Waar ben je naar opzoek?

12 bekentenissen van een prutsmoeder

3 minuten lezen denise Denise Meijer
12 bekentenissen van een prutsmoeder

Ik ben een moeder, maar of ik een perfecte moeder ben? Dat valt te betwijfelen. Maar wat is een perfecte moeder eigenlijk en wie bepaald precies wat een perfecte moeder hoort te doen, of doet. Is het een brandschoon huis? Een gecertificeerde opvoedingsmethode misschien? Een benauwende gedachte, want als dat de ‘maatstaven’ zijn, dan ben ik (op zijn zachts gezegd) de spreekwoordelijke sigaar!

>> Blogger Linda schreef eerder al over haar ’10 bekentenissen van een moeder’.

Ik doe maar wat…

Eigenlijk doe ik vaak maar wat. ‘Prutsen’, zo kan je het ook wel noemen. Niet pedagogisch verantwoord en er zijn zeker geen boeken over geschreven. Eigenlijk weet ik niet eens of het al een naam heeft? Ik behoor tot de nummer 11 van stereoptype moeders.

Voor het gemak noem ik mijzelf dus even geen supermama, maar een prutsmoeder. Iets waar ik mee heb leren leven. Wacht… sterker nog! Ik omarm het ‘prutsmoederschap’ zelfs als ik eerlijk mag zijn.

Op welke manieren heb ik om leren gaan met mijn ‘imperfecties?’  Dat lees je in dit artikel!

433-mom-relaxing cartoon

Bron afbeelding: Everyday People Cartoon

Wat een prutsmoeder doet… (of niet doet)

 1. Zoethoudertjes? Feitelijk gezien is het een compromis. Voor vijf minuten me-time, krijgt zoon een lekker waterijsje. Lijkt mij niet meer dan eerlijk, toch?
 1. De vijf seconden regel die is eigenlijk verdomd handig! Vooral als het een zeer geliefd snoepje is wat uitgerekend op de grond valt. Nog voordat jouw kind in huilen uitbarst heb je deze namelijk (binnen nog minder dan één seconde) van de grond geraapt, vluchtig geïnspecteerd op vuiltjes en weer in het mondje gestopt. Als ik per ongeluk toch aan de zes seconden zit dan veranderd de vijfseconden-regel automatisch in een ‘daar krijgt hij weerstand van’- regel.
 1. De kruimels op de woonkamervloer zijn tussendoortjes.
 1. Ik dweil elke dag! En dan vooral de badkamervloer nadat  mijn zoon onder de douche heeft gestaan. Waterbesparing tot de max, want er ligt namelijk al genoeg op de vloer om twee 10 liter emmers mee te vullen. Leuk extraatje: Dankzij mijn nieuwe, dure badschuim (die ik niet hoog genoeg had weggezet), glimmen de tegels als een spiegel.
 1. Patatjes zijn ook aardappels.
 2. Bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen het dekbed en het hoeslaken van een opgemaakt bed heb ik ooit gelezen. Tussen mijn armoedige kreukelhoopje hebben deze dus geen schijn van kans…HA!
 1. Het bovenstaande geldt vanzelfsprekend ook voor de stapel on-opgevouwen was van twee weken geleden (ahum).
 1. In mijn huis wordt geleefd. Mocht je daar over twijfelen dan denk ik dat de omgekeerde Duplobak, knuffelkist en sokkenlade je wel kunnen overtuigen. In alle overige gevallen de plakkerige muren, deuren en ramen misschien een heldere hint?
 1. De etensresten en batterijen tussen het bankstel zitten daar met een reden! Het is namelijk de laatste plek waar mijn zoon deze zal zoeken.
 2. Jij noemt het vechten. Ik noem het ‘een natuurlijke vorm van ontwikkeling door middel van iets hardhandiger lichaamscontact tussen broers (en zussen, neven en nichten, en vriendjes, of vriendinnetjes)’.
 1. Hoezo verwennen? Ik leer mijn kind dat het soms leuker is om te geven, dan te nemen. En hoe leert hij dit beter dan door te zien hoe gelukkig mama er van wordt als zij haar kind een cadeautje geeft. Al is dat geluk vaak te danken aan het extra halfuurtje aan ‘shoptijd’ voor haarzelf. Zei ik win-win?
 1. Mijn kind krijgt de ruimte om de wereld op zijn eigen manier te ontdekken. Dat wil zeggen: Hij krijgt de ruimte om het huis te verbouwen, omdat ik te lui ben om van de bank op te staan om hem om elke vijf minuten achterna te lopen door de keuken, de woonkamer, de hallen, drie slaapkamers, een washok, een badkamer en het toilet (om daarna weer van voor af aan te beginnen).

Wat zijn jouw aanvullingen als mede prutsmoeder?  Laat ze achter in de comments zodat we er allemaal van mee kunnen genieten!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Nathalie zei

  Ook ik ben pruts moeder en ben er trots op ook !
  Zit geen handboek bij zodra kindjes geboren worden en zolang mijn kinderen groeien en bloeien , blij zijn en ik dus ook ondanks de foutjes die ik dan maak als pruts moeder denk ik dat ik gelukkig mens ben samen met m’n Kids 😀 heerlijk deze ongezouten waarheid 😀

 • verhoeven Kelly zei

  Kaatje , bumba en maya mijn 3 favoriete babysitters 😀

 • Esther zei

  Wat een leuk verhaal en zo herkenbaar.

  Toch valt me iets op.
  ‘Bepaalt’ in de vetgedrukte alinea en ‘verandert’ bij punt 2 zijn in de tegenwoordige tijd. Gewoon met een t, dus.

  Groetjes

 • Nicolette zei

  Van tv programma’s als dora, diego en de smurfen leren ze echt hoor! 😉

 • vikelish zei

  Die tablet? Mijn bijna driejarige is uitstekend voorbereid op haar toekomst in de digitale wereld. Vanaf haar eerste jaar weet ze Hoe de Ipad werkt. Nu zoekt ze zelf haar favoriete filmpjes, spelletjes en kleurplaten op. .. Ik hoef dat ding alleen nog maar aan te geven.

 • Rosan zei

  Klinkt meer als een relaxte moeder dan een prutsmoeder 😉

 • Linda zei

  Spelen met de afstandsbediening? Tuurlijk, mama haalt gewoon de batterijen eruit, nadat de juiste zender opstaat! 😉

 • Caroline Maas zei

  LOL heerlijk te lezen dat ik niet de enige prutsmoeder ben!

  Ik zet regelmatig de tablet voor ons mannetje aan om zo in huis even te kunnen doen wat ik wil doen. Sterker nog, die tablet was van mij, maar ik ben me er inmiddels van bewust dat die van eigenaar gewisseld is. 🙂

  Ook ben ik niet zo nauw met het tijdstip voor naat bed gaan. Nu woon ik in Spanje, waar dat sowieso anders is, maar tijdens mijn zwangerschap had ik me echt voorgenomen het Nederlandse ritme te gaan volgen. Niet dus…

 • Elisabeth zei

  Ohhh… onze kleine houdt van zijn Disney films en dat brengt zeer zeker even een rustpauze! Noooot televisie had ik gezwoooooren! Mja onze 18 maanden lieverd even in zijn stoel, samen met piep-konijn erbij en kijkend naar tinkerbell of rapunzel of frozen… geeft deze mama even de tijd snelsnelsnel eten klaar te zetten, stofzuigen beetje vanalles!!! Of gewoon even lekker op de bank gaan zitten met een heerlijke thee in de hand! Betrapt zij ik zo zeggen, YES I know!

 • Elisabeth zei

  Ohhh… Onze kleine man is gek van zijn Disney-filmpjes en het is zooooooo zalig hem ernaar te laten kijken en om zo heel even rust te hebben en dan kan ik snelsnel eten maken en eens stofzuigen en noem maar op!! LEVE DISNEY!!! Ja hij kijkt naar de tv I know, had me voorgenomen dit nooooooiit te doen maar goed betrapt ben ik dan maar!

 • Aukje zei

  Oh, wij hebben de 10 seconden regel. Zijn dat er eigenlijk maar 5? Maar we tellen wel heel snel hoor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen