Waar ben je naar opzoek?

Alleen liefde is niet genoeg…

2 minuten lezen Krissie van den Broek
Alleen liefde is niet genoeg…

liefde is niet genoeg

“Love is all you need”. In de jaren ’60 zongen de Beatles er al over, en inmiddels is het een gevleugelde uitspraak geworden. Ook onder vaders en moeders is het zinnetje populair. Er wordt om het hardst geroepen dat er bij het opvoeden van kinderen eigenlijk slechts één ingrediënt nodig is: liefde. Heel veel liefde. Want als er maar genoeg liefde is, dan komt alles goed.

Veiligheid en vertrouwen

Een prachtige gedachte, maar jammer genoeg is de realiteit niet zo simpel. Kinderen hebben namelijk veel meer nodig dan alleen maar iemand die van ze houdt. Op de eerste plaats moet een kind zich veilig kunnen voelen. Een kind gedijt daarnaast het beste bij voldoende stabiliteit in zijn of haar leventje. Ook enige regelmaat en structuur is voor de meeste koters van belang. Een kind moet de mensen om zich heen kunnen vertrouwen, en vertrouwen krijgen om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Een kind wil nieuwe dingen leren en bevestigd worden in wat het goed doet. En een kind heeft grenzen nodig om te leren wat wel mag en wat absoluut niet de bedoeling is.

Opvoeden makkie?!

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou het van de daken willen schreeuwen: opvoeden is hartstikke ingewikkeld. En, hoe hard het ook klinkt, zelfs zo veelomvattend dat het niet voor iedereen is weggelegd. Als liefde het enige zou zijn wat nodig was, zouden Vera en Thomas nooit uit huis geplaatst zijn. Hun papa’s en mama’s houden namelijk zielsveel van hen. Meer dan wie dan ook. Aan liefde is er dus geen moment een gebrek geweest. Toch ging het bij beiden faliekant mis, en kwamen ze, beschadigd en wel, bij ons thuis terecht.

Love isn’t all we need

Natuurlijk is liefde ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Het is één van de belangrijkste dingen, denk ik zelfs. Maar het is naïef en kortzichtig om te denken dat alles in orde is mits je voldoende van je kinderen houdt. Er is zoveel meer nodig om groot te groeien. Vera en Thomas (plus vele andere kinderen) zijn hier tot mijn spijt het levende bewijs van. Hoe pakkend hun songtekst dus ook is, ik kan de Beatles (en met hen alle ouders die gek zijn op deze aanlokkelijke quote) in dit geval toch echt geen gelijk geven: love isn’t all we need. Want helaas, alleen liefde is gewoonweg niet genoeg.


Krissie is 34 jaar, getrouwd en pleegmoeder van Vera (7) en Thomas (6). Ze blogt over pleegzorg, om dit meer bekendheid te geven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen