Waar ben je naar opzoek?

Deze babynamen waren 100 jaar geleden het populairst!

2 minuten lezen Marian Alons
Deze babynamen waren 100 jaar geleden het populairst!

Namenlijstjes zijn altijd leuk om inspiratie op te doen, even te lachen of om te checken of je eigen naam ook in het rijtje voorkomt. Dit keer gaan we een eeuw terug in de tijd, naar 1917. Welke namen waren toen populair?

Jongensnamen

1. Johannes
Deze naam is tegenwoordig ook nog niet geheel verdwenen. Vorig jaar, in 2016 werden er nog 208 jongens Johannes genoemd.

2. Jan
Iedereen kent wel iemand of meerdere iemanden met die Jan heten. En anders wel met een toevoeging, zoals: Jan-Wilmer, Jan-Klaas, Jan-Kees, Jan-Piet of iets dergelijks. Leuk feitje: in 1961 werd maar liefst 11% van de pasgeboren jongetjes Jan genoemd. 😱

Lees ook: 10x Franse namen

3. Cornelis
Deze naam betekent ‘gehoornde’. Verder kun je ‘m afkorten tot Corné, Cor of Nelis. Ook kun je de schrijfwijze aanpassen door de naam met de ‘k’ te beginnen.

4. Hendrik
Ook deze naam is al eeuwen oud. Net als bij veel andere namen uit de lijst, kun je deze jongensnaam ook ietsje inkorten, tot bijvoorbeeld: Henk, Hendri, Henri of Rik.

5. Willem
Deze koninklijke naam is ook al eeuwenlang super populair. Tegenwoordig doet de naam het ook nog niet slecht. Het staat op plek 51 in de top 100 populairste jongensnamen.

Meisjesnamen

1. Maria
Deze naam is bekend van de Maagd Maria en is een Griekse naam, afgeleid van Mirjam. Waarschijnlijk betekent het ‘bitter’.

2. Johanna
De vrouwelijke versie van Johannes (zie hierboven). Vroeger kwam deze naam vaak voor als vernoeming naar een opa (of natuurlijk naar een oma). Tegenwoordig noemen ouders hun kinderen vaker Hanna(h), of Anna (zie hieronder).

Lees ook: 15x Babynamen voor een jongen én een meisje

3. Anna
Wat bijzonder! Deze naam was in 2015 en in 2016 de populairste meisjesnaam in Nederland. De naam betekent ‘genadige’ en is een van oorsprong Griekse naam, afgeleid van Johanna en Anna zou de moeder van Maria zijn.

4. Cornelia
Dit is de vrouwelijke variant van Cornelis, maar dat had je waarschijnlijk al door. Vroeger was het heel gebruikelijk om je kinderen te vernoemen naar je ouders (naar opa en oma dus). Maar omdat ze vroeger zoveel kinderen kregen, waren de namen van de grootouders al gebruikt, dus gingen ze over op broers en zussen of ooms en tantes. Op die manier werden veel vrouwen naar bijvoorbeeld een oom genoemd, waardoor namen als Jantje, Corrie en Cornelia ontstonden.

Lees ook: Aan deze babynamen hebben opa’s en oma’s een hekel

5. Wilhelmina
En jawel hoor. Dit is de vrouwelijke variant van Willem of Wilhelmus. De naam is tegenwoordig niet zo populair meer. Kortere versies van deze meisjesnaam zijn: Wil, Wilma, Willy, Mina of Helma.

Ken jij iemand met deze eeuwenoude voornamen? Ben jij vernoemd naar een opa of oma?

Bron: Vernoeming.nl  – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 8 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 8 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen