Waar ben je naar opzoek?

8 Feiten en Fabels over het thuisblijfmoederschap

4 minuten lezen denise Denise Meijer
8 Feiten en Fabels over het thuisblijfmoederschap

Voordat ik aan kinderen begon heb ik altijd het idee gehad dat ik zeker drie dagen aan het werk zou blijven. Thuisblijven leek in ieder geval geen optie en ik zag het wel zitten om een leven buiten de deur te behouden. Totdat… Achteraf is het makkelijk praten. Lees mee over de vooroordelen, de feiten en de fabels van het ‘thuisblijfmoederschap’.

Nog voor onze zoon werd geboren, was ik er eigenlijk al uit. Ik zag het niet zitten, thuis te blijven tussen de luiers, flesjes en al het andere babyprul. Hier kwam ik snel van terug, toen onze zoon geboren werd. Tijdens de maanden zwangerschapsverlof merkte ik dat ik toch iets teveel moeite had met het idee hem ooit achter te moeten laten. Zodoende kwam het onderwerp ‘thuisblijven’ ter sprake. Direct stuitte ik al op het eerste onbegrip. Zo was mijn eigen man niet bekend met het fenomeen ‘thuisblijfmoederschap’, aangezien zijn eigen moeder altijd heeft gewerkt. Gelukkig kwamen we alsnog gezamenlijk tot de conclusie dat dit voor ons de beste optie bleek.

Lees ook: Lieve Thuisblijfmama

De vooroordelen

Het was een weloverwogen keuze. Hoewel er nog te vaak wordt gedacht dat een thuisblijfmoeder te ‘lui’ is om haar eigen brood te verdienen en haar man dit graag voor haar laat doen. Een ‘zakkenloper’. Zo werd ik (ja, echt!) zelfs nog wel eens een keer genoemd. Gelukkig achter mijn rug om, maar dat maakt het niet minder kwetsend. Vooral als je jezelf bedenkt dat ik er echt niet minder werk om verzette op een dag. Daarbij begon ik mezelf om die opmerkingen zelfs nog schuldig te voelen. Vooral op de momenten dat ik hunkerde naar wat welverdiende tijd voor mezelf. Desalniettemin stond en sta ik achter mijn keuze om fulltime te gaan moederen en geniet ik met volle teugen van het thuisblijfmoederschap. Ik wilde, en hoefde geen momenten van mijn zoon te missen. Financieel gezien was het allemaal prima te doen en de nare opmerkingen liet ik steeds vaker van me afglijden. Wetende dat deze dikwijls gebaseerd waren op..uhm.. NIETS!

Dit alles is uiteindelijk wel een reden voor dit stukje tekst. Een kleine opsteker voor eigenlijk iedereen die het ooit nog in zijn, of haar hoofd durft te halen om een thuisblijfmoeder te veroordelen. Het zijn de feiten & fabels over het thuisblijfmoederschap.

Lees ook: Hoe kan ik nog een leuke mama zijn?

Gemakkelijke keuze

 1. Thuisblijven bij de kinderen is een gemakkelijke keuze = Fabel!

Voor het overgrote deel van de vrouwen komt er veel bij kijken eer er wordt besloten om haar carrière aan de wilgen te hangen en ‘fulltime mama’ te worden. Denk aan een gat in het CV, mocht ze er ooit weer voor kiezen om aan het werk te gaan en – niet onbelangrijk – wat dit alles gaat betekenen, financieel, sociaal en emotioneel gezien.

 1. Thuisblijfmoeders zijn trots op wat ze doen = Feit! & fabel!

Er is letterlijk niets waar een thuisblijfmoeder zich voor hoeft te schamen. Wanneer ze in de spiegel kijken, zijn de meeste thuisblijfmoeders zelfs trots op wat ze doen. Toch heb ik nog wel eens dat ik even moet slikken, wanneer iemand vraagt wat ik doe voor de kost. Onzin! Maar toch…

 1. Thuisblijfmoeders zijn lui = FABEL, FABEL, FABEL!

En ik ga niet eens meer uitleggen waarom.

 1. Thuisblijfmoeders zijn eenzaam = Wederom een fabel!

Oké. De eerste jaren ben je wellicht iets minder in ‘contact’ met de buitenwereld dan je zou hebben, wanneer je dagelijks op de werkvloer te vinden bent. Toch hoeft het thuisblijfmoederschap niet echt eenzaam te zijn, wanneer je dit niet wilt.

Ongewenst commentaar

 1. Het thuisblijfmoederschap is een persoonlijke keuze = Feit!

Desondanks zullen er altijd mensen zijn die er het hunne van denken. Net zoals dat er mensen zijn die iets te zeggen hebben over werkende moeders. Elkanders keuze proberen te respecteren is een mooi streven, maar jammer genoeg moet ook een thuisblijfmoeder leren leven met ongewenst commentaar en vooroordelen.

 1. Fulltime moederen is makkelijk = Fabel!

Integendeel! Ook al is het moederschap niet iets wat je leert tijdens een universitaire opleiding, er is eigenlijk weinig zo ingewikkeld als het liefdevol verzorgen en opvoeden van kinderen. Iets wat ook werkende moeders kunnen beamen, trouwens.

Lees ook: Lieve werkende mama…

 1. Thuisblijfmoeders teren op de zak van hun partner = Fabel!

Het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt, maar ik vind dit persoonlijk behoorlijk denigrerend. Tenslotte heeft ook een moeder een fulltime baan aan de zorg voor haar kinderen en zijn er toch echt (lees: schoonmaaksters, leidsters op de kinderopvang) die een dik salaris krijgen voor wat zij dagelijks gewoon maar even doet. Er is dus geen sprake van ‘zakkenloperij’, maar een partnerschap. Met ieder zijn eigen taak.

 1. Thuisblijfmoeders doen niet anders dan boterhammetjes smeren, poetsen, hulpmoeder zijn op school en wasjes wegdraaien. = Fabel!

Oké, dit is wel een groot deel van het takenpakket, maar wisten jullie ook dat er anno 2016 een thuisblijfmoeder 2.0 is opgestaan? De thuisblijfmoeder die naast de zorg van haar kinderen, ook nog eens een bedrijf vanuit huis runt en haar eigen boterhammetje dik aan het verdienen is. Hoe awesome is dat!?

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Marieke zei

  Ik vind het zwaarder.. Niet werken.
  Ook ik ben nu thuis bij mijn kleine meid.. Maar makkelijk is het niet..
  Mijn wereld wordt klein.. En mis het contact met collega’s.
  Wel sta ik achter deze keus.
  Mijn laatste kindje…Daar ga ik extra van genieten..
  Ze is inmiddels 4 maanden.. En owww wat gaat het snel.
  En ik weet hoe snel het gaat als ik kijk naar mijn andere dochtets van 12 en bijna 17..

  #nietoordelenovereenander

 • Trudy van Iersel zei

  ik ben altijd blijven werken ik kan niet thuis zitten en vooral omdat wij maar 1 dochter hebben is het sowieso makkelijker om te gaan werken en vindt het een prettig gevoel te weten goed voor mezelf op financieel vlak te kunnen zorgen ben zelfs sinds kort weer 40 uur gaan werken ook weer een hele uitdaging ik denk dat iedere moeder moet doen wat haar gevoel haar zegt of je nou thuis blijft of werkt een moeder blijft moeder en werkende of niet werkende moeder ze dragen beide bij aan de opvoedjng van hun kind(eren) en worden uit eindelijk toch wel groot en ook ik heb veel verwijten gekregen dat ik bleef werken maar ik zeg schud het commentaar van alle betweters van je af en doe gewoon je ding zoals jij denkt dat het goed is

 • Donna zei

  Thank Youu!! Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen