Waar ben je naar opzoek?

3 traktatietips voor moeders met traktatie stress

4 minuten lezen sarina_wijkhuizen Sarina Wijkhuizen
3 traktatietips voor moeders met traktatie stress

Al sinds het eerste afscheid van het ene naar het andere kinderdagverblijf heb ik knutsel stress. Ja echt knutsel stress. Want ik vind het echt super leuk hoor om leuke traktaties in elkaar te knutselen en je ziet op Pinterest dan ook de geweldigste dingen voorbij komen, maar wat ga je trakteren en hoe ga je het meenemen en wat is nou echt leuk? Deze blog is voor moeders met traktatie stress!

Dwangmatig gedrag

Bij mij begint alles altijd al weken voor dat zoonlief überhaupt jarig is. Ik ben namelijk een lichtelijke (MEGA) autist met dit soort dingen en traktaties. Verjaardagen, feestjes en feestdagen plan ik dan ook altijd ruim van te voren, buiten dat Davy het leuk vindt, vind ik het zelf namelijk ook gewoon heel erg leuk. Maar het zou een beetje vreemd zijn om op mijn eigen verjaardag bij de hele buurt een traktatie rond te brengen en misschien is dat dan ook wel weer een beetje overdreven, dus we houden het bij de verjaardag van smurf.

Wat trakteren we?

Maar nou komt het, wat ga ik maken? Heel Google, Pinterest en Instagram struin ik af en het ene idee is vaak nog leuker dat het andere. Maarja… we moeten toch echt kiezen. Dus ik kies er altijd twee of drie ideeën uit die ik zelf echt heel erg leuk vind en laat Davy dan beslissen.

Buiten de stres van de traktatie zelf brengt het ook nog altijd met zich mee dat ik dus geen flauw idee wat ik nou eigenlijk in die superleuk geknutselde (vind ik zelf) traktatie moet stoppen. Want we zijn het er met zijn allen over eens dat er best wat minder suiker in onze lieve kleine monstertjes gestopt mag worden en school gaat daar dan ook graag in mee.

Logisch, want als juf zijnde zou ik 31 stuiterballen zonder suiker al druk genoeg vinden en om dat stuiteren dus niet nog eens extra aan te moedigen moet er bij ons in de klassen iets gezonds in de traktatie zitten. Maar nu heb ik zelf dus nogal last van smetvrees… Niet écht smetvrees maar als ik niet weet hoe iemand anders keuken eruit ziet, hoef ik het niet te eten en dat geldt dus ook voor mijn kind. Ik zie namelijk dan alweer van die doemscenario’s met vieze messen, plakkerige keukens en ongewassen handen en dat hoeft van mij dus niet zo. Ik heb liever gewoon iets kant-en-klaars wat niet eerst gesneden, vermalen en ingepakt hoeft te worden met vieze handen.

Bij mij valt de keuze dus al snel op rozijntjes of een mandarijntje en dan met een snoepje voor thuis erbij (dat mag bij ons op school dan weer wel). Of een bellenblaas, een gummetje of een pen.

Lees ook: 3 tips voor het leed dat de traktatie heet…

Het gaat altijd lekker chaotisch

En als die leuke traktaties dan eindelijk klaar zijn heb ik ook altijd nog een klein probleempje. Ieder jaar weer; en je zou zeggen een ezel stoot niet meerdere keren zijn kop tegen dezelfde steen… nou deze dus wel. Want ieder jaar bedenk ik weer een traktatie die dan op de fiets of lopend vervoerd moet worden en dat blijkt uiteindelijk dus nog best een uitdaging te zijn. 

Oh en dit jaar vergat ik als kers op de taart voor het gemak ook nog de koeken voor de leerkrachten. Na dertig luchtballonnen geknutseld te hebben heb ik er gewoon echt even niet meer bij stilgestaan dat de leerkrachten misschien ook wat lekkers wilde als hij dan eindelijk de klassen rond mag. Maar gelukkig ligt er altijd wel wat in de kast. 

3 tips voor moeders met traktatie stress

Voor iedereen die het wat simpeler wil houden en niet uren wil knutselen én de tijd heeft om de leerkrachten niet te vergeten; ik heb wat tips opgezocht. Om jou alvast wat te helpen.

Tip 1:

Tegenwoordig zit bijna in ieder dorp of stad wel iemand die leuke bakjes, bekertjes of keykoords met naam bedrukt. Super handig want de kids vinden dat eigenlijk allemaal leuk. En deze zijn meestal voor €1,- per stuk te koop. Het ligt er dan natuurlijk wel aan hoeveel kinderen er in de klas zitten en wat je budget is. Maar hier hoef je vaak niet veel meer in te doen om het resultaat leuk te laten wezen.

Tip 2: 

Voor de mama met iets minder tijd nog die geen zin heeft om te knutselen maar wel het budget; je kunt tegenwoordig dus op verschillende sites gewoon je traktatie kant en klaar bestellen. Dit is echt top wanneer je er zelf niet zo goed in bent of gewoon weg geen tijd of zin in hebt. De ideeën zijn eindeloos en het wordt gewoon kant-en-klaar bezorgd op het moment dat het jou uitkomt.

Tip 3:

De laatst genoemde optie is er trouwens ook voor mama’s die niet een heel groot budget hebben maar wel alles ruim van te voren plannen. Want via wish of ali is deze optie er ook. Alleen moet je ze dan zelf nog wel even goed in elkaar zetten en vullen. Maar ook daar zijn voor een wat lager budget hele leuke dingen te vinden. Ook voor in de traktatie trouwens!

Traktatie stress

Kant-en-klare taarten

Daarnaast heb je voor de scholen die nog wel gewoon suiker toestaan en onze stuiterballen dan evengoed kunnen handelen ook via Jamin of HEMA bijvoorbeeld hele leuke taarten die je kant en klaar kunt bestellen en waar je dus ook echt niets meer aan hoeft te doen. Behalve optijd bestellen, dat is wel handig.

Trakteren HEMA

Maar ook bij deze geldt; vergeet de leerkrachten niet… 😉

Photo by Laban Le Fleur from Pexels

Sarina Wijkhuizen

Ik ben een enthousiaste jonge moeder van pas 26. Die altijd heel goed de combinatie kon vinden tussen fulltime werken en het moederschap en daar oprecht van genoot. Maar sinds maart 2019 thuis is komen te zitten met Acnes in mijn buik en dus gepromoveerd is tot thuisblijfmama. Mijn leven deel ik met Danny en sinds 2014 zijn wij ouders van Davy. Ook trotse eigenaars van viervoeter Boef. Ondanks dat ik thuis zit loopt mijn hoofd regelmatig over en door alles van mij af te bloggen blijft alle chaos netjes op een rijtje.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen