Waar ben je naar opzoek?

Dit zijn jullie kindvriendelijke scheldwoorden

3 minuten lezen Marian Alons
Dit zijn jullie kindvriendelijke scheldwoorden

Als je je teen stoot, je vinger verbrandt of je schrikt, dan floep je er een scheldwoord uit. Vaak zijn ze kort, grof en zijn ze gemakkelijk om uit te spreken. En wat kan het opluchten hé? Maar ook al vind je het misschien zelf best lekker om af en toe even een flink potje te schelden, je hoort het je kinderen liever niet doen. Dus bedenk je kidsproof scheldwoorden, die wel door de beugel kunnen en eigenlijk best grappig zijn.

Deze kindvriendelijke scheldwoorden zijn samengesteld door de leden uit het Love2BeMama Clubhuis.

1. Chips

In plaats van het Engelse ‘shit’, is dit een geliefd woordje. Moeder Manon waarschuwt: “Als ik nu ‘chips’ zeg, wil mijn zoontje van bijna 4 dus echt chips. Gevolg: een hele discussie over chips“. Advies van mama Melanie: “Wij hadden het hier ook: ‘mag ik nu chips?’. Daarom zeg ik nu ‘shoot’.” Ook ‘shizzle’ is een leuke variant.

2. Tuk

In plaats van de platte benaming voor het vrouwelijk geslachtsdeel te gebruiken als scheldwoord, zijn er veel creatieve moeders die variaties bedenken. Als je het achterstevoren schrijft, krijg je het lekkerbekkende ‘tuk’, maar ook ‘prut’, ‘curry’ en ‘puk’ worden gebruikt. Daarnaast zijn de uitgeschreven versies ook favoriet: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend, Karel Utrecht Theodoor of Klompen UitTrekken.

Lees ook: Schelden en vloeken bij je kinderen kan geen kwaad. Toch?

3. Potjandikkie (driedubbeltjes)

Veel vrouwen vinden de langgerekte vloek niet echt netjes voor hun kinderen en gebruiken dan dit soort kindvriendelijke versies. Potjandikkeme, Potjandorie, potjandikkie, potverdorie. Ook gehoord: potverdriesuikerklontjes, potvolkoffie, pottedoosie (ja echt!), snotverdikkie en totseledikkie.

4. Fuchsia!

Het is een mooie plant, maar ook een heerlijk scheldwoord. Groot voordeel bij deze: mocht je toch per ongeluk de volwassen variant eruit knallen, je weet wel de plat-Engelse term voor geslachtsgemeenschap, dan zit je nog safe met ‘fuchsia’. Je kan de -sia er altijd nog achter plakken. Ben je geen bloemenmens? Probeer dan of ‘fudge’ bij je past.

5. Godfried Bomans

Nou ben ik er niet echt voor om namen als scheldwoorden te gebruiken, maar ik snap dat deze werkt. Het eerste gedeelte floep je eruit en vervolgens plak je de rest eraan vast als je kind je betrapt en zo bewijs je weer een eer aan de beste man. Wist je dat hij meer dan 60 boeken en andere geschriften heeft geschreven?

Lees ook: Kut met peren

6. Pannenkoek

Dit scheldwoord vind ik eigenlijk best vrolijk. Ik bedoel: een pannenkoek is toch lekker? En het klinkt ook helemaal niet boos als je het gebruikt. Daarom vind ik het een goedgekeurd kindvriendelijk scheldwoord. Probeer het maar eens. Even keihard, boos, geïrriteerd. Lukt je niet hé?

7. Gloeiende …

Volgens mij is een scheldwoord beginnend met de letter ‘g’ sowieso favoriet, wat er ook volgt. Ik denk ook dat daarom het woord ‘gloeiende’ zo goed werkt voor volwassenen en kinderen. Of het nu ‘gloeiende gloeilamp’ is, ‘gloeiende garnalen’ of ‘gloeiende kanaries’; als kind wist je dat je beter kon stoppen met datgene wat je aan het doen was, want ‘gloeiende’ betekent eigenlijk nooit veel goeds.

8. Kak/poep

Sommige ouders vinden de Engelse variant (zie nummer 1) niet kunnen, maar de Nederlandse wel (snap je het nog?). Het komt er op neer dat ‘poepiekak’, ‘kak’, ‘poep’ of ‘poepzooi’ in veel gezinnen wordt gebruikt, terwijl het toch eigenlijk gewoon een ‘nette’ benaming is voor ontlasting.

Lees ook: Wat je tegen je kind kunt zeggen en mee wegkomt

9. Komkommer

Het blijkt wel weer: deze groente kun je OVERAL voor gebruiken. De dubbele ‘o’ doet je denken aan die lange vloek en daarom bekt dit zo lekker. Die o-klank maakt het ook nog eens gefrustreerd klinken, waardoor het prima scheldt. De Engelsen gebruiken daarom ook niet deze groente als scheldwoord: cucumber (fonetisch: kjuoekomber)

10. Broodzak/kokosnoot

Dit is toch wel mijn advies-scheldwoord. Wil je iemand de huid vol schelden, maar zijn je kinderen erbij en wil je het toch een beetje – als het even kan- netjes houden? Gebruik ‘broodzak’ in plaats van ‘klootzak’, want ja dat is toch iets van het mannelijke zaakje. Al vraag ik me af in hoeverre een kind dat begrijpt. Ook ‘idioot’ kun je ontwijken door iemand simpelweg uit te schelden voor ‘kokosnoot’. Het klinkt een stuk vriendelijker en dat is het ook!

Welke scheldwoorden gebruiken jullie thuis? 

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties
  • Tess zei

    Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: Jij prei! Dit komt uit het Duits van Du Lauch! Ik haat mijn kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen