Waar ben je naar opzoek?

Dit is de nieuwe regeling geboorteverlof voor vaders

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Dit is de nieuwe regeling geboorteverlof voor vaders

Het is bijna zover. Over minder dan 9 maanden krijgen kersverse vaders aanvullend geboorteverlof. Uit een representatieve steekproef van IPSOS in opdracht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, en 24baby.nl blijkt dat maar de helft van de mannen en vrouwen met een kinderwens hier van op de hoogte is. Om aanstaande ouders te laten nadenken over hoe zij de zorg voor de baby straks willen regelen, introduceren 24baby.nl en Rutgers de Verlofplanner.

De nieuwe regeling geboorteverlof voor vaders

Op dit moment hebben partners van vrouwen die zijn bevallen recht op 5 dagen geboorteverlof tegen 100% van het loon. Vanaf 1 juli 2020 mogen ze in het eerste half jaar nog eens 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen, tegen 70% van het loon.

De nieuwe verlofregeling biedt vaders niet alleen de mogelijkheid om langer bij hun pasgeboren kind te zijn, maar ook om die verlofperiode zelf in te delen.

Bijna de helft van de mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar met een kinderwens kende de regeling nog niet. Het aanvullend verlof gaat gelden voor stellen die nu ontdekken dat ze in verwachting zijn. Zij kunnen het verlof nu al samen plannen om zo de beste start te maken met hun pasgeboren baby.

Lees ook: Lifehack voor moeders: welke luiermaat bij welke leeftijd?

Solozorg beste voor gezin

Verder blijkt uit het IPSOS onderzoek dat 98% van de respondenten gebruik wil maken van de aanvullende verlofregeling. Ook is gevraagd wanneer mannen en vrouwen het partnerverlof denken in te plannen. 41% ziet wel wat in verspreiding van het verlof over het eerste half jaar. 40% denkt het verlof na de geboorte op te nemen, en zes procent van de partners wil het direct na het bevallingsverlof van de moeder opnemen. Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze laatste optie juist de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin.

Door als partner alleen te zorgen voor de baby, ben je niet langer de assistent van de moeder, en dan zullen op de lange termijn de voordelen van dit verlof echt zichtbaar worden, binnen gezinnen en op de werkvloer.” zegt Ilze Smit, Projectleider Vaderschap bij Rutgers.

Positieve effecten voor de vader

Als de vader namelijk een tijdje de primaire verzorger is, heeft dit ook op lange termijn positieve effecten:

 • Vaders krijgen de ruimte om vader te zijn. Als ze merken dat ze heel goed alleen voor hun kind kunnen zorgen, vergroot dit het zelfvertrouwen in hun vaderschap.
 • Moeders kunnen met een gerust hart terug naar hun werk als hun baby in de veilige en liefdevolle handen van de partner thuis is. Ze krijgt ruimte om weer tijd en energie in haar werk te steken, wat uiteindelijk kan zorgen voor betere carrièremogelijkheden.
 • Vaders die voor solozorg kozen, rapporteren dat de band met hun kind hierdoor is versterkt.
 • Kinderen met een betrokken vader in de eerste maanden na de geboorte lijken zich sociaal-emotioneel beter te ontwikkelen.
 • De rolverdeling tussen vaders en moeders (mannen en vrouwen) ontstaat bij de geboorte van de baby. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vaders kiezen voor solozorg, ze zich ook meer verantwoordelijk voelen voor het uitvoeren van het huishoudelijk werk. Dat leidt in de jaren daarna ook tot een gelijkwaardiger rolverdeling binnen de relatie.

Geboorteverlof voor vaders

Hoe plannen jullie je verlof?

Over minder dan 9 maanden maken de eerste vaders gebruik van de nieuwe verlofregeling. De Verlofplanner van 24baby.nl en Rutgers helpt aanstaande ouders na te denken over een verdeling van de zorg en het inplannen van het geboorteverlof. De Verlofplanner en meer informatie is te vinden op: www.24baby.nl/verlofplanner.

Photo by J carter from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Quendeline zei

  Hoi, in welke artikel staat dit allemaal. Want ik kan het nergens terug vinden.

  Met vriendelijke groet,
  Quendeline Wilson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen