Waar ben je naar opzoek?

12% van de vrouwen bevalt met hun moeder erbij

2 minuten lezen Marian Alons
12% van de vrouwen bevalt met hun moeder erbij

Bij het eerste kindje heeft 1 op de 10 vrouwen, naast de partner, graag haar moeder bij de bevalling. Het tijdschrift Ouders van Nu deed een groot onderzoek naar zwangerschappen en bevallingen onder 3.382 (aanstaande) moeders.

Uit het onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat toekomstige ouders kiezen voor zekerheid wat betreft de aankondiging van hun zwangerschap. Van de stellen wacht 82% tot ongeveer de elfde week van de zwangerschap en maakt dan het blije nieuws bekend. Dan is de kans op een miskraam niet meer zo groot.

Een groot merendeel van de toekomstige papa’s en mama’s, 81%, wil graag weten voor de geboorte of het een jongetje of een meisje wordt. Wel zo handig voor de babykamer. Veel vrouwen willen graag in het ziekenhuis bevallen als ze de keuze hebben, 69% kiest daarvoor. Hierdoor neemt het aantal thuisbevallingen jaarlijks af.

Pijnbestrijding

Ons land staat erom bekend dat er niet veel pijnbestrijding wordt ingezet tijdens de bevalling. Toch durven de vrouwen hier wel om te vragen. Van tevoren weet 82% nog niet of ze er om gaat vragen, 13% denkt van wel. Wat blijkt? Meer dan de helft van de vrouwen, 56%, heeft daadwerkelijk pijnbestrijding gehad. Tweederde hiervan kreeg een ruggenprik.

Lees ook: Klaarkomen is dè nieuwe ruggenprik!

Bij de geboorte van het eerste kindje hebben de aanstaande mama’s graag hun partner erbij, maar liefst 97%. Eén op de 10 vrouwen heeft (ook) hun moeder graag bij de bevalling. Oma is bij de geboorte van het tweede kindje, lang niet meer zo’n vaak gevraagde aanwezige.

Hollandse nuchterheid

Nederlandse vrouwen willen over het algemeen geen poespas en het gaan voor ‘doe maar gewoon’. Maar 3% van de vrouwen maakte bij de bevalling gebruik van een doula, hypnobirthing, een baarkruk of een bevalbad. Het bed is de meest gekozen plek voor de bevalling, bijna driekwart van de vrouwen gaat hiervoor: zo’n 73%. Bij een bevalling valt er natuurlijk niet altijd wat te kiezen of te willen. In de praktijk beviel 63% echt op bed, omdat een keizersnede in 10% van de gevallen de plannen in de war schopte.

Lees ook: 10 redenen waarom vrouwen NIET voor een keizersnede kiezen

Lukt het de zwangere vrouwen om bepaalde producten niet te eten of te gebruiken tijdens de zwangerschap? Dat gaat aardig goed. Vrouwen mijden vooral energiedrankjes, leverproducten en alles wat rauw is. Het wordt wat moeilijker om koffie(41%) en drop(25%) te laten staan. Bijzonder detail: bij de eerste zwangerschap zijn de aanstaande moeders strenger op wat ze wel of niet mogen eten dan bij een volgende zwangerschap. De vrouwen lijken er geen moeite mee te hebben om een wijntje of iets ander alcoholisch te laten staan. Het stoppen van roken daarentegen lukt vaak iets minder goed. 5% van de zwangere vrouwen rookt per dag meer dan 6 sigaretten.

Bron: Ouders van Nu    –   Bron hoofdafbeelding: Pixabay

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen