Waar ben je naar opzoek?

46% van de ouders voelt zich wel eens onzeker op sociale media

2 minuten lezen Marian Alons
46% van de ouders voelt zich wel eens onzeker op sociale media

Veel ouders plaatsen vrolijke familiefoto’s en hoogtepunten van hun kroost op sociale media. Dat hoort er nou eenmaal bij tegenwoordig, dat doet iedereen – en het scoort ook nog eens veel likes. Toch vindt 76% van de ouders dat andere ouders te vaak posten over hun kind. Wel grappig als je bedenkt dat maar 11% van zichzelf vindt dat hij/zij te veel plaatst.

Twee van de drie Nederlandse ouders vindt dat ze zelf te veel met hun mobiel in de hand zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van 24baby.nl. 59% van de ouders delen foto’s van hun kind(eren) op sociale media, zoals Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat. Aan dit onderzoek werkten 1.026 (aanstaande) ouders mee.

Lees ook: 10 dingen op Facebook waarbij een moeder op ‘vind-ik-niet-leuk’ drukt

Natuurlijk ben je als papa en mama trots op je kind(eren) en deel je dat graag met Jan en alleman. Dat is dan ook de reden van 77% dat zij de foto’s plaatsen op bijvoorbeeld Facebook. Ook het delen van mooie momenten (51%) is een belangrijke reden. Foto’s van mijlpalen zie je ook vaak voorbij komen (64%) en gezamenlijke foto’s met het ouders (59%).

Zorgen

Best apart als we zoveel delen op Facebook en Instagram eigenlijk. Denken we wel goed na wat we posten of gaat elke snottebel online? Gelukkig zijn we wel alert als we iets posten, blijkt uit het onderzoek: 99% zijn alert op wat ze online delen. Net iets meer dan de helft maakt zich zorgen (55%) over dat wat zij posten, of het niet misbruikt wordt of dat het voor ALTIJD op internet blijft staan. Bijna net zoveel, 57% van de ouders, maakt zich zorgen om de privacy van hun kroost. Dat is ook de reden van de niet online-delers; 82% van de ouders die geen foto’s deelt, zegt dat te doen wegens privacyredenen.

Facebook

Onder (aanstaande) ouders is het bekendste sociale mediakanaal Facebook. Bijna iedereen heeft wel een account: 95%! Van de toekomstige ouders heeft 49% Instagram, wel grappig: dit percentage ligt bij de mensen die al papa/mama zijn 5% hoger. En Snapchat dan? 23% van de ouders gebruikt, tegenover 17% van de aanstaande ouders.

Zwangerschapsaankondiging

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen (of zelf gedaan): een zwangerschapsaankondiging. Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de zwangere vrouwen een sociale mediakanaal gebruikt om het blijde nieuws te delen. Daarnaast deelt 29% foto’s van een zwangere buik of is dat van plan te doen.

Lees ook: Iemand anders kondigde haar zwangerschap op Facebook aan

Onzeker

Sommige ouders geven aan dat ze zich niet altijd fijn voelen op de sociale media. Eenderde (29%) gaf aan dat ze zich weleens veroordeeld voelden, door wat ze tegenkwamen! En 46% heeft zich soms onzeker gevoeld, door iets wat ze tegenkwamen. Gelukkig voelt bijna de helft, 47%, zich ook gesteund door bijvoorbeeld andere ouders. 18% Van de ouders is weleens gestopt met sociale media, door het gedrag van anderen.

Hoe ga jij (en je partner) om met sociale media? Delen jullie bewust sommige foto’s niet? 

Bron: 24baby.nl                                        –  Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
  • Ladykiller zei

    Hoewel sociale media de illusie van verbondenheid kunnen creëren, kan het moeilijk zijn om door het masker van authenticiteit te kijken. Achter de glimlachende foto’s en gepolijste berichten kunnen ouders worstelen met echte uitdagingen en twijfels. Het gebrek aan openheid over de moeilijkheden van het ouderschap kan het gevoel van isolatie versterken bij ouders die zich niet perfect voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen