Waar ben je naar opzoek?

5 tekenen dat jouw kind later succesvol wordt

4 minuten lezen denise Denise Meijer
5 tekenen dat jouw kind later succesvol wordt

We willen allemaal dat ons kind uit de problemen blijft, gezond is en een enigszins prettige carrière zal hebben in iets wat hem of haar gelukkig maakt. Zwaar balen als je gebukt gaat onder een kleintje, dat meer weg lijkt te hebben van the Exorcist, dan dat je het idee krijgt dat je de toekomstige Steve Jobs op de wereld hebt gezet.

Emotionele schadevergoeding

Maar niet getreurd. Ouders van Nederland, wist je dat een kind met een sterke wil later veel MEER kans heeft om succesvol te worden? Net zoals het kind, dat tijdens schooltijd liever uit de ramen kijkt, vaak een creatieve geest blijkt te zijn. Hieronder benoem ik dé 5 signalen die wel eens kunnen betekenen dat jouw kind ooit heel succesvol kan worden. Dus, laat ze maar lekker krijsen in het gangpad van de supermarkt. Dat soort gezeik kan je later declareren als emotionele schadevergoeding!

Lees ook: Is je kind slim? Dat komt dus van mama!

Zei hier iemand vervroegd pensioen? Kom maar op!

1. Je kind is eigenwijs

……En laat zich dus niets, door niemand vertellen. HET recept voor een moeder met licht alcoholische neigingen, maar tevens het signaal dat je een kind hebt, dat zich niets wijs laat maken. Iets wat later goed van pas kan komen.

2. Je kind heeft temperament

Ook een eigenschap die moeders veelal de haren uit het hoofd doet trekken. Maar heb je het ooit wel eens op deze manier bekeken:
Temperamentvolle kinderen zijn gevoelig, intens en opmerkzaam. Hun eigen wil wordt vaak verward met koppigheid, maar dit zijn toch vaak de kinderen die hun eigen weg durven te gaan. Ondanks wat anderen daar van denken. Super, dus!

3. Je kind speelt graag de baas

“Nee, Jantje. Jij blijft daar staan, terwijl ik met jouw auto’s speel, daarna mag jij, daarna Klaartje. Enzovoorts, enzovoorts.” We kennen er waarschijnlijk allemaal wel één. Al dan niet uit een jeugdtrauma, want man! Wat kon zo een baasje bloed irritant zijn als deze probeerde om de lakens uit te delen op JOUW kinderfeestje, nota bene. Ik denk dat het geen verrassing is dat leiderschapskwaliteiten, oftewel: het vermogen en de durf om de baas te spelen, best wel eens van pas kunnen komen als je kind eenmaal volwassen is.

Lees ook: Het moederschap is zo verschrikkelijk ondankbaar!

4. Je kind is een dromer

Zelfs te midden van een drukke klas, houdt jouw kind zijn hoofd koel. Wat zeg ik? Er kan een bom afgestoken worden en nog zal je kind niet opkijken, zo in gedachten zit hij. Kinderen die veel dagdromen, zijn vaak creatief en denken dikwijls ‘out of the box’. Of misschien heb uitgerekend jij de nieuwe Rembrandt, of Harry Mulisch op de wereld gezet. Dat kan natuurlijk ook.

5. Je kind is druk

Of een aspirerend topatleet, je weet maar nooit!
Weet je? Ik kan hier natuurlijk lang mee door blijven gaan, maar geloof het of niet – ik heb ook nog een punt te maken, want:

Wanneer succesvol?

Succesvol zijn zit hem volgens mij in een hoop dingen. Zo hecht de één waarde aan een stabiele, financiële toekomst voor zijn kinderen, oftewel: een dikke pak met geld, een goede baan, een mooi huis en een gave auto.

Maar wat is ECHT succes eigenlijk? Dat zit hem in heel iets anders. Zo ben ik blij met mijn prachtige kinderen, en mijn lieve man. Ik heb de baan die ik leuk vind, zelfs al verdient het niet veel. Succes zit hem voor mij persoonlijk in hoe gelukkig ik ben, en vooral hoe gelukkig mijn kinderen zijn.

Buiten de norm

Mijn kinderen hoeven van mij dan ook niet uit te blinken op de basisschool, of netjes ‘hand-in-hand’ te lopen met alle gemiddelden. Sterker nog; een kind, dat afwijkt van de norm heeft mijns inziens evenveel kans op succes in het leven als iemand die bijvoorbeeld wel netjes stil zal zitten in de klas. Of als iemand die wel altijd goed scoort op een CITO. Misschien wel meer!

Toch worden juist deze kinderen dikwijls ‘afgestraft’ op het feit dat ze anders zijn.
Ze zijn te druk, te eigenwijs, te koppig, te dromerig, of misschien hebben ze wel niets met autoriteit. Onze kinderen worden constant ‘getoetst’ op hoe ze zich weten te passen binnen wat gangbaar is. Op intellectueel gebied, zoals met de CITO, maar cognitief zal een kind worden ‘getoetst’ op hun vooruitgang ten opzichte van wat het gros van de kinderen doet.

Stimulans

Nog altijd verwarren zoveel mensen temperamentvol met agressie, eigenwijsheid met ongehoorzaamheid, een dromer met concentratieproblemen, bazig met een kind dat geen regels kan volgen. Een kind dat de hele dag het liefste in beweging is, wordt als snel als te druk gezien. Waar is de stimulans voor de dingen zoals gevoeligheid, eigenzinnigheid, sportiviteit, zelfstandigheid en creativiteit gebleven?

Lees ook: 30 waarheden over het moederschap

Verstand van een duppie

Zelfs als iemand alle JUISTE eigenschappen bezit om de nieuwe Steve Jobs te worden (kuch kuch), is het niet gezegd is dat diegene daadwerkelijk succesvol zal zijn. Als persoon dan in ieder geval 😉 Kijk maar naar Donald Trump. Al het geld van de wereld, maar daadwerkelijke verstand van een duppie. Is dat wat succes in moet houden? Liever niet…

Dus is het niet eens tijd, voor ons allemaal, maar in het bijzonder scholen, dat kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn? Dat kinderen de aandacht krijgen die bij hun past, die bij hun leeftijd past, die bij hun eventuele ambities past. Succesvol zijn zit hem in zoveel dingen.

Persoonlijke talenten en eigenschappen

ELK kind moet de ruimte krijgen om succesvol te worden. Op welk gebied dan ook. Laten we onze kinderen vooral stimuleren op hun persoonlijke talenten en eigenschappen. Daar worden het nog de mooiste mensen van! Wie weet ziet de wereld er dan ook in de toekomst ook weer een beetje beter uit…

Bron beeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen