Waar ben je naar opzoek?

Christina had een relatie met een narcist

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Christina had een relatie met een narcist

Een aantal jaren geleden kwam ik er alleen voor te staan. Mijn man wilde scheiden. Dapper ging ik er tegenaan en ik vond mezelf al snel terug. Happy met mijn huisje, met mijn kindjes, met mezelf. Ik besloot weer te gaan daten. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik Tinder geïnstalleerd. Vriendinnen zaten er ook op, waarom niet even neuzen tussen de vele mannen die zichzelf aanbieden? Je weet maar nooit….

“Hij overspoelde me met liefde…
…en duwde me keer op keer keihard weg.”

“Je bent leuk”

Al snel had ik een aantal matches. Mannen met een leuke kop met wie ik een gesprek aanknoopte. Ik sprak een paar keer af en toen kwam hij voorbij. Maarten. Bijna twee meter lang, vader van twee zoons, amper 30 km bij mij vandaan. Leuke baan, leuk huis, leuke kop, leuke babbel. We appten ons suf en toen spraken we af. We hadden een gezellige avond en nog voordat ik thuis was, kwam er een appje: “je bent leuk”. Dat was al even niet meer gezegd tegen me, dus ja, ik was gevleid. Ik kwam uit een relatie waar geen intimiteit meer was, geen liefde en dit soort complimenten kon ik me niet goed herinneren. We hielden contact en ik herinner me nog één keer dat ik tegen mijn zusje zei: “Maarten wil wel een beetje te graag”. Ondanks dat ik blijkbaar in de verte de alarmbellen al hoorde rinkelen, hield ik het contact in stand. Dag in, dag uit appte hij, lieve berichtjes, zeggen hoe graag hij me weer wilde zien en dat kwam er dus ook van. We zagen elkaar weer en vanaf dat moment werd het heel intensief.

Hard van stapel

Die nacht bleef ik ook meteen en we hebben de sterren van de hemel gevreeën. Twee dagen later weer. We lagen tot drie uur ‘s middags in bed en het voelde als hemel op aarde. Al na een week of vier zei hij dat hij van me hield. Ergens vond ik dat wel raar natuurlijk, maar gevoelig als ik ben, deed me dat wel wat. We zagen elkaar zoveel mogelijk, maar voorlopig alleen elkaar. De kinderen en familie en vrienden hielden we erbuiten. Op een gegeven moment heb ik het de vader van mijn kinderen wel verteld. Gewoon, omdat dat goed voelde en ik wilde niet dat hij het via via zou horen. Iedereen wist inmiddels dat ik verliefd was, ik wilde het wel van de daken schreeuwen. Maarten deed dat echter niet. Zijn broertje wist wel van mijn bestaan, maar verder dan dat kwam het niet echt. Hij was voorzichtig, had een vervelende ervaring achter de rug en ik respecteerde dat.

Dieptepunt

Na een paar maanden veranderde alles ineens. Werkelijk als donderslag bij heldere hemel stuurde hij me een bericht waarin hij duidelijk maakte dat ik zeker geen nieuwe partner in hem moest zien, dat hij vanaf het begin duidelijk was geweest dat hij geen relatie met alles erop en eraan wilde en dat hij me niet wilde kwetsen, maar dit wel even duidelijk wilde maken. Bam. Ik was flabbergasted. Ik vroeg of we even konden bellen, maar nee, hij was niet zo’n beller en hij had er ook niet zoveel aan toe te voegen. Ik was verdrietig en snapte er helemaal niks van. We spraken na een paar dagen af om erover te praten en daar bleek het allemaal een misverstand. Hij had het niet zo hard bedoeld, eigenlijk wilden we toch precies hetzelfde en hij wil me echt voor geen goud missen, dat was niet het doel van zijn bericht geweest. Pfff, gelukkig. Dat misverstand is uit de wereld… hij was weer net zo lief en complimenteus als in het begin en we gingen verder als verliefde pubers. Dat duurde een week of acht en toen deed hij het weer. Weer heel laat op de avond een laf appje met een heel verhaal. Weer gingen we praten en weer kwamen we tot elkaar. Ik wilde immers die liefde die hij me gaf en die ik jaren gemist had, niet kwijt raken.

Sterke vrouw

Ik ben geen domme vrouw. Mijn vriendinnen zien me als een zelfstandige, sterke meid die altijd positief door het leven gaat, maar ze zagen me veranderen. Ik deed alles zoals het Maarten uitkwam. Spontaan op bezoek of bellen? Nee, dat was uit den boze. Als een vriendin wilde afspreken, dan zei ik nee, want misschien kan Maarten wel… Hij had me dusdanig gemanipuleerd, dat ik alles accepteerde. En die vreselijke berichten zijn nog een keer of tien gekomen. Steeds om de paar weken. Nooit face to face. Wegduwen en weer aantrekken. Hij verzon verhalen om me te manipuleren en ik trapte erin. Want één knuffel van hem en ik smolt. Ik was verliefd geworden op een narcist die me volledig in zijn macht had.

Waarschuwingen

Mensen om me heen hebben me keer op keer gewaarschuwd. “Waar ben je toch in vredesnaam mee bezig Chris? Zie je dan niet dat dit nooit zal ophouden?” Nee, dat zag ik niet. Want hij was zo lief en de aantrekkingskracht was buitenaards groot. Pas nu ik helemaal los van hem ben en zie wat een normale relatie is, realiseer ik me dat ik tal van onderbuikgevoelens heb genegeerd. Er klopte zoveel niet en toch bleef ik teruggaan. Een jaar lang, keer op keer. Wat ben ik blij dat ik de kinderen nooit betrokken heb bij deze verstrikte relatie.

Herken de narcist

Om je te behoeden voor een relatie met een narcist heb ik een aantal kenmerken van een narcist op een rijtje gezet. En ik schrijf natuurlijk over een man, maar er zijn uiteraard ook vrouwen die narcistisch zijn!

 1. Too good to be true
  Als je dit gevoel hebt, dan is het vaak ook zo! Wanneer je nieuwe relatie in een razendsnel tempo verloopt, je nieuwe liefde je overstelpt met aandacht en liefde en je vanaf het begin wil helpen met alles waar je maar mee zit, dan moet je jezelf afvragen of er iets niet klopt.

 2. Ontbreken van empathie
  Een narcist heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen, geen compassie en is vooral bezig met het bevredigen van zijn eigen behoeften. “Mijn” narcist heeft zelfs eens geweigerd met mij te bellen op een dag dat ik niet lekker in mijn vel zat, omdat meneer geen zin had om mijn bui over te nemen. (Ja ja, ik hoor je denken: hoezo pik je dat?)

 3. Vol van zichzelf
  Wanneer iemand je herhaaldelijk vertelt hoe geweldig hij is, hoeveel beter hij zijn werk doet dan alle collega’s, dat hij echt een goed hart heeft, maar intussen heel veel commentaar heeft op allerlei mensen in zijn leven die nog wel wat van hem kunnen
  leren; kijk uit!

 4. Hij doet nooit iets fout
  Een narcist zal niet snel fouten toegeven. Hij kan alles rechtvaardigen wat hij doet en het ook nog zo omdraaien dat jij je schuldig gaat voelen.

 5. Zo veranderlijk als het Hollandse weer
  De ene dag ben je de meest geweldige vrouw op aarde, de volgende dag word je volledig genegeerd.

 6. Actions speak louder than words
  Narcisten zijn goed met woorden om jou vast te blijven houden. Let op zijn acties! Meestal praten ze meer dan dat ze daadwerkelijk doen…

 7. Geen echte vrienden
  In het begin zie je dit niet meteen, maar na verloop van tijd kom je er wel achter of je nieuwe liefde diepgaande vriendschappen heeft of vooral wat kennissen. Narcisten hebben vaak alleen dat laatste. Die “van mij” had zelfs alleen maar omgang met collega’s en zijn broer. Ja, ook dat vond ik vreemd, maar niet iedereen heeft evenveel behoefte aan sociale contacten toch? #domdomdom

Bron beeld: Flickr

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Lotje zei

  O ja ik herken het helemaal
  Het sluipt erin ,totdat ze jehelemaal geïsoleerd hebben van iedereen
  Ik heb ook n relatie gehad met n narcist ,
  Zonder dat je er in het begin zelf erg in heb , verlies je jezelf en zit je helemaal in hun macht
  Want daar draait het om bij hun
  Gelukkig heb ik na 2 jaar de moed verzameld om weg te gaan , omdat ik vreesde dat ik er helemaal onder door zou gaan vanwege de druk en spanning waar ik altijd onder stond
  Want hij vond altijd wel iets uit het niets om mij te kleineren
  Nu 2 jaar verder eindelijk weer n beetje mezelf terug

 • M zei

  ik ben wel benieuwd hoe het ‘af’ liep met jullie?

  ik heb gelukkig geen narcistische man (verre van perfect, niemand is perfect) maar mijn schoonouders hebben wel die narcistische trekjes. Ze verheerlijken hun kinderen en elkaar. En ook vertellen ze je gerust 1000 keer hoe geweldig die en die was (de kinderen dus). Je wordt er in verzwolgen bijna. Maar goed, ander verhaal…

  Bedankt voor je openheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen