Waar ben je naar opzoek?

Wanneer je kind eenmaal naar de basisschool gaat, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Toen mijn oudste naar de basisschool ging moest ik daar wel even aan wennen. Ik vond het super leuk dat we aan een nieuwe fase begonnen en ik heb er ook geen traan om gelaten (begrijp mij niet verkeerd, we waren gewoon toe aan deze fase) maar hoe ‘gedraag’ je je als moeder in de klas en op het schoolplein? Hoe worden er dingen geregeld? Hoe wordt er contact onderhouden, wat zijn de regels in en buiten de klas, wat zijn de ongeschreven regels onder ouders en… hoe regel je speelafspraakjes na schooltijd?

Inmiddels loop ik alweer zes jaar mee in de basisschoolwereld. Afgezien van al die jaren dat ik als juf voor de klas heb gestaan in een ver verleden 😉. Het basisschoolleven was voor mij niet helemaal nieuw maar het is wel anders om het als ouder te beleven dan als juf. Onze kinderen gaan naar een hele leuke school waar ook vriendjes uit de buurt naartoe gaan en ze hebben alle drie een erg leuke klas. Het beeld wat je krijgt van de basisschool na het kijken van de Luizenmoeder gaat bij ons niet op! Daar zijn wij in het noorden nog wat te nuchter voor denk ik.

Basisschoolkeuze: wat kies je?

De basisschoolkeuze: elke ouder komt ervoor te staan. Welke basisschool kies ik voor mijn kind? Het moment dat je peuter bijna een kleuter is. Dan weet je dat het eraan komt, onherroepelijk: de schoolkeuze. Wat een moeilijke keuze zeg. Ga…

  • Love2BeMama

Speelafspraakjes na schooltijd

Een hot item op het schoolplein zijn toch wel ‘de speelafspraakjes na schooltijd’. Vooral wanneer ze zelf nog te jong zijn om het te regelen maar ook wanneer ze ouder zijn. Wat is nou handig, wat zijn ‘de regels’, wat spreek je af en waar moet je op letten? De vooraf afgesproken speelafspraakjes zijn wel wat anders dan de vriendjes uit de buurt die komen aanwaaien en weer weggaan wanneer ze uitgespeeld zijn. En het ene kind speelt ook leuker dan het andere kind. Inmiddels regelen ze het bij ons allemaal zelf. Het scheelt ook wel dat bijna iedereen in de buurt woont dus fietsen ze vaker spontaan naar elkaar toe dan dat ze vooraf een speelafspraak plannen.

In het Love2BeMama Clubhuis heb ik andere moeders eens gevraagd hoe dat bij hun thuis gaat en hoe zij het regelen met speelafspraakjes na schooltijd! Hun tips heb ik verwerkt in deze blogpost.

Ps. Je kan trouwens gratis lid worden van het Love2BeMama Clubhuis. Super gezellig als je lid wordt!

Speelafspraakjes na schooltijd

Speelafspraakjes: dit zijn de regels!

Wil je kind een speelafspraakje maar heb jij geen idee hoe en wat? Dit zijn ‘de spelregels van speelafspraakjes na schooltijd’.

Tip 1: Niet te vaak

Laat kinderen niet te vaak spelen. Het ene kind gaat er wel goed op, het andere kind wat minder. Naar school gaan is al intensief genoeg.

Tip 2: Als de een thuis speelt, speelt de ander elders

Bij meerdere kinderen is het handig om de kinderen te verdelen bij speelafspraakjes na schooltijd. Als je twee of drie (of meer) kinderen hebt en alles speelt bij jou dan heb je een huis vol! Dat is ook niet altijd bevordelijk voor de gezelligheid. Bij meerdere kinderen kun je ook de regel hanteren ‘één keer thuis, één keer bij een ander’.

Tip 3: Maak vaste afspraken

Maak vaste afspraken op welke dagen er gespeeld kan worden. Zo sta je niet elke dag met een huilend kind op het schoolplein omdat het nu even niet uitkomt.

Tip 4: Wees flexibel

Ik heb wel eens meegemaakt dat ze vooraf een speelafspraakjes na schooltijd maken maar op het moment suprême mijn kind (of het andere kind) niet meer wil spelen. Prima! Maak daar geen heisa van want ‘verplicht’ spelen omdat het afgesproken is werkt ook niet.

Tip 5: Spreek duidelijke tijden af

Spreek duidelijke tijden af met de ouders wanneer het kind, of je eigen kind, weer opgehaald wordt. Situaties zoals hieronder wil je voorkomen!

Moeder T: “De eerste keer dat er een meisje kwam spelen waren haar ouders er om 17:00 uur nog niet. Er was vooraf niks afgesproken en ze zouden even bellen wanneer ze haar kwamen ophalen. Mijn man heeft uiteindelijk gebeld en om 18:00 uur kwamen ze haar uiteindelijk halen. We moesten nadrukkelijk vragen of we haar op wilden halen aangezien onze eigen kinderen om 19:00 uur naar bed gaan. Ze hadden er weinig haast bij…” 

Tip 6: Laat ze niet te lang spelen

Bij mijn eigen kinderen is twee uurtjes spelen genoeg bij speelafspraakjes na schooltijd! Dan zijn ze er wel klaar mee of ze zijn moe. Ik houd het dus liever wat korter dan te lang en dat ik ze moet gaan vermaken. Daar zijn speelafspraakjes namelijk niet voor. Met kinderen uit de buurt kunnen ze vaak langer spelen maar dat komt en gaat en wanneer het klaar is kun je ze ook makkelijker naar huis sturen.

Tip 7: Vermaak jezelf!

Ik ben geen moeder die met kinderen van alles gaat knutselen en bakken op de vrije middag. Ik ben erg pro ‘vermaak jezelf’ en zeker met een speelafspraakje. Je hebt nu iemand waar je lekker mee kan spelen, daar hoef je mij niet in te betrekken!

Tip 8: Vraag het nummer van de andere ouders

Speelafspraakjes na schooltijd? Vraag het nummer van de ouder. Wel zo handig bij spoedgevallen of wanneer ze klaar zijn met spelen!

Tip 9: Vaste vriendjes

Andere moeders zeggen dat er met vaste vriendjes vaak prima gespeeld kan worden. Je kent het kind en je weet dat wanneer dat vriendje komt spelen je geen kind aan ze hebt. Soms heb je een speeldate die wat meer aandacht vraagt en je niet zonder toezicht boven kan laten spelen omdat het daarna een waar slagveld is! Natuurlijk mogen ze ook met andere kinderen spelen maar vooraf moet je zelf even inschatten wat je aan kunt… 😆

Tip 10: Laat ze het zelf regelen

Er zijn moeders die erg krampachtig doen over speelafspraakjes en het het liefst voor hun kind regelen. Niet doen! Laat ze het zelf regelen en anders lekker niet. Natuurlijk kun je eens bij je kind polsen of ze niet willen spelen maar zet er niet teveel druk op, ook niet bij andere ouders. En let erop dat je je kind niet altijd bij een ander ‘dumpt’ maar ook eens bij jezelf thuis laat spelen.

Moeder A: “Er zijn moeders die gretig gebruik maken van speelafspraakjes. Maar ze dumpen hun kind dan maar wat graag steeds bij anderen thuis zodat ze zelf tijd hebben om te werken, boodschappen te doen of te luieren. Deze moeders presteren het altijd om al hun kinderen elders te laten spelen zodat ze zelf een leeg huis hebben…”

Bovenstaande tips voor speelafspraakjes na schooltijd zijn gegeven door andere moeders. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Heb jij zelf nog aanvullingen? Laat ze achter in de comments!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen