Waar ben je naar opzoek?

13x zwanger zijn in de winter is niet altijd leuk

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
13x zwanger zijn in de winter is niet altijd leuk

De afgelopen dagen was het voor Nederlandse begrippen extreem weer. In Noord Nederland lag er minimaal 4 centimeter ijzel en in het Zuiden was het 10 graden. Na het heftige winterweer is het ook fijn dat het normale leven morgen weer zo goed als begint. Een paar dagen zaten we ‘opgesloten’ in ons huis maar de kinderen hebben genoten. Dit weer deed mij beseffen dat ik twee keer zwanger ben geweest in de winter waarvan het één keer ook best wel sneeuwde. Niet handig als je op tijd in het ziekenhuis moet komen… Ik sta even stil bij alle vrouwen die zwanger zijn in de winter. Het valt niet mee!

Zwanger in de winter

Zwanger in de winter

In het Noorden was het erg moeilijk om je op straat te begeven de afgelopen. Zo waarschuwden verloskundigen zelfs dat ze momenteel geen thuisbevallingen deden. Dat snapte ik wel. Want wat als je een complicatie krijgt en de ambulance er 25 minuten over doet om bij je huis te komen? Niet heel relaxed! Je kunt dan beter meteen bij de eerste wee in de auto stappen en naar het ziekenhuis rijden zodat je daar alvast bent. Begrijpelijk! Al zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel die binnen een uur een baby eruit persen…

Hoogzwanger zijn in de winter kan soms best lastig zijn is mijn ervaring. Er zijn wel een aantal dingen waar ik tegenaan liep vergeleken met een zwangerschap in de zomer.

Waar alleen vrouwen die zwanger zijn in de winter tegenaan lopen

Ik hou van de winter. Vooral als het sneeuwt. En ik hou ook van winterkleding, warme truien, schaatsen en skiën. Gluhwein drinken en Koek en Zopie. Sneeuwpoppen maken met de kinderen, manlief bekogelen met sneeuwballen en uren op het ijs staan. Klinkt leuk he? Behalve als je zwanger bent…

Tja… zwanger zijn in de winter is niet altijd leuk, makkelijk en vooral niet handig. Zeker niet met weersomstandigheden zoals de afgelopen dagen… En zo kan ik nog wel 12 redenen bedenken waarom zwanger zijn in de winter niet handig is.

 1. Probeer maar eens een passende winterjas te vinden. En heb je er een gevonden? Grote kans dat dit een aardappelzak is. Zonder model en meestal in het zwart.
 2. Schaatsen vind ik geweldig! Maar laat het nou zo zijn dat tijdens mijn laatste twee zwangerschappen het fantastisch winterweer geweest is, ik niet kon schaatsen, ik daarna met een baby thuis zat en het daarna nooit meer zo erg gevroren heeft dat ik wel kon schaatsen? Hoera voor de winter in Nederland!
 3. Een warme trui vinden, zo’n heerlijke sweater? Doe je best maar… die zijn niet te koop voor zwangeren! En als je er al wel eentje hebt gevonden dan sluit het voor geen meter aan. In een boekje ziet alle kleding bij zwangere vrouwen er fantastisch uit. Totdat je het zelf hebt aangetrokken.
 4. Yes sneeuw! Nou dat is niet zo ‘yes’ als je hoogzwanger bent. Ik durfde niet naar buiten, bang om te vallen. En als ik dan wel naar buiten moest dan waren daarna mijn bekken verrot door het waggelen en het krampachtig lopen in de sneeuw.
 5. Gezellig een glühweintje drinken op een kerstmarkt? Doe mij maar (ja weer) een kopje thee… Weer gaat die glühwijn dit jaar aan mijn neus voorbij…
 6. Dat winterweer is vooral leuk als je op het punt staat om te bevallen. Dan hoop je echt heel erg dat de wegen ijsvrij zijn, het niet 4 centimeter gaat ijzelen en er geen sneeuwstorm over Nederland raast. Dat gebeurd niet zo vaak maar je zal maar net zien…
 7. Uit eten gaan als zwangere is ook wel een opgave. In de winter is de temperatuur in restaurants vaak iets (lees: HEUL VEUL) hoger om alle verkleumde mensen op te warmen. En laat je het als zwangere nou al HEET hebben van jezelf. Iets met hormonen enzo… Zweten! Om nog maar over het zweet onder je borsten niet te praten. Overigens ook lastig in de zomer…
 8. Ditzelfde geldt trouwens voor winkels, supermarkten, ziekenhuizen (sowieso altijd HEET, ook als je niet zwanger bent) en openbaren gelegenheden.
  Een winterjas heb je eigenlijk helemaal niet nodig bedenk ik mij nu.
 9. En ga je op pad? Dat gaat natuurlijk met goed schoeisel onder je voeten. Om niet uit te glijden, het liefst anti-slip. Maar… probeer je voeten vol met vocht trouwens maar eens in snowboots te krijgen (lees: DUWEN). Of het past niet of het is een pijnlijke aangelegenheid. Dan zijn slippers toch wel wat makkelijker. Maar om nou op slippers naar buiten te gaan in de winter?!
 10. Hoogzwanger zijn in december: een maand vol met gezelligheid, alcohol en lekker eten. Dat moest ik allemaal aan mijn neus voorbij laten gaan…
 11. Als je hoogzwanger bent, lagen winterkleding draagt en ook nog eens een winterjas én daarmee in en uit de auto moet stappen, daar breekt het zweet je al van uit als je eraan denkt. Laat staan hoe dat is als je hoogzwanger bent.
 12. Nog even een laatste vakantie zonder baby gaat hem ook niet worden. In Europa is het overal ‘winter’ en een vliegreis naar Curacao maken zag ik ook niet zitten met 32 weken zwangerschap. En de sneeuw opzoeken vond ik ook geen goed idee. Zie punt 2, 4, 6, 8.
 13. Ik ben nooit ziek, behalve in… de winter! Ergens in december word ik standaard verkouden en ik krijg griep. Variërend van lichte griep tot doodziek zijn. Natuurlijk werd ik dat ook in mijn zwangerschap. En in januari herhaalde zich dat weer. Hoesten, keelontsteking. En door dat hoesten bracht ik bijna een kind ter wereld. Niet handig als je je belabberd voelt zo tegen het einde van je zwangerschap met een bevalling in het vooruitzicht.

Maar verder heb ik wel heel erg genoten van mijn zwangerschap. Het voordeel van zwanger zijn in de winter is dat je lekker vaak en veel om hulp kunt vragen, je partner extra op pad kunt sturen voor de boodschappen en je lekker kunt cocoonen in je huis en op je baby kunt broeden!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen