Waar ben je naar opzoek?

Deel 2: 10 jongensnamen geïnspireerd door de natuur

3 minuten lezen Marian Alons
Deel 2: 10 jongensnamen geïnspireerd door de natuur

Als je denkt aan babynamen die met de natuur te maken hebben, denk je waarschijnlijk al snel aan bloemennamen als Roos of Fleur. Toch zijn er ook hele mooie en originele jongensnamen die een link hebben met Moeder Natuur. In dit overzicht vind je 10 stoere jongensnamen die gebaseerd zijn op de natuur. Bij sommige namen denk je ‘duh’ en bij andere ‘huh?’ 

Komt ‘ie!

1. Arend
Deze naam doet je natuurlijk meteen denken aan een stoere zelfverzekerde roofvogel. Het betekent dan ook: de macht van de adelaar. Namen als Arnoud, Arnout, Arnold en Aart betekenen hetzelfde.

2. Beer/Bjorn
Een uit het Scandinavië afgeleide naam is Bjorn, ook mogelijk in de variant met puntjes: Björn. Het verschil zit ‘m in de uitspraak; Bjorn of Bjurn. Het betekent letterlijk ‘beer’. En laat Beer nou een echt Hollandse naam zijn. Zo heeft de naam de betekenis ‘zo sterk als een beer’.

Lees ook: 10 meisjesnamen geïnspireerd door Moeder Natuur

3. Floris
Floris is een eeuwenoude naam, een afgeleide van het Latijnse Florentius dat ‘bloeiend’ betekent. Daarnaast kun je er met een beetje creativiteit de Engelse vertaling van bloem, flower, in zien.

4. Mees
Veel ouders denken waarschijnlijk aan een vogeltje bij de naam Mees, maar daar dankt de naam zijn oorsprong niet van! Dat is namelijk van het Bijbelse Bartholomeus. De naam is later bekend geworden door de film Het Zakmes die in 1992 uitkwam. Tegenwoordig is het een veel voorkomende naam en staat het zelfs in de top 10 van populaire namen!

5. Olivier / Oliver
Als je een klein beetje een talenknobbel hebt, kun je uit de naam Olivier ‘olive’ halen, dat olijf betekent. De naam betekent dan ook ‘olijfboom’. In Frankrijk komt Olivier vaak voor, waar ze in Engeland de tweede i weghalen, zodat er Oliver overblijft. Blijkt het toch een meisje te zijn bij de geboren? Dan kun je snel overschakelen naar Olivia!

Lees ook: 20 bijzondere babynamen geïnspireerd door Disney

6. Raaf / Ravi
Deze zwarte vogel betekent van oudsher: Boodschapper tussen de heersende God en de mensheid. De ietwat hippere versie Ravi komt uit India en betekent compleet wat anders, namelijk weldadig, zonnegod. Deze Ravi is veel populairder, waarschijnlijk als afkorting van Raffaël, Rafaël of Raffaëla(vrouwelijke versie).

7. Kai
Wil je een echte tropische naam voor je zoon? Misschien is Kai dan wat voor jou! Het betekent namelijk ‘zee’ en komt van Hawaï. Maar het kan ook vertaald worden als ‘sleutelbewaarder’, maar dat klinkt misschien niet zo exotisch. Liever een andere spelling? Dat kan: Kaj, Kay, Kaeye, Kei, spreek je allemaal hetzelfde uit!

8. Jasper/Jesper
Alhoewel deze naam ook ‘schatbewaarder’ betekent als afgeleide van Casper, kun je er ook de halfedelsteen ‘jaspis’ uit afleiden. Zo kun je variaties maken als Jasper, Jesper, Casper, Kasper, Cas of Kas.

9. T(h)ijm(en)
Misschien had je er nog niet zo bewust over nagedacht maar de naam Tijm, is natuurlijk ook een kruid. Zo zijn er veel meisjesnamen die je doen denken aan bloemen en zijn de jongensnamen vaak krachtiger of pittiger. Je kan ‘m ook wat aanpassen, zodat het je niet meteen aan je kruidenrek doet denken: Thijm, Tijmen, Thijmen of Tiemen bijvoorbeeld.

Lees ook: En we noemen hem: Wolf!

10. Wolf
Je houdt er van of je houdt er niet van. Deze stoere jongensnaam zou je kunnen zien als een afkorting van het Germaanse Wolfgang of Wolfhard. Toch denken veel ouders meteen aan het dier, de wolf. In Engeland is het heel gebruikelijk om je kind Wolf of Wolfe te noemen. Deze naam lijkt ook in opkomst te zijn in Nederland!

Heb je inspiratie opgedaan? Vind jij het leuk om je zoon of dochter te vernoemen naar de natuur? Laat een reactie achter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 4 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 4 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen