Waar ben je naar opzoek?

Een vechthond in de buurt van mijn kinderen? Doodeng!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Een vechthond in de buurt van mijn kinderen? Doodeng!

vechthond

Bij mij voor de deur laten mensen dikwijls hun honden loslopen. Gewoon midden op straat, waar het stikt van mensen en nog belangrijker: kinderen! Zo verschrikkelijk onverantwoord, vind ik dat!

Mijn moeder helaas de gevolgen daarvan aan den lijven ondervonden. Haar kat lag lekker in de voortuin te soezen, toen er plotseling een hond opdook en hem op begon te jagen. De kater was helaas al iets ouder en kwam niet snel genoeg weg. Resultaat? Een geamputeerde poot en een dikke dierenartsrekening. De eigenaar van het dier was in geen velden of wegen te bekennen.

Lees ook: Is de combi hond met kind(eren) verstandig?

Opgeschoten types

Ik zou liegen als ik honden met het zogenaamde ‘vechthond’-predicaat niet zoveel mogelijk probeer te vermijden. Niet zozeer om de hond zelf, maar om de types die soms mee wandelen. Van die opgeschoten types die zelf nog net hun schoenveters kunnen strikken en een ‘stoere’ hond gebruiken om indruk te maken (oftewel: te compenseren).
Dikwijls weten deze mensen niet met wat voor een hond ze te maken hebben, en hebben ze geen kaas gegeten van de opvoeding. Laat staan als het gaat om het hebben van een dosis aan gezond verstand. Nee, in plaats daarvan worden de honden opgenaaid onder het mom van ‘spelen’. En een cursus? Zonde van de centen, toch?

Foute opvoeding

Uiteindelijk belanden het gros van deze dieren in het asiel. Simpelweg, omdat stoere Harry zijn beer van een puppy uiteindelijk niet kon handelen. Het andere deel blijft lijden onder dezelfde, foute opvoeding en wordt langzaam maar zeker, steeds een beetje gevaarlijker. In zo een geval is het in mijn ogen dus niet de vraag of zo een dergelijke hond ooit eens in een kind zijn lurven hangt, maar wanneer. Terwijl hetzelfde dier, bij de juiste eigenaar, waarschijnlijk een oerlomp knuffelbeest zou zijn, maar door die foute opvoeding zo een weerloze peuter het ziekenhuis in kan helpen. Met alle gevolgen van dien, inclusief een spuitje zonder genade voor de hond.

Lees meer: 4x Hoe help je kinderen met angst voor honden

Uitlaatuurtje

Waar een volwassene een Chihuahua in zo een geval met gemak terug naar Mexico schopt. Weet ik dat ik zelfs moeite zou hebben met de Bokito-variant onder de honden. Laat staan mijn mannetje van 3 turven hoog.
Al met al loop ik met mijn dus zoon liever een blokje om als ik zie dat het ‘uitlaatuurtje’ voor de deur weer is begonnen. Uit angst dat één van deze statussymbolen plotseling de kolder in de kop krijgt en besluit om jagertje te spelen met mijn rond rennende kleuter.

Terecht? Misschien niet altijd, maar dat neemt niet weg dat ik het doodeng vind! Vechthonden in de buurt van mijn kinderen. Hou ze alsjeblieft aan de lijn!

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Stella zei

  Wij hadden vroeger in het dorp een dobermann die een tekkel door midden had gebeten. Iedereen was als de dood voor de hond en diens baas. Zelf loop ik ook altijd een andere route als ik dat soort figuren zie

 • Lenny v.d. Linden zei

  Kan me deze reactie wel voorstellen, maar pas op dat je niet gaat overdrijven. Want die zgn. “vechtershonden” zijn niet allemaal zo. Het is wel zo, die opgeschoten types zijn het gevaarlijkste. Zij voeden de hond op een verkeerde manier op, of helemaal niet. Terwijl zeker deze honden een goede, strenge opvoeding nodig hebben en een baas of bazin die dit ook doet en vol blijft houden.
  Maar honden mogen niet los lopen. Ik zou toch eens met de wijkagent gaan praten en jouw ongerustheid ter sprake brengen. Hoop dat hij het dan goed in de gaten kan houden en de opgeschoten types er op aan kan spreken. Dat is tenslotte een onderdeel van zijn werk.
  Mijn dochter heeft zo’n “vechtershond” (vind dit eigenlijk een rotnaam voor dit ras). Het is een stafford, een schat van een beest. Maar ook de enige die ik helemaal vertrouw. Dit doordat hij heel goed en consequent streng opgevoed wordt. Totaal niet aangezet of opgefokt wordt om de stoere hond uit te hangen. Het is zo jammer dat door die opgeschoten types deze honden in zo’n negatief daglicht komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen