Waar ben je naar opzoek?

Een ode aan het drukke kind

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Een ode aan het drukke kind

“Mijn kind is druk.” Iets wat veel ouders zeggen maar ondanks dat wordt het nog altijd uitgesproken alsof het een reeks aan vieze woorden is. Ze worden uitgesproken als een verontschuldiging, een waarschuwing, als een diepgewortelde schaamte om veroordeeld te worden op gedrag wat niet hoort. Maar ik ben er klaar mee en ik schreef een ode aan het drukke kind. MIJN drukke kind.

Als een moeder van een drukker kind kan ik dit beamen

Met een kind dat ‘opvalt’ ben je constant zoekende naar blikken. De veroordelende blikken, geïrriteerde blikken, boze blikken en soms zelfs plaatsvervangende schaamte.

Een druk kind wordt gezien als een probleem die je als ouder met je meedraagt. Als een probleem voor in huis, in het openbaar en op school. Een druk kind is onhandelbaar, lastig te controleren. Een druk kind kan simpele dingen niet zoals; op zijn billen zitten zoals het ‘hoort’.

Lees ook: Dé 10 geboden voor een jongensmoeder (van haar zoon)

Een druk kind is vervelend, storend!

Ze zijn impulsief en zeggen dikwijls dingen zonder erover na te denken.
Druk zijn is slordig.
Druk zijn is storend.
Druk zijn is fout.

“Mijn kind is druk.” Een zin die je uit de mond van heel veel ouders zal horen, maar nog is ‘druk’ vreemd, verkeerd en ongewenst.

Mijn drukke kind is een last…

Maar verplaats jezelf eens in het hoofd van een ‘drukker kind’. Een kind dat en hier niet zoveel aan kan doen. Een kind wat vooral druk bezig is. Met spelen, opgroeien en leven. Wat druk is met zichzelf blijven. Al wordt er dag-in-dag-uit duidelijk gemaakt dat dit niet kan. Een druk kind is een kind wat druk bezig is om zijn drukte te onderdrukken.

Lees ook: Anders krijg je een kutkind

Hij is een kind!

Dat vooral, maar dan een die al vroeg leert dat ‘aanwezig’ zijn iets is wat niet kan.

Mijn kind is druk…

Hij is luid en altijd in beweging.
Hij is overenthousiast, heeft temperament en is onwijs spontaan.
Mijn kind is druk met zijn sporten, met zijn vriendjes en leven.
Hij is druk met genieten, met zichzelf zijn. Op de momenten dat het kan.

En mijn kind is niet druk om je te pesten, om te storen of om te irriteren. Hij is niet druk om het iemand anders lastig te maken. Zelfs al wordt dat nog té vaak gedacht.

Lees ook: Ik ben de moeder van dat kutkind…

“Mijn kind is druk!”

Het is iets wat je uit de mond van veel ouders zal horen en nu ook uit die van mij.
Mijn kind is druk van zijn hoofd tot aan zijn tenen, maar hij is niet druk om iemand te vervelen.

Mijn kind is druk, dat is waar! Maar hij is vooral heel erg druk bezig. Druk met uitvogelen hoe zijn drukte uiteindelijk in de wereld past 🙏🏻❤️

Photo by Danya Gutan from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen