Waar ben je naar opzoek?

Centering Pregnancy is ideaal. Ook voor (aanstaande) vaders!

3 minuten lezen admin Love2BeMama
Centering Pregnancy is ideaal. Ook voor (aanstaande) vaders!

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy is prenatale zorg in groepsverband. Het fenomeen is over komen waaien vanuit de USA en is erg succesvol gebleken. TNO heeft daarom samen met diverse externe partijen Centering Pregnancy voor de Nederlandse markt ontwikkelt. Sins 2011 zijn er steeds meer praktijken en ziekenhuizen die dit aanbieden.

Toen mijn vriendin zwanger was van onze dochter deed de verloskundige haar het voorstel om mee te doen aan de Centering Pregnancy. De uitleg was heel helder: “Het is als een bezoek aan de verloskundige maar dan tegelijk met 10 a 12 dames die ongeveer net zo ver zijn in je zwangerschap als jij. De gebruikelijke zwangerschapscontroles zoals bloedruk, groei en hartslag van de baby worden uitgevoerd en er is voorlichting, er zijn interactieve leermethoden en de aanwezige dames kunnen ervaringen uitwisselen. En de partners komen niet mee.” Gelukkig. Mee gaan naar de echo’s vond ik te gek, maar ik zag mezelf al zitten zeg, bij 10 a 12 van die hormoonfabrieken met 10 of 11 andere aanstaande vaders die elkaar met wanhopige en vragende blikken aankijken: “Wat? Doen? Wij? Hier?”

Theekransje

Ook mijn vriendin twijfelde zichtbaar. Ze is niet bepaald het type voor een theekransje en leek een verkapt theekransje als dit met andere lotgenoten niet zo te zien zitten. Er was nog bedenktijd. Toch is ze gegaan. Als je iets niet probeert, weet je immers ook niks. En het bleek geen theekransje. Het was eigenlijk wel gezellig. Leerzaam ook. En er kon om de zoveel weken naar het hartje van onze dochter geluisterd worden. Iets wat een heel prettig idee was na de desastreuze twintig weken echo bij de vorige zwangerschap waarbij er ineens geen hartslag meer was. Naast het feit dat alle dames uit de groep van mijn vriendin ongeveer even ver waren in de zwangerschap, zaten ze daar ook allemaal op basis van medische indicatie. Het is niet leuk, maar het schept wel een band. En een groep WhatsApp. Och man..

Buiten het feit dat ik bij thuiskomst van mijn vriendin na de Centering (die afkorting was er bij ons heel snel) kreeg te horen dat alles goed ging met haar en onze dochter, was er nog een groot voordeel. Het duurt twee uur! Exclusief reistijd. Je hebt dus even tijd voor jezelf. Even een paar uurtjes geen zwangerschap of te plannen tripjes naar Prenatal of Babypark. Even geen iPad voor je neus met foto’s van leuke kleertjes, speeltjes, Tummytubs, ledikantjes of andere aanverwante artikelen. Nee, gewoon even lekker voetballen kijken (het was altijd op dinsdag dus Champions League!) of achter de Xbox/Playstation. Of als je het praktisch aan wilt pakken, verder met de klus die ‘De Babykamer’ heet. Maar wel gewoon even alleen. Mits je geen andere kinderen hebt uiteraard.

Zijn we er toch weer ingetuind

Dit is misschien heel egoïstisch en komt wellicht ongeïnteresseerd over, maar als man heb je die tijd alleen zo nu en dan gewoon even nodig. Toch hebben de dames en heren samenstellers van de Centering Pregnancy voor de Nederlandse markt iets gevonden waardoor de partner er toch bij betrokken blijft: De Partneravond. Omdat iedere Centering een ander thema heeft, is er natuurlijk nagedacht over welke avond de aanstaande vaders het beste konden aanschuiven bij de Club van Kakelende Hormoonbommen. Natuurlijk was dit de Centering waarbij er voorlichting is over borstvoeding. Want tieten. En tieten. Houden die kerels tenminste nog een beetje hun aandacht er bij.

Even alle gekheid op een eierstokje, het heeft mijn vriendin er, na de zwangerschap met fatale afloop, enorm doorheen gesleept en dat heeft mij weer enorm gerustgesteld. Tel daar om de zoveel weken een paar uurtjes rust en een partneravond met tieten bij op en je hebt win-win-win-win. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden.

Ben jij zwanger en lijkt Centering Pregnancy je na het lezen van bovenstaande ook wel aangenaam? Kijk hier of informeer bij je eigen verloskundige of Centering Pregnancy ook bij jou in de buurt wordt aangeboden.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen