Waar ben je naar opzoek?

Ach, geef dat kind een snoepje!

2 minuten lezen Janneke Lievaart
Ach, geef dat kind een snoepje!

Kinderen suikervrij

Doe niet zo krampachtig!”, “Wij zijn toch ook gezond groot geworden?” “Is toch zielig dat ze geen koekje mag?” “Alleen maar water is toch niet lekker?” Om maar een paar opmerkingen te noemen die ik bijna wekelijks naar mijn hoofd geslingerd krijg. Mensen vinden het onzin dat ik Olivia geen snoep, limonade, koekjes, appelsap en noem het allemaal maar op geef. Maar is dit nu wel onzin?

Suiker is gewoon slecht

Er komen steeds meer geluiden van kritische consumenten die de proef op de som nemen door weken of maanden geen suiker te eten. En wat blijkt? Mensen worden energieker, zijn gezonder, vallen af, slapen dieper, kunnen zich beter concentreren, en ga zo maar door. De één na de andere studie over suiker duikt op. In sommige landen praten ze zelfs al over het invoeren van een suikertaks. Het valt niet meer te ontkennen; suiker is slecht. Overdreven?

122 gram suiker per dag

In 2014 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie om maximaal zo’n zes theelepeltjes (25 gram) suiker per dag te consumeren. De gemiddelde Nederlander krijgt echter 122 gram suiker binnen. Let er maar eens op; suiker zit bijna OVERAL in; vruchtensappen, broodbeleg, koekjes enz, maar ook in producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten; kippensoep, plakjes salami, ketchup, ‘gezonde’ mueslirepen en ga zo maar door. Indien alle suikerrijke producten uit een supermarkt gehaald zouden worden, dan zou slechts 20 procent van de schappen gevuld zijn. Best shocking hè?

Van suiker word je ziek

Het lijkt normaal om een kindje een boterham met chocoladepasta te geven, maar dit hoort helemaal niet zo normaal te zijn. Je geeft toch ook geen halve reep chocola als middageten? Veel Westerse ziektes worden inmiddels toegeschreven aan suiker (diabetes, hart- en vaatziektes, obesitas, kanker, om het over de gebitjes maar niet te hebben). Dus is het echt onzin dat we daar steeds meer op letten en onze kinderen geen snoep, suiker in de thee, vruchtensappen, frisdrank of koekjes geven? Ik denk het niet.

Moeten we niet eens heel kritisch gaan kijken naar onze voeding en misschien dan wel concluderen dat het niet goed is om kinderen aan de verkeerde suikers te laten wennen? Het is slecht, ongezond en niet nodig. Kinderen worden niet gelukkiger van suiker zolang je het ze niet aanleert. En als ouders kan je dit op een goede manier beïnvloeden. Daar is niets zieligs aan. Ze missen het niet, want ze kennen het niet en daardoor is er ook geen tot weinig behoefte aan snoep. Simple as that.

De basis is suikervrij

En tuurlijk krijgt ook mijn kindje wel eens een snoepje van opa en oma, een koekje bij de bakker en krijgt zij later een chocoladeletter in haar schoentje met Sinterklaas. Dat moet ook kunnen zonder daarin al te krampachtig te doen. Ik wil dan niet zo’n principiële moeder zijn, dat ik haar dat ontneem. Maar in de basis leert zij leven zonder snoep, koek en vruchtensappen. En echt niet dat ze dan later terugkijkt op een zielige jeugd. Ik denk zelfs dat ze me dan alleen maar dankbaar is voor deze gezonde levensstijl.

> Is suiker écht slecht voor ons lichaam en geest? De Australische acteur en filmmaker Damon Gameau zocht het uit. Het filmpje is de moeite waard om te bekijken.

Reacties
 • Evelien zei

  Heel herkenbaar!
  Mijn zoontje van 4 eet met veel plezier verse groenten, drinkt zonder problemen water en eet liever fruit als tussendoortje dan koek. Terwijl hij best wel eens koek mag hebben. Vaak delen vriendjes op school koek of snoep met hem en dan lust hij het niet. Tja …
  Vaak zijn ouders van klasgenootjes jaloers op zijn gezonde eetlust en dan vragen ze hoe ik dat doe. Gewoon, vanaf de eerste kinderprakjes zelf gekookt, en ook op de creche werd vers gekookt en suikervrij gegeten. Zo ontwikkelt een kind toch wel een andere smaak, zo blijkt. Alleen .. dat verhaal is blijkbaar niet het gewenste wegens teveel ‘gedoe’.
  Nochtans zijn we geen dikke tweeverdieners die dure gezondheidssnacks kopen en ja, ik ben ook gewoon een werkende moeder, maar als je voor jezelf en als gezin wat prioriteiten stelt kun je al een heel eind komen.

  • Hi Evelien, het is inderdaad ‘gedoe’ voor veel mensen. Heel jammer, want het is echt zoveel beter om je kindje niet te laten wennen aan al die troep. Als er al regelmatig gesproken wordt over ‘dat witte gif’ dan zouden veel meer mensen hun (gezonde) conclusies moeten trekken.

 • Nicky Laurijsen zei

  Ik ben het er mee eens. Idd niet krampachtig maar voeden niet vullen. Jij bepaald wat er in gaat je kind bepaald hoe veel. En met een verjaardag of er komt iemand spelen is er heus wat lekkers maar fruitsalade of smoothie is ook lekker!
  “Ze” en dan bedoel ik vooral opa’s en oma’s vinden het zielig dat ik mijn baby!!! Van 7 maanden geen “suiker” en zout wil geven. En geven het gewoon als ik niet op let zit ze zo aan een stuk peperkoek..

  • Hi Nicky,
   Tegen dat probleem liep ik ook regelmatig dat opa’s en oma’s het wel willen geven. Zij zijn allemaal opgegroeid zonder de schadelijke gevolgen te weten van suiker. Het helpt vast als je ze een artikel over suiker laat lezen of samen de film ‘That Sugar Film’ gaat kijken. Dan weet ik zeker dat ze jouw baby minder zullen geven. Dat heeft bij mij in ieder geval erg geholpen. Succes!

  • m zei

   Maar hoeveel suiker denk je dat er in al dat fruit zit?

 • Els zei

  Heel goed. Ik doe dat ook. Veel water, heel soms een paar druppels ranja erdoor.
  Als koekje is het volkoren en rozijntjes vindt mn dochter ook heerlijk.
  Dat anderen het niet snappen is ff vervelend maar zo lang wij het op deze manier kunnen aanbieden is het goed.
  Uiteindelijk komen ze toch wel in aanraking met zoetigheid. Alleen dat is nu met 2,5 jaar nog niet nodig!!!!!
  Zelfs de bakker weet al dat ze liever een stukje brood heeft dan een snoepje. Mooi toch!!!

 • Margriet zei

  Ik Let steeds meer op onze voeding. Kook zo min mogelijk met kant en klare pakjes. Heb geen snoep in huis en probeer het suiker en zout te verminderen. Wel krijgen ze hier na school altijd een koekje of cake. Koekjes zijn ze gek op.

  Maar ik vind de drankjes lastig. Want wat kun je je kinderen nu geven buiten melk en water waar niet zoveel suiker in zit ( thee krijg ik er echt niet in, ze houden niet van warme dranken) ze drinken wel veel water. Maar wil ze ook wel wat met een smaakje geven. Wat kan ik dan het beste doen? Nu geef ik ze de groene icetea, daar zit veel minder in dan appelsap ofzo. Zijn ernog andere alternatievdn?

 • Eva zei

  Mijn kinderen krijgen gezond en ook gewoon wel eens iets lekkers. Ze drinken bijna altijd water, vragen ze zelf ook naar. Maar ze mogen ook iets anders. Denk dat ze er niet om vragen, omdat ik zelf altijd water drink en het hier gewoon zo gelopen is. Maar ik vind bovenstaande wel iets of wat overdreven. Laat een kind nog wel kind zijn denk ik dan.

  • Deborah zei

   En een kind heeft suiker nodig om een gezond kind te zijn?

   Ik vind het helemaal niet overdreven om je kind een goede gezondheid mee te geven. Een onbezorgde, gezonde jeugd is toch wat je ze wilt bieden? Daar hoort suiker dus eigenlijk niet bij. Wel veel aandacht, liefde en plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen