Waar ben je naar opzoek?

Een autovakantie met kinderen is helemaal niet vreselijk

6 minuten lezen admin Love2BeMama
Een autovakantie met kinderen is helemaal niet vreselijk

Ik ga graag op vakantie (wie niet). En als ik op vakantie ga dan ga ik met het vliegtuig. Marley is pas 4 jaar en heeft al een aantal keer gevlogen. Een korte vlucht naar Rhodos maar ook al twee keer naar Mauritius. En Jenna die net 2 jaar is, is ook al naar Mauritius gevlogen. De vlucht duurt 13 uur, maar inclusief vertrek van huis, tussenstop op Dubai en de rit vanaf het vliegveld in Mauritius tot het huis van mijn moeder daar, ben je toch al gauw zo’n 22 uur onderweg. Een flinke reis dus. Maar alle keren dat we met de kinderen vlogen, ging dit heel goed. En ik zou morgen zo weer een lange reis met ze maken.

Lees ook: 15 tips voor vliegen met kinderen

Een autovakantie met kinderen is helemaal niet vreselijk

Liever met het vliegtuig

Toen ik begin dit jaar een hotel in Italië geboekt had, was het voor mij logisch om met het vliegtuig die kant op te gaan. Lekker snel en makkelijk. Maar manlief dacht daar anders over. Hij vond het wel leuk om met de auto naar Italië te rijden. Ik met de auto? Naar Italië? Ehh dacht het niet! Weet je wel hoe lang dat rijden is?! Toen hij zei dat een reis naar Mauritius veel langer duurt, was ik al overtuigd. Maar om heel eerlijk te zijn zag ik er vreselijk tegenop.

Horrorverhalen over autovakanties

Hoe dichterbij de vakantie kwam, hoe benauwder ik het kreeg. Ik had in de afgelopen jaren al aardig wat horrorverhalen gehoord. Zeurende kinderen, ruziënde kinderen, huilende kinderen en continu de vraag of we er al zijn. Waar beginnen we aan?! We kunnen nog met het vliegtuig. Als we maar niet zo lang met twee kleine kinderen in de auto hoeven te zitten. Manlief zei dat we het gewoon moesten proberen. Ik probeerde nog mijn autootje die niet al te groot is en ook al een oudje begint te worden, in te brengen. Maar mijn auto had mij in de 6 jaar dat ik er in rijd nog nooit in de steek gelaten en dus had manlief er alle vertrouwen in dat ze (ja, mijn auto is een meisje) ons nu ook niet in de steek zou laten.

Toch met de auto

En dus liet ik het maar over me heen komen. Als de autorit volledig in de soep zou lopen, zouden we nooit meer met de auto gaan. En kan ik voor de volgende vakantie weer op zoek naar een vliegvakantie. Maar nu dus zorgen dat ons autootje ons veilig naar Italie zou brengen, dus nog alles na laten kijken en alles is vervangen wat vervangen moest worden. En Pechhulp Nederland omgezet in Pechhulp Europa. Omdat de kofferbak ook niet heel groot is, moest ik zorgen dat ik niet teveel mee zou nemen. Ik had echt mijn best gedaan, al vond manlief dat ik uiteraard weer teveel had ingepakt. Het paste in de auto dus ik was tevreden.

Cadeautjes voor onderweg

We zijn rond 21:00 uur gaan rijden, zodat de meiden snel zouden slapen. En we waren nog niet in Duitsland en ze sliepen al. Ze werden pas wakker toen we in Oostenrijk waren. En toen hadden ze een cadeautje verdiend. In het vliegtuig neem ik altijd cadeautjes mee en mogen ze om de zoveel tijd een cadeautje uitpakken. Denk hierbij aan kleurboeken, potloden, puzzels, boekjes en ga zo maar door. In de auto hadden ze al genoeg speelgoed, boekjes en kleurtjes. Dus was ik voor de vakantie naar de Action gegaan en heb daar balletjes voor in het water, waterpistolen, een opblaaskrokodil, badmintonsetje enzovoorts gehaald. Simpele en leuke dingen die ze in en rond het zwembad van het hotel konden gebruiken. En ik was nog geen tien euro kwijt! De kindjes waren helemaal blij en enthousiast en uiteraard kreeg ik niet snel daarna de vraag of ze nog meer cadeautjes kregen. Tja, ze hadden zo lang geslapen dus nog een cadeautje kon best. Even de auto uit, wat gegeten en gedronken in Oostenrijk en voor we het wisten reden we Italië al in.

Brak na een lange reis

Het laatste stuk hebben ze lief een filmpje gekeken (lang leve de portable dvd-spelers!), nog meer cadeautjes uitgepakt en nog wat geslapen. Uiteraard zijn we regelmatig gestopt om onze benen de strekken, maar reden vaak na 10 minuten weer verder omdat de kinderen toch lagen te slapen. We kwamen aan bij het hotel en hebben de rest van de dag bij het zwembad gezeten. Papa en mama waren redelijk brak, aangezien het lang geleden was dat we een nacht over hadden geslagen (het leven voordat er kinderen waren). Dus de eerste avond maar vroeg naar bed met zijn allen!

De terugreis

Na een heerlijke vakantie moesten we natuurlijk weer terug. Om 10 uur moesten we uitgecheckt zijn, dus na het ontbijt nog even wat boodschapjes voor onderweg gedaan en toen richting huis gereden. Omdat de kindjes het merendeel van de rit wakker zouden zijn, zijn we vaker en langer gestopt. Iedere 2 tot 2,5 uur een stop van zo’n half uur. Wat eten, drinken en spelen. En hup de auto in. Deze rit was ook voor papa en mama leuker omdat we veel meer van het prachtige landschap zagen. Op de terugweg had ik geen cadeautjes en het mooie was dat dat ook niet nodig was. We hebben over de vakantie gepraat; wat was het leukste, grappigste, verdrietigste? Wat was het lekkerste wat je gegeten hebt? Welk ijsje was het lekkerst? We hebben lekker zitten kletsen.
Het enige waar Marley om vroeg (oke, zeurde) was dat ze een hamburger wilde eten bij de Mac Donalds. Tja, als je al 7 uur onderweg bent (inclusief tussenstops) en dat het enige is waar je om vraagt, dan heb je wel een Maccie verdiend! Het werd uiteindelijk het andere fastfoodrestaurant; Burger King. Maar dat mocht de pret niet drukken. Marley genoot van haar hamburger en Jenna van de kipnuggets. En na een uur zijn we weer verder gereden. Niet lang daarna vielen de meiden in slaap en hebben we het laatste stuk lekker door kunnen rijden.

Op naar de volgende autovakantie

Mijn eerste autovakantie is zeker niet de laatste geweest! Het voordeel van de auto is dat je kan stoppen wanneer en hoe lang je dat zelf wilt. En dat je tijdens je vakantie overal naartoe kan rijden. Geen gedoe met pendelbussen, ov en taxi’s maar gewoon lekker met je eigen auto. Ik ben echt helemaal om! Oke, naar Mauritius zullen we gewoon met het vliegtuig gaan, maar gaan we naar Frankrijk, Spanje of Italië dan gaan we zeker weer met de auto. Als ik maar zorg dat ik genoeg entertainment voor de kinderen bij me heb; barbies, poppen, boekjes, films enzovoort. En een hoofdkussen voor de oudste omdat zij niet meer in een kinderstoeltje zit en dan toch lekker kan slapen in de auto. Eten, drinken en wat te knabbelen voor als we stoppen. En veel koffie en energydrink voor papa en mama.

Zie je ook zo op tegen een autovakantie? Niet doen! Zorg dat je relaxed de auto instapt en zorg dat de kinderen zich niet vervelen. Praat met ze en wees eerlijk. Vertel van te voren dat ze heel lang in de auto moeten zitten. Krijg je de vraag of we er al bijna zijn, zeg dan eerlijk dat het nog heel lang duurt. Beloon ze onderweg met kleine cadeautjes. Vraag hoe ze de vakantie vonden. En neem hun favoriete speeltjes mee voor onderweg. Stop regelmatig om wat te eten en drinken en laat ze even lekker rennen en spelen. Maar zeg ook dat ze mogen slapen en dat als ze dan wakker worden, we weer wat dichterbij zijn.

Er zijn vast nog meer dingen om de rit zo relaxed mogelijk te maken. Heb jij nog tips?

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties
 • Auto Roadshow zei

  Binnenkort ga ik met de kinderen voor het eerst op een autovakantie, was al beetje bang voor de kinderen omdat ze een lange tijd in de auto moeten zitten, dus bedankt voor de tips. Ze zullen zeker van pas komen en dan moet het wel goed komen.

  Gr.
  Lucien Lachman

 • Marjon zei

  Wij zijn net met het vliegtuig op vakantie geweest voor het eerst met de kinderen en hebben ook gebruik gemaakt van de techniek van cadeautjes. Ook bij de Action en simpel als wat zoals stickers en een kleurboek daar waren ze al weer een tijd zoet mee!

 • Ashley zei

  Ook wij gaan voor het eerst met onze 15 maanden oude bink met de auto op vakantie. Er tegen op zie ik niet, maar voel wel gezonde spanning.. Maar net wat je zegt.. Je hebt de tijd aan jezelf. Ben benieuwd!
  Thanks voor je leuke bericht!

  • Irene zei

   Dank je! En wat je zegt, je hebt geen haast. Dus vaak stoppen voor een frisse neus en dan komt het helemaal goed 😉

 • Cristina zei

  Hoi
  Ik woon in Portugal al een tijdje ben in Nederland geboren en heb altijd met de vliegtuig op vakantie geweest inclusief naar Nederland. Dit jaar komen wij (man, zoon en ik) naar Nederland met de auto voor het eerst ben benieuwd hoe dat zal gaan. Mijn zoon is nl 12 en die slaapt niet zomaar in de auto.
  We zullen het wel zien. Leuke tips trouwens die kadootjes.
  xxx

  • Irene zei

   Als het met een 2-jarige en 4-jarige goed is gegaan, dan zal het met een 12 jarige helemaal goed komen. Je zou evt ‘s nachts kunnen rijden. Dan slaapt ie vast wel een paar uurtjes. En regelmatig stoppen om de benen te strekken als ie wakker is. Alvast een hele goede reis en succes!

 • Sylvie zei

  Fijn dat het zo goed is gegaan, en leuke tips! Wij gaan deze zomer met de auto naar Oostenrijk, ik ben benieuwd hoe Ivar het doet. Hij is dan pas 11 maanden dus cadeautjes zullen niet veel doen, maar we proberen wel zoveel mogelijk kilometers te maken tijdens zijn slaapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen