Waar ben je naar opzoek?

De 10 type moeders die je ontmoet op de eerste schooldag van je kind

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De 10 type moeders die je ontmoet op de eerste schooldag van je kind

De eerste schooldag van je kind is wel een dingetje hoor. Je moet je kind weer een beetje loslaten. En loslaten blijft voor veel moeders nou eenmaal lastig. Het kind wat je negen maanden bij je hebt gedragen, waarmee je bent verbonden, vertrouw je over aan een ander… Maar het komt goed! 

Lees ook: Je eerste dag op school

De eerste schooldag kan lastig zijn: je kind gaat voor het eerst heen en moet wennen aan alles wat bij het schoolleven komt kijken. En ook mama moet wennen. Misschien wel aan een leeg huis. Bij een eerste schooldag komt er ook heel wat voor ouders bij kijken: een nieuwe school, een nieuwe klas, collega-moeders (en vaders) ontmoeten en erachter komen hoe het reilt en zeilt in zo’n klas.

Over die collega-moeders wil ik het even hebben. Je hebt ze namelijk in verschillende soorten en maten. Zo’n eerste schooldag is voor elke moeder lastig…

Tip: Neem het vooral met een korreltje zout 🙂

Moeder 1: Het waterleidingbedrijf

Of het nu haar eerste kind is of haar laatste kind, het type moeder ‘waterleidingbedrijf’ kan niet stoppen met huilen en snikken. Geef haar wat tissues en herinner haar eraan dat het een GEWELDIG jaar gaat worden.

Moeder 2: De politicus

Ze had dolgraag in de tweede kamer willen zitten maar helaas was deze functie niet voor haar weggelegd. Daarom beoefent ze haar talenten maar in en rondom de school van haar kind(eren). Ze wil het liefst de voorzitter zijn van allerlei soorten werkgroepen en met een grote glimlacht op haar gezicht loopt ze dagelijks met pen en papier rond. Deze moeder staat te springen om de taak ‘klassenouder’ op zich te nemen (voor het achtste jaar op rij… voor anderen is geen plek) en is een kei in het werven van vrijwilligers.

Moeder 3: Het kliekje

Deze type moeders klieken graag samen en ze zijn NIET op zoek naar nieuwe vrienden of leden voor hun clubje.

Moeder 4: De chauffeur

Deze moeder vindt het heerlijk om haar kinderen naar school te rijden maar je ziet haar zelden het gebouw betreden. Alleen met hoge uitzondering.
De ‘Kiss and ride’ stroke is haar op het lijf geschreven. Kusje en even zwaaien vanaf de bestuurdersstoel.

Moeder 5: De Joop-van-Tellingen moeder

EVEN LACHEN! *KLIK* 

En dat x 100.

Deze moeder zit 24/7 met haar camera of smartphone in de aanslag voor het perfecte kiekje. In de klas staat ze veelal in de weg want ja… er moet een foto gemaakt worden. Ze is niet van plan om een moment te missen en vast te leggen. ALLES wordt gefotografeerd en het liefst ook gedeeld op Facebook.

Lees ook: Ik ben die moeder waar iedereen op Facebook zich aan ergert

Moeder 6: De barvrouw

Deze moeder kan niet wachten tot de eerste schooldag is aangebroken. De vlag kan uit en de champagne wordt ontkurkt. Ze heeft haar leven terug!

Moeder 7: De verstrooide moeder

Deze moeder heeft een stuk of 6 kinderen en zou niet weten hoe ze dit allemaal rond moet breien. Ze heeft er moeite mee om elk kind in de juiste klas te krijgen. Ehm. Welke groep zat je ook al weer? En waar is je tas? Heb je vandaag gym of is dat morgen? Hoe heet je juf ook al weer?

Bied deze moeder een helpende hand. Ze heeft het nodig.

Moeder 8: De moeder die eigenlijk ook juf is

Deze moeder is makkelijk te herkennen. Ze wil graag de rechterhand van de juf of meester zijn en klampt dagelijks de leraar aan met de vraag of er nog iets is wat ze kan doen. Maar ook of Pietje nog extra werk mee kan krijgen en wat voor gymoefeningen ze thuis kan doen met Keesje. Ze aast op een hulpmoment in de klas zodat ze een glimp van Klaasje op kan vangen.

Moeder 9: Vraag-het-aan-haar-ze-weet-alles-moeder

De moeder met een ouder kind op school. Zij weet ALLES en ze deinst er niet voor terug om jou dat te laten weten. Deze moeder is overal van op de hoogte en houdt alle activiteiten van de school nauwkeurig bij.

Moeder 10: De neutrale moeder

And last but not least: de neutrale moeder. Dit type moeder baant zich een weg door bovenstaande moeders en bevindt zich op neutraal gebied. Ze heeft van alle type moeders wat weg maar in gezonde mate.

Lees ook: Top 10 stereotype moeders

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • mama van 6 zei

  Whahaha, ik heb 6 kids maar herken je echt niet in punt 7, we zijn altijd op tijd (en dan ook ECHT altijd!) georganiseerd en allemaal binnen 10 minuten in de juiste klas. Bied hulp aan aan iemand met 6 kinderen, ze heeft het nodig, WAAROM? Vaak zijn moeders van grote gezinnen georganiseerder dan van 1 kind… Vind t eerlijk gezegd nogal beledigend….

 • Renske zei

  Hahaha, dankjewel! Dit had ik even nodig. Mijn zoon begint over een week met school en inderdaad: ik vind het net zo spannend als hij. Heerlijk om er gewoon even over te lachen.

 • Suus zei

  #mompeace

 • Kirsten zei

  Toen ik aan moeder 9 zat dacht ik: Ik denk niet dat ik één van deze zal worden.. Maar dan kwam nummer 10 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen