openhartig haar persoonlijke verhaal en dat van vele andere vrouwen. Met onder meer mindfulness-technieken en talloze praktische adviezen helpt ze moeders om de negatieve gedachtenstroom te stoppen, tijd voor zichzelf te maken en weer te genieten van het leven als moeder.

“Jonge moeders zijn vaak erg onzeker. Ze leggen de lat heel hoog en kunnen enorm uit het veld geslagen zijn als ze bijvoorbeeld een BN’er drie dagen na haar bevalling zien stralen op tv, terwijl ze zelf somber en doodmoe thuis zitten. Ik zou graag willen dat vrouwen openhartiger met elkaar bespreken wat de minder leuke kanten zijn aan de bevalling en het moederschap.”

Het boek van Tilda staat vol praktische tips en bevat humorvolle anekdotes en verhalen van andere moeders.

Wil jij dit boek ook hebben? Vanaf 12 mei is hij verkrijgbaar. Voor meer informatie over de hulp die Tilda je kan bieden kun je haar website bekijken.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Pobby zei

  “Ik zou graag willen dat vrouwen openhartiger met elkaar bespreken wat de minder leuke kanten zijn aan de bevalling en het moederschap.”

  Het was inderdaad best moeilijk om van vrienden en kennissen altijd maar te horen dat ze zo’n blije en makkelijke baby hadden, terwijl ik met een huilbaby zat en het af en toe echt niet meer zag zitten. Dan voelde ik me schuldig en een slechte moeder (want ik werd steeds bozer als ze weer begon te huilen). Terwijl ik zielsveel van haar hou en ook weet dat ze het niet expres deed.

  Wat ook heel fijn zou zijn, is als vrouwen (moeders) elkaar niet meteen afbranden als iemand het anders doet dan de ander. We houden allemaal van ons kind en willen allemaal het beste. Dat we daarin niet altijd dezelfde keuzes maken, wil niet zeggen dat de één het beter doet dan de ander, of dat de één meer van haar kind houdt dan de ander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen