Waar ben je naar opzoek?

12-jarige David kiest zelf bewust niet voor chemo

1 minuut lezen Marian Alons
12-jarige David kiest zelf bewust niet voor chemo

Ik ga voor kwaliteit van leven”, aldus David(12). Na een operatie en bestraling zal er een behandeling met chemotherapie volgen. Dit weigerde hij. Zijn vader probeerde het af te dwingen bij dij de rechter, maar die gaf het jongetje gelijk. Als hij het niet wil, dan hoeft het niet.

In Hart van Nederland doen David en zijn moeder hun verhaal. Vorig jaar werd er bij hem een hersentumor ontdekt. Na een spannende operatie is de tumor verwijderd en volgde een bestraling. Daarna zou een chemokuur de volgende stap zijn om zijn overlevingskansen te vergroten.

Lees ook: Kankerverwekkend kunstgras; zet jij je kind niet liever buitenspel?

David wilde dit niet, doordat de bijwerkingen erg heftig kunnen zijn, zoals gehoorbeschadiging. Zijn moeder steunt hem, bij wie hij ook woont. Overigens ook als hij wel had besloten om de chemotherapie aan te gaan. Zijn vader denkt daar heel anders over. Hij stapte naar de rechter om de chemotherapie af te dwingen.

(Niet) Wilsbekwaam?

Ondanks dat een psychiater de jongen wilsbekwaam achtte, kan David volgens zijn vader op zijn leeftijd nog niet zo’n moeilijke beslissing nemen. Voor David is er niet zoveel ruimte voor twijfel: hij vindt dat zieke kinderen dat zelf mogen beslissen.

Als gevolg van de hersentumor heeft David nog maar 5% zicht. Juist daarom ziet hij er erg tegenop om ook (een deel van) zijn gehoor te verliezen. En zo zijn er nog meer heftige bijwerkingen die reëel zijn bij kinderen met dit type hersentumor.

David kijkt al weer naar dingen uit, zoals de avondvierdaagse.

Bekijk hieronder het filmpje:  

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

  • 1 dag geleden
  • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten lezen