Waar ben je naar opzoek?

5 tips hoe je kunt omgaan met driftbuien van je kind

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 tips hoe je kunt omgaan met driftbuien van je kind

Het ouderschap is heel hard werken. Een vermoeiende ‘baan’ en een persoonlijke grote reis voor jou als ouder. Op deze mooie reis van het ouderschap kom je verschillende obstakels tegen. Obstakels waarvan je, voordat je vader en moeder werd, het bestaan niet van kende… je leert er elke dag weer wat bij!

Driftbuien

Het kan zijn dat je een kind hebt wat heel erg last heeft van driftbuien. Het is een lastige taak als vader en moeder om hiermee om te gaan en zelf rustig te blijven. Driftbuien komen en gaan en dienen zich vaak aan op een moment dat het totaal niet uitkomt. Tijdens deze moment kun je je afvragen waar het mis is gegaan?! En de volgende vraag is het je de driftbui kunt stoppen.

Lees ook: 7 dingen die ik (voordat ik kinderen kreeg) toewees aan een slechte opvoeding

Slechte opvoeding?!

Kinderen kunnen zonder een aanwijsbare reden boos worden en dit kan in een driftbui eindigen. Het zou kunnen komen door slaapgebrek, gebrek aan planning, een onjuiste opvoeding. Je hebt ze vast allemaal wel voorbij horen komen…
Je hebt er waarschijnlijk alles al aan gedaan om het te veranderen maar het lukt (nog) niet. Vaak ligt het helemaal niet aan je opvoeding maar aan de aart van het beestje. Kinderen met een driftbui vinden het lastig om met gevoelens en emoties om te gaan.

Lees ook: De peuterpuberteit

Het valt niet mee! Een schrale troost: het komt goed. Echt! Trek je niks aan over wat andere zeggen over ‘een slechte opvoeding’. Een kind wat driftbuien heeft is niet te linken aan een slechte opvoeding…

Misschien heb je nog wat aan deze 5 tips:

1. Knuffel met je kind

Probeer niet tegen je kind in te gaan, dat werkt averechts, maar probeer je kind te knuffel en op deze manier dichterbij te komen. Knuffelen zorgt voor ‘feel good’ hormonen in je lichaam en laten je hersenen weten dat je moet kalmeren. Een knuffel op het juiste moment kan je kind nodig hebben en kalmeren.

2. Stop, focus en adem!

Men zegt niet voor niets: “Tel tot 10!”
Het is een oud trucje maar het helpt je om rustig te blijven en te focussen zodat de woedeaanval van je kind niet erger wordt doordat jij ook boos wordt. Haal diep adem, tel tot 10 en focus. Je kunt je kind dit ook leren. Door samen te tellen tot 10 leer je je kind rustig te worden, rustig te ademen, te focussen en zich niet te richten op hun woede maar op iets anders.

3. Ga naar buiten

Nee, niet jij alleen! Neem je kind(eren) mee 🙂 Wanneer het moeilijk is om je kind uit een woede uitbarsting te krijgen, pak hem dan op (vergeet de schoenen niet mee te nemen) en ga naar buiten. Naar het park, een rondje rijden in de auto, een blokje om wandelen of naar de speeltuin. Hiermee haal je het boze kind uit de situatie en breng je hem op andere gedachten. Frisse lucht doet een mens goed!

Als ik vroeger boos was en ik kwam daar niet uit, werd ik met mijn voeten in een bak (heel erg) koud water gezet. Niet de oplossing die ik nu zou aanraden maar ik kwam wel weer ‘back to earth’. De woede werd vervolgens omgezet in heel hard huilen maar ik was wel op andere gedachten gebracht…

4. Bel een vriendin 

Is bovenstaande allemaal mislukt en weet je het even niet meer?
Vrouwen onder elkaar kunnen elkaar tot steun zijn. Bel een goede vriendin op en doe je verhaal. Het is goed om dingen door te spreken. Dat geeft jou als moeder (ouder) ook rust en het lucht op. Het is voor ons als ouders belangrijk om goede vrienden om je heen te hebben die je kunnen helpen in het geval van een ‘crisis’. Al is het alleen maar een luisterend oor bieden.

5. Ga naar bed

Was het zo’n dag die helemaal in de soep liep? Inclusief (meerdere) woede uitbarstingen? Voor je kind is dit ook vermoeiend! Laat hem op tijd naar bed gaan en… duik er zelf ook vroeg in. Het valt niet mee die driftbuien en het vreet energie. Morgen nieuwe kansen… en rust en slaap doet een moeder (ouder) goed! Als je goed uitgerust bent kun je het zelf allemaal ook beter aan.

Rust, reinheid en regelmaat

Vergeet niet ouders dat je kleine mensjes groot moet brengen met echte gevoelens en emoties. Ze kunnen zichzelf verliezen in driftbuien of verdriet. Jij zal op elke knop moeten duwen om te kijken wat werkt bij jouw kind. Wat sowieso werkt is ‘liefde’. Hou van ze en jullie komen er samen wel uit. Maar vergeet niet ook grenzen te stellen en rust, reinheid en regelmaat te bieden.

Het komt goed! Het is een fase…

Aanvullende tips zijn welkom in de comments. Laten we elkaar helpen!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen