Waar ben je naar opzoek?

Delen is helen

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Delen is helen

postnatale depressie

Als je je midden in een postnatale depressie bevindt, lijkt het vaak alsof je alleen op de wereld bent. Je kan je niet voorstellen dat er ooit een andere moeder is geweest die zich net zo rot voelt, als jij op dit moment. Je kunt je overigens ook niet voorstellen dat er ooit iemand zal zijn, die weet wat jij nu precies doormaakt. Beiden zijn niet waar, kan ik je vertellen. Want allereerst: zijn er jou al velen moeders voorgegaan op het pad van de grijze wolk. Sterker nog: een op de tien vrouwen krijgt een postnatale depressie, maar een op de drie moeders hebben de symptomen al. Een op de drie! Dat betekent, dat als je rondloopt op straat, een op de drie moeders die je tegenkomt, dezelfde klachten heeft of had die horen bij een postnatale depressie.

Voel je je nu iets minder eenzaam in je gevoel?
Ja? Mooi!

Zo niet, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb namelijk de Geen roze wolk, wat nu? –sessies” ontwikkeld binnen Frou Frou Coaching. Deze bijeenkomsten zijn speciaal voor moeders die er net zoals jij en ik, geen snars aan vonden, zo net na de bevalling. Die niet op een roze, maar een grijze donderwolk zaten of nog steeds zitten. Want als je geen hulp krijgt voor je postnatale depressie, kan deze jaren voortslepen. En nog vervelender: bij je tweede kindje terugkeren met wellicht nog ergere symptomen. Ik zeg dit niet, om je bang te maken. Ik zeg dit, omdat ik je bewust wil laten worden van de opties die je hebt. Je hoeft namelijk niet alleen door een postnatale depressie heen te gaan. Liever helemaal niet alleen, zelfs.

Het is eigenlijk heel simpel.

Optie A: je doet alsof het prima gaat en gaat op de oude manier verder. Je zoekt geen hulp en blijft je de komende maanden nog steeds rot voelen. Dit lijkt op het eerste gezicht vaak de makkelijkste optie, want je rauwe emoties delen, voelt vaak beangstigend. Maar daardoor verandert er niks en blijf je je zo rot voelen.

Of optie B: je gaat, net als ik toendertijd, met iemand praten. Of met meerdere mensen tegelijk. Want dat is waar de groepsbijeenkomsten over gaan bij Frou Frou Coaching. Je kan bij ons volledig jezelf zijn in een veilige en vertrouwde omgeving. Je mag je gevoelens, je verhalen, je gedachten delen met ons. Niet alleen met ons overigens, ook met andere mama’s, die ook op zoek zijn naar de roze wolk en hem maar niet lijken te vinden.

Er is niks spannender, dan je diepste gevoelens of gedachten te delen met mensen die je niet kent. Trust me, I know! Alleen, is het zo belangrijk dat je de langere termijn visie vasthoudt. Want het delen van emoties en de herkenning van de verhalen van andere moeders, gaat ervoor zorgen dat je je weer “normaal” voelt. Dat je inziet, dat je niet de enige bent, die zich zo voelt na de geboorte van je kindje.

Geloof me, als ik zeg: dat het voor mij een van de grootste drijfveren is geweest om uit mijn postnatale depressie te komen. Naast de gesprekken die ik had met mijn therapeute toendertijd, vond ik de open en eerlijke verhalen van andere moeders zo fijn om naar te luisteren. Het heeft mijn herstelproces zoveel goed gedaan! Ik gun jou dit ook enorm en daarom wil ik je vragen: herken je je in bovenstaande verhaal en wil je ook uit die negatieve spiraal komen? Wil je weer lekker in je vel komen te zitten en goed slapen ’s nachts?

Meld je dan aan via: FrouFrou Coaching. Of mail naar info@froufroucoaching.nl. Woensdag 29 juni 2016 starten we al, dus je zit niet lang meer in je eentje te tobben! Tot snel!

Bron beeld: Pixababy

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen