Waar ben je naar opzoek?

Afvallen met behulp van belonen

2 minuten lezen Kim Spaink
Afvallen met behulp van belonen

Vandaag eens een keer geen knutselwerkje voor de kleintjes, maar een simpele en effectieve manier om je aan dat ene goede voornemen te houden, afvallen! Bij zoveel vrouwen staat dit ieder jaar weer op de lijst omdat het maar niet wilt lukken, of omdat het er door een gebrek aan motivatie ook deze keer niet van komt. Vandaag ga ik je helpen hier wat aan te doen!

DIY zo raak jij je kilo's echt kwijt

Visuele ondersteuning

Dat gebrek aan motivatie, daar moeten we wat mee. Het is eigenlijk een heel simpel principe. Ken je de ‘potty-charts’, om peuters te helpen zindelijk te worden? Iedere keer dat de kleine op het potje gaat mag deze een sticker plakken, en als de kaart vol is krijgt hij/zij een beloning. Door het feit dat ze vanaf het eerste tot het laatste moment kunnen zien dat ze steeds dichter bij het doel komen blijven ze er mee bezig en gaat het zindelijk worden veel soepeler dan zonder deze motivatie. (Dat ze ieder uur even willen kijken hoeveel stickers ze nog moeten plakken nemen we dan maar even voor lief 😉 ) Ditzelfde principe gaan wij hier gebruiken.

Hoewel wij in onze ontwikkeling (gelukkig!) toch wat verder zijn dan onze kinderen blijft het principe werken. Een visuele ondersteuning kan net dat extra steuntje in de rug geven waardoor je het deze keer wel volhoudt. Dat je gezinsleden of collega’s langslopen en direct, met één blik, zien hoe het gaat. Hierdoor zullen ze ook meer meeleven en misschien zelf ook wel geïnspireerd raken. Als je elkaar helpt is het altijd makkelijker natuurlijk!

Wat heb je nodig?

  • Twee doorzichtige potjes of glazen
  • stickers, markers, of ander materiaal om de potjes te bewerken
  • plastic of glazen decoratiestenen

Afvallen

Afvallen met behulp van belonen

Zoals ik al zei, het is een heel simpel principe. Markeer het ene potje met de tekst “Kilo’s te gaan” en het andere met de woorden “Kilo’s kwijt” of gebruik krijtbordfolie of verf en schrijf deze woorden er op. Versier de glazen naar wens, of hou het lekker simpel.

Stop nu net zoveel decoratiestenen in het potje “Kilo’s te gaan” als de kilo’s die je wil verliezen. Wil je ‘maar’ een paar kilo kwijt en vind je het aantal steentjes niet genoeg? Verander kilo’s naar ponden en je kan dubbel zoveel steentjes gebruiken, waardoor de visuele stimulans weer groter is.

Nu is het een kwestie van voor iedere kilo die je verliest een steentje in het andere potje te stoppen. Zet er ook een beloning tegenover, schrijf deze ook op het potje, of plak er een plaatje bij. Hoewel het misschien wat suf klink werkt het echt!

Heb je nou zo veel kilo’s te gaan dat je tussentijds al een extra beloning als motivatie nodig denkt te hebben? Gebruik dan steentjes met verschillende kleuren. Zodra je alle stenen van één bepaalde kleur in het andere potje hebt zitten heb je de tussentijdse beloning verdiend en kom je steeds dichter bij je uiteindelijke doel.

Ik hoor graag van jullie wat jullie als beloning voor jezelf gekozen hebben. Deel je hieronder ook meteen nog jouw beste tips en tricks?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen