Waar ben je naar opzoek?

5x liever een boerenkinkel dan een stadskind!

3 minuten lezen Anne
5x liever een boerenkinkel dan een stadskind!

21 jaar oud was ik en ik rende gillend weg uit het ‘dorp’, waar ik was geboren en getogen. Ik rende weg om nóóit meer terug te komen. Hoe anders is dat nu, 15 jaar later. Waar mijn twee prinsesjes inmiddels opgroeien in hetzelfde dorp dat ik ooit zo vervloekte. Inmiddels is me één ding duidelijk geworden: liever een boerenkinkel dan een stadskind!

Ik had het al helemaal bedacht: Mijn kinderen zouden opgroeien als ontwikkelde stadskinderen, niet als boerenkinkels. Gewend aan reuring en hectiek. Voorbereid op hoe de wereld ècht is in plaats van het kneuterige plaatje dat het dorpje uit mijn jeugd voorspiegelde. Toch liep het net wat anders…

Onbezorgde jeugd

Overweldigd was ik door de liefde die ik voelde toen ik onze oudste dochter voor het eerst in mijn armen hield. Voor dit meisje zou alleen het beste goed genoeg zijn. Vanaf moment één wilde ik haar beschermen en mijn hoofddoel was om haar een fijne en onbezorgde jeugd te geven.
Na een aantal jaren met onze kleine meid in de drukke stad, begon ik te twijfelen aan mijn relaas dat mijn kinderen moesten opgroeien in de stad. Regelmatig bevond ik mij in situaties die ik niet kon rijmen met het ideale plaatje dat ik voor ogen had bij die onbezonnen jeugd van onze meiden. Zeker nadat de jongste was geboren en de oudste de leeftijd kreeg om buiten te gaan spelen. Dat ging dus niet. Bussen kusten onze voordeur en opgeschoten jochies op scooters terroriseerden het kleine speeltuintje op de hoek.

Steeds meer begon ik te verlangen naar het dorpje waar ik opgroeide. Een boerenkinkel als kind, was dat echt zo’n drama? Of was dat eigenlijk veel fijner dan het stadskind dat ik voor ogen had?
Toen onze dochter bijna vier werd, hakten we de knoop door en verkasten naar onze ‘roots’. Natuurlijk mis ik de stad, maar de argumenten om onze kinderen hier op te laten groeien, zijn sterk.

5x liever een boerenkinkel dan een stadskind

1. Je kind kan heerlijk buitenspelen
Bomen klimmen, racen op de fiets, slootjes springen, fikkie stoken, niks is te gek. Op het platteland heeft je kind de ruimte om zich geestelijk en lichamelijk optimaal te ontwikkelen. Buitenspelen is ontzettend goed voor ons kroost. Ze leren sociale vaardigheden die geen computerspel of boek ze ooit bij zal kunnen brengen

2. Grote sociale controle
Iedereen uit de buurt kent Marietje of Pietje. Stel dat je kind toch een keer aan je ouderlijke haviksogen ontsnapt, zijn er 100 paar extra ogen die ook oogje in het zeil houden. Fijn, vertrouwd en veilig!

Lees ook: 12x de hippe stadsmoeder in beeld

3. Respect en kennis van dieren en natuur
Je kind leert van jongs af aan dat de melk niet uit de supermarkt komt, maar van de koe. Dat papier gemaakt wordt van bomen en dat je die bomen nodig hebt om te leven en te ademen. Door dat besef zal je kind van jongs af aan leren respect te hebben voor de dieren en de natuur.

4. Schone lucht
Wie wil niet dat de lucht die zijn/haar kind inademt, schoon is? Juist ja! Een stadskind zal in zijn jonge leventje al zoveel meer uitlaatgassen en dergelijke tot zich nemen, daar word je als ouder echt niet gelukkig van. Op het platteland heb je meer kans op frisse en schone lucht waar je opgelucht adem kan halen. Hoewel… Wanneer het land besproeid wordt?

5. Geen schorriemorrie in de goot
Wanneer kinderen in een dorp buiten lopen of even een bezoekje brengen aan de supermarkt, zullen ze niet struikelen over de junks, daklozen of ander gespuis. Natuurlijk is het goed, wanneer ze op een gegeven moment in hun leventje leren dat het hele leven geen koek en ei is voor alle mensen. Maar op hele jonge leeftijd voor onze kinderen liever nog niet….

Lees ook: 7x waarom ik gillend gek werd van de grote stad met een baby

Ieder zijn eigen keus

Ach, terwijl ik dit zo type, weet ik dat wij, voor ons en voor onze prinsessen, de juiste keuze hebben gemaakt. Maar het is natuurlijk erg kortzichtig om stadskinderen zo neer te zetten dat ze al van jongs af aan gedoemd zijn te mislukken. Bij ons zijn de dingen nou eenmaal zo gelopen. Zoals ik al zei, mis ik de stad nog zeer regelmatig en weet, en zie ik dat er aan het opgroeien in de stad ook veel voordelen kleven.
Het belangrijkste is ook dat waar jij je als ouder thuis en op je gemak voelt. Welke keuze je dan ook maakt, je kind zal dat voelen en gelukkig opgroeien!

Bron afbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen