Waar ben je naar opzoek?

De personificatie van spullen

2 minuten lezen maaike_visser Maaike Visser
De personificatie van spullen

Met een zucht komt Daan binnen van het buitenspelen. En deelt mee, dat hij nu binnen komt spelen. Fiets is namelijk ziek. Hij voelt zich niet lekker. Wie is ziek? Fiets. Niet ‘mijn fiets’ of ‘de fiets’, nee Fiets. Met hoofdletter ja. Fiets is namelijk een zelfstandig opererend en zelfdenkend en zelfs voelend voorwerp. Blijkt. En kan dus ook ziek zijn. 

Opa Ted

Ik moet hierin vermoedelijk hand in eigen boezem steken. Aangestoken door een vriendin, die naar haar zwarte Ford Ka verwees als; Miss Blacky, nam ik dat snel over. 

Toen mijn vader via een goede kennis een spuuglelijke, vaal grijze, hoogbejaarde Fiat Seicento voor me kocht moest ik om onverklaarbare reden aan Ted de Braak denken. Het had vast iets te maken met de overeenkomst in kleur van de auto en de haarkleur van meneer De Braak en de vorm van de auto en de vorm van de snor van diezelfde meneer. 

Al snel was de lelijke auto omgedoopt tot; Opa Ted… Waar we ook naartoe gingen met Opa Ted, Daan stapte vol trots in en uit ‘zijn’ Opa Ted. 

Als Daan aan iedere willekeurige passant verkondigde dat hij boodschappen kwam doen en dat hij met Opa Ted was gekomen, zag je mensen heimelijk om zich heen kijken waar die mysterieuze opa dan wel mocht zijn… 

Opa Ted kreeg een stem, een mening, bleek dorst te kunnen hebben, ziek te kunnen worden en kreeg op een mooie dag ook nieuwe schoenen. Opa Ted was verworden tot een persoon. Het begin van de personificatie van spullen…

De personificatie van spullen

Oma Truus

Toen Sanneke in ons leven kwam, bleek zij een (plaatselijk) knalrode, Toyota te bezitten, waar de lak langzaamaan van afbladderde. Om de kale plekken wat te verhullen, plakte ze gele bloemen stickers op de auto. (Toen Daan dat zag, riep hij verontwaardigd: “Wat heb je nou gedaan?! Daar ga ik niet in!”). Al snel werd haar auto omgedoopt tot Oma Truus… 

Niet veel later ging Daan automerken herkennen en wist dus ook dat opa Ted een Fiat was, en oma Truus een Tojooooota. Toch hield hij stug vol. Opa Ted en oma Truus. 

(De nieuwe auto, een Ford Focus, is trouwens omgedoopt tot Sir Henri, en de bakfiets heet Babs…)

Maar nu sta ik hier wel met hand in eigen boezem, maar als je de tv maar even aanzet, blijken in kinderseries heel veel voorwerpen gepersonifieerd te worden! Cars, Planes, (dat irritante) PoliPolice, Thomas de Trein, Brum,Tom de rode tractor. Het ontstaan van de personificatie van spullen?

Een fiets die kan praten

Geen wonder dat Daans speelgoedauto’s in hevige discussie kunnen geraken als ze in de file gezet zijn, of tegen elkaar gebeukt worden. En als een speelgoed auto het kan, en als Tom blij bromt als hij benzine krijgt, waarom Opa Ted dan niet? En Fiets. (Die overigens met hetzelfde gemak omgedoopt wordt tot; Motor, Brommer, of Raceauto…) 

En trouwens, als je de enige in de wijk bent die weer en wind trotseert omdat Fiets/Motor/Brommer/Raceauto even wil racen, en je dus geen levende ziel kunt vinden om mee samen te racen, kan je fiets al snel praten. Je moet toch met iemand kunnen overleggen welke kant je op gaat?

De personificatie van spullen

Maaike Visser

Opgegroeid op de Noord-west Veluwe bij mijn ouders en twee zussen. Na de pabo gaan werken in Bussum. De Gooische mentaliteit en ik waren geen goede match, dus na 5 jaar ontslag genomen en met mijn toenmalige lief naar omgeving Gorinchem verhuisd. Daar vond ik werk op een SBO.
Na een ongeval, die ik met mijn toenmalige vrouw doormaakte, durf ik geen kinderen te baren. Mijn vrouw heeft ons zoontje gedragen. Een paar jaar geleden zijn we uit elkaar gegaan en na Wat jaren alleen met Daan kwam ik Sanneke tegen. We waren gelijk met z’n drieën verliefd! In november 2019 zijn we getrouwd en rond de jaarwisseling verwachten we een brusje voor Daan.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen