Waar ben je naar opzoek?

Buitenspelen; bankhangen is bij ons thuis geen optie!

3 minuten lezen Anne
Buitenspelen; bankhangen is bij ons thuis geen optie!

Vier en zeven jaar oud zijn ze inmiddels bij mij thuis. “Wat zien ze er goed uit”, hoorde ik mijn schoonmoeder gisteren nog tegen mijn man zeggen. “Ja, dat komt omdat ze zoveel buitenspelen!”, gilde ik al terug voordat mijn man kon antwoorden. En daar ben ik echt heilig van overtuigd….. Buitenspelen helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. Ik zeg win-win-win!

Buitenspelen als hoofdbestandsdeel

Bijna drie jaar geleden gingen wij op zoek naar een nieuw huis. Noem het overdreven, maar mijn hoofdprioriteit lag bij het feit dat mijn kinderen (toen 2 en 4 jaar oud) zoveel mogelijk buiten konden spelen. Dolgraag wil ik ze een jeugd geven zoals ik dat zelf heb ervaren. En buitenspelen voerde daarin het hoofdbestandsdeel. Dagenlang speelde ik buiten. Hutten bouwen, rollenspelen, knikkeren, rolschaatsen, ja zelfs fikkie stoken passeerde de revu.

Lees ook: Hardlopen? Nee joh! Ga lekker tikkertje spelen

Drukke weg

Het huis waarin wij woonden toen onze zoektocht naar een nieuw huis begon, was tijdelijk en lag aan een drukke weg. Achter de huizen achter ons lag wel een klein speeltuintje, maar daar had ik vanuit ons huis geen zicht op en dus heb ik uren buiten geslenterd om mijn meiden de mogelijkheid te kunnen bieden zoveel mogelijk buiten te spelen. Na een lange zoektocht vonden wij ons droomhuis. Niet omdat het groter is, of door een open haard, garage of extra badkamer. Nee, om de kindvriendelijke buurt en het grote speelveld direct grenzend aan onze achtertuin.

Bankhangen is bij ons geen optie

Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat ik mijn kinderen geef wat ìk belangrijk vind. Als het maar even mogelijk is, verdwijnen ze in de speeltuin. Soms met z’n twee, omdat het wat miezert, soms met wel 15 kinderen tegelijk. Ja, ik hecht heel veel waarde aan buitenspelen. Bankhangen is bij ons thuis eigenlijk geen optie. Natuurlijk als het echt rotweer is, of één van de meiden is doodmoe, dan liggen ze ook bij ons thuis op de bank. Maar niet meer dan noodzakelijk.

Buitenspelen is gezond

Want buitenspelen is gezond voor kinderen. Bewegen op een natuurlijke manier helpt om op normaal gewicht te blijven, het bevordert de lichamelijke motoriek en het leert kinderen op jonge leeftijd hoe met elkaar om te gaan. ‘Gewoon’ buitenspelen maakt kinderen sociaal sterker. Buitenspelen is essentieel om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. Het is goed voor de motorische ontwikkeling, het zelfvertrouwen, creativiteit, concentratie en leerprestaties op school.

Lees ook: Laat kinderen zelf spelen! (En bemoei je er als ouder niet mee….)

Nationale Buitenspeeldag

Vandaag is het de Nationale Buitenspeeldag 2017. Een dag in het leven geroepen om de kinderen van nu te stimuleren om buiten te spelen. De overheid stelt een fors bedrag ter beschikking  waarmee verschillende activiteiten vergoed worden. Ik snap dat niet zo goed. Iedere ouder weet toch dat buitenspelen goed is voor zijn of haar kind en wil toch ook het beste voor zijn of haar kind? Niks blijkt minder waar en dat verbaast me.

Vroeger was buitenspelen heel gewoon”, benadrukt de woordvoerster het belang van Buitenspeeldag. “Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend. Eén op de vijf kinderen speelt niet of één dag per week vrij buiten. Tachtig procent van de kinderen beweegt onvoldoende.” Dat zijn bizarre aantallen, vind ik persoonlijk.

Kom op ouders van Nederland! Er wordt wel eens gezegd dat buitenspelen een luxe is, maar mensen, het is een noodzaak! Als ouders faciliteer je toch ook het liefst in gezond eten en fatsoenlijke kleding? Nou dan! Trap ze naar buiten en laat ze spelen!

Lees ook: 12 speeltips: hoe krijg ik mijn kinderen aan het spelen?

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen