Waar ben je naar opzoek?

De humor van het moederschap

3 minuten lezen denise Denise Meijer

moederschap kinderen humor

Het moederschap vraagt een paar belangrijke eigenschappen van een vrouw. Zo is geduld heel belangrijk, net zoals verantwoordelijkheid en het vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Wanneer je een moeder bent, zul je merken dat deze ‘job’ je constant zal blijven uitdagen, prikkelen en zelfs tot wanhoop kan drijven en als je er over nadenkt: het moederschap is een baan waar ook iedereen zich mee kan – en blijkbaar mag – bemoeien. Al vergeten de meeste vrouwen een heel belangrijk ingrediënt toe te passen aan hun welgemeende, opvoedadvies. Het geduld, of het verantwoordelijkheidsgevoel is misschien een vereiste, als het aankomt op ‘moederen’, maar vergeet alsjeblieft de humor niet!

Humor in het moederschap

Het ouderschap is feitelijk gezien een belachelijke periode. Ik bedoel: herinner je jezelf nog? Kinderloos en vol met vooroordelen over krijsende peuters in de supermarkt? Welk rationeel denkend persoon zou in hemelsnaam, ooit kiezen voor zoiets gênants en zenuwenslopends. En nu ben jij uitgerekend de persoon die je kind, zoals een holbewoner vroeger haar man de grot in trok, de Lidl uit probeert te slepen. Do you sense the irony in that? Humor is bijna een hoofdingrediënt van het ouderschap. Al lijken meer en meer moeders juist dat te vergeten. Maar wordt je zonder een gezonde dosis aan zelfspot en het vermogen om te lachen om bepaalde (en soms heel ongemakkelijke) situaties, niet knettergek nog voordat je kinderen 18 zijn geworden? Humor is belangrijk! Veel belangrijker dan je in de eerste instantie zou denken, zo blijkt uit onderstaande voorbeelden.

Opmerkingen weglachen

Iemand maakt een snerende opmerking over je ouderschapskwaliteiten? Lach het weg. Weliswaar als een boer die zojuist een driedubbele wortelkanaalbehandeling achter de rug heeft, maar lachen is echt het beste wat je kan doen (fysiek geweld is nog altijd strafbaar en –hoewel het heel verleidelijk kan zijn – niet handig om toe te passen)!

IJverig op de wc

Of wat dacht je als je kind heeft besloten om, na de grote boodschap, een hele toiletrol in de pot te proppen. Gevolg? Een verstopt wc’tje, waar jij, als moeder met je arm in mag om het overtollige papier te verwijderen. Kokhalzen doe je waarschijnlijk toch wel, maar (na een zeer grondige douche) kan je vast wel een klein beetje lachen, toch?

Behang als canvasdoek

Het kan zelfs gebeuren dat je spierwitte behangetje is gebruikt als levensgroot canvas om een watervaste markeerstift op uit te proberen. Huilen ligt dus voor de hand, maar niet zonder een foto te maken van dit abstracte kunstwerk. Wedden dat dit verhaal een hit wordt op de eerstkomende verjaardagen?

Overbezorgd

Dat gezegd hebbende: als moeder krijg je er standaard een dosis paranoia bij. “Is dit vlekje wel oké?” “Dat hoestje klinkt echt niet lekker hoor!” “Is dit een teek, of een moedervlek?” Ergens zijn moeders de meest onzekere wezens op de hele aardbodem. Maar (en dit zal niet vandaag zijn) ooit kan je ook hier smakelijk om lachen. Vooral wanneer je toeschouwer mag zijn van een nieuwbakken moeder, die JOU ooit heeft uitgemaakt voor paranoïde moederkloek.

Gezonde dosis humor

Vergeet de incontinentieproblemen na de bevalling niet, net zoals het proberen te begrijpen van je peuter trouwens. Voor beide zaken alleen al heb je een gezonde dosis humor nodig (en misschien een Tena Lady, zo op zijn tijd).

Moederschap overleven

Maar bovenal is het moederschap een opeenstapeling van mooie momenten, zware momenten, pijnlijke momenten, onmisbare momenten en momenten die je liever gelijk wilt vergeten. En schuddebuikend op de bank liggen, omdat je je man vertelt wat het ‘duivelsgebroed’ vandaag weer heeft uitgespookt? Het is essentieel om te overleven, zo tussen de driftbuien, schaafwondjes, krokodillentranen en zindelijkheidstraining door.

Humor houdt je als moeder zijnde ‘normaal’, dus relax en vergeet niet in je broek te plassen (wat dus niet moeilijk is met de incontinentieproblemen) van het lachen. Zo nu en dan.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen