Waar ben je naar opzoek?

Beter één weekje op vakantie dan twee, volgens onderzoek

1 minuut lezen Marian Alons
Beter één weekje op vakantie dan twee, volgens onderzoek

Het liefst zijn we misschien wel ons hele leven op vakantie (en op reis), maar ja er moet ook geld verdiend worden en dus gaan de meeste mensen vaak zo’n 2 of 3 weken op vakantie. Maar volgens onderzoekers is het beter als we niet zo lang op vakantie gaan, maar maximaal een week.

Psycholoog en TED-spreker Daniel Kahneman denkt dat dit komt omdat je in één week vaak meer waardevolle herinneringen maakt, dan in twee weken (of langer). Hij schreef de bestseller ‘Ons feilbare denken’ en daarvoor deed hij onderzoek naar de manier waarop mensen herinneringen maken.

Lees ook: Ga je alleen met je kind op vliegvakantie? Let dan hier op!

De psyche van de mens kan ik twee helften worden opgesplitst, als je het hem vraagt. Het eerste deel focust zich met name op de ervaring zelf en het tweede deel kijkt achteraf terug op de ervaring. Volgens hem kun je alleen gelukkig worden als je tijdens een lange vakantie je volledig focust op de vakantie en niet zo zeer op de herinneringen achteraf.

Wil je liever langer genieten van de herinneringen? Vind je dat belangrijker? Dan adviseert Daniel dus dat een weekje vakantie voldoende voor je is. Waarom onthouden we meer als we maar een weekje gaan? Je onthoudt het meeste als je leven vaak verandert. Volgens hem komt dat omdat de eerste vakantieweek nog nieuw is en de tweede dan al een stuk normaler begint te worden.

Productiviteit

Ook je productiviteit zou beter zijn als je ‘maar’ een weekje ertussenuit gaat in vergelijking met een lange vakantie. Het techbedrijf HP deed hier een groot onderzoek naar in 12 landen en onderzocht 1674 professionals.

Oja, wil je helemaal ontspannen terugkomen van je vakantie? Ga dan voor een strandvakantie. De zandkorrels en het geluid van de zee werken blijkbaar rustgevend aangezien je volgens het laatstgenoemde onderzoek dan 3x(!) zo uitgerust thuiskomt, dan mensen die bijvoorbeeld een educatieve trip hebben gemaakt.

Bekijk hier de TED-talk van Daniel Kahneman:

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen