Waar ben je naar opzoek?

10x wat jij als moeder later gaat missen

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10x wat jij als moeder later gaat missen

De kindertijd… Het is een periode met up’s en minstens evenveel down’s. Heimelijk verzuchten we hoe snel het allemaal wel niet gaat, tegenover een klaagzang dat de 18de verjaardag niet snel genoeg gevierd mag worden. Je vraagt jezelf af hoe je ooit nog zou kunnen functioneren op een ‘niet-moederlijk’ niveau, terwijl je jezelf dagelijks afvraagt hoe je in hemelsnaam nog een slechte dag gaat doorkomen zonder blijvende hersenbeschadiging.

Het staat allemaal heel dicht bij elkaar! Maar dat elke ouder wel eens een slechtere dag, of periode heeft; dat zullen we allemaal kunnen beamen. Of niet?

Maar deze ‘loeizware’ kindertijd? Die gaan we echt nog wel missen! Sterker nog: sinds we moeder zijn, zijn er zoveel dingen aan deze periode die we eigenlijk helemaal niet kwijt willen…

Deze blog is voor jou. Een leuke opkikker voor de dagen dat het allemaal even tegen lijkt te zitten en je te laten beseffen dat je dubbel moet genieten van al die leuke dingen.

10x kleine kinderen worden groot!

Waar een moeder nooit zonder kan (zelfs op de dagen dat het behang niet aan te slepen is…) maar het toch ooit moet gaan missen!

1. Kusjes en knuffels

Dit heeft eigenlijk geen verdere uitleg nodig. Elke moeder kent het gevoel wat ze krijgt als haar kind haar een welgemeende knuffel of kus geeft om haar te laten weten dat ze echt de allerliefste is. Het is een cocktail van onvoorwaardelijk houden van, trots, kwijl en vooral heel veel liefde. Zelfs de meest heftige drug kan hier niet tegenop.

En ooit, als ze 18 zijn dan zitten ze niet meer te wachten op kusjes en knuffels van hun moeder… neem het er nu maar dubbelop van!

2. Troep all over the place!

Het klinkt misschien onlogisch. Maar op een dag ga je het rondslingerende speelgoed en de plakkerige peuterhandjes nog missen en weet je niet wat je met al die extra tijd, die normaal gesproken werd verdeeld over de opruim- en schoonmaakbeurten, aan zal moeten. Daarnaast: een huis wat ‘kinderen’ ademt is stiekem gewoon oergezellig!

Als ze straks het huis uit zijn mag je hopen dat je snel oma wordt. Dan krijg je de troep weer terug.

3. Kinderlogica

Niets is zo verfrissend, humoristisch en verhelderend als kinderlogica! Het leven kan soms zo mooi zijn en de frisse, onschuldige blik waarmee kinderen de wereld bekijken zou eigenlijk altijd een eye-opener moeten blijven voor volwassenen.

Als het straks pubers zijn krijg je met hele andere logica te maken… 

4. Vrije dagen

De dagen waarop niets moet, maar alles mag. Denk aan: een extra studiedag op school, een dag vrij van werk. Pyjama’s, Disneyfilms en ga zo maar door. Heerlijk!

Als het straks pubers zijn zijn ze niet uit hun bed te branden. Daar zit je dan met je goede gedrag!

5. Onverwachts uitslapen

Die zondagen dat het hele huis, onverwachts, een paar uur extra aan slaap weet mee te pakken en het zomaar ineens 11.00 blijkt te zijn zonder ook maar een kik van de kinderen. Oké, de eerste reactie zal misschien zijn: “Is alles nog wel oké?”, maar dit wordt snel gevolgd door een uitgeslapen gevoel waar je weken, of zelfs jaren (misschien is het de eerste en de laatste keer) op kan teren.

Straks zijn het pubers en liggen ze de hele dag in hun bed te meuren. Dat lijkt super relaxed zo’n ochtendje de benedenverdieping voor jezelf maar voor je het weet sta je ze elke ochtend uit hun bed te trekken. Zo relaxed is dat niet.

6. Kindergebrabbel

Gebroken en soms zelfs compleet onverstaanbaar. Waar zou je als moeder zijn zonder deze schattige verbasteringen en hilarische versprekingen?

Wacht maar tot ze straks hun eigen mening hebben en deze volmondig weten te verwoorden en eindeloze discussies met je aangaan. Zucht!

7. Ze hebben je nodig!

Het kan soms benauwend werken, maar to be completly honest: een moeder kan er niet zonder en staat graag paraat voor een kusje, of pleister die niemand zo goed weet te geven als mama dat kan. Het idee dat dit niet meer nodig is? DAT idee is pas benauwend. Oef!

Straks hebben ze je nodig om middenin de nacht als taxi te fungeren vanaf de dichtstbijzijnde discotheek…

8. Samen slapen

…Of het ‘pedagogisch verantwoord’ is, is een tweede. Daar zijn de meningen over verdeeld. Maar niets slaapt lekker dan lepeltje, lepeltje liggen met je kind. Welke al slapend nog altijd even onschuldig lijkt als toen hij (of zij) nog een baby was. En die geur… mmm! Ohja, het is ook nog eens lekker warm tijdens koude wintermaanden. Of als je man weer eens nachtdienst heeft.

Je moet er niet aan denken maar over een paar jaar delen ze hun bed met iemand anders. Ieks!

>> Lees ook: samen slapen (met kind)!

9. De uitdaging van het moederschap

Moederschap is een uitdaging en of je het nu wilt of niet; je raakt best wel een beetje verslaafd aan de prikkeling die het ouderschap heet. Geen enkele dag is hetzelfde, net zoals geen kind hetzelfde is.

Maar stiekem denk ik dat dit nooit overgaat. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen.

10. Je kind zelf!

Een moeder kan en wil absoluut niet/nooit/never nog zonder haar kind. Of deze nou net uit de baarmoeder komt, of al samenwoont en zelf drie kinderen heeft.

Hoe je het wendt of keert: haar kind zal ALTIJD een deel uit maken blijven van haar leven en ze zou het ook niet anders willen zien. Zelfs niet op de slechte dagen!

Er komt een dag dat ze het nest gaan verlaten. Dat ze gaan studeren, samenwonen, trouwen en zelf papa of mama worden. Je hoopt dat je ze het allerbeste hebt meegegeven en vooral heel veel moederliefde. Dat fijn terugkijken op hun kindertijd en jeugd. Dat hoopt elke moeder! Hou ze nu nog maar even extra vast, val naast ze in slaap en kroel door hun haartjes. Je knippert met je ogen en de tijd is daar…

Kleine kinderen worden groot

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Mooi! en zo enorm waar! toen de jongste de deur uit ging zat ik eerst met mijn man te genieten van de rust om ons heen met een wijntje. onze tijd ging nu komen dacht ik dapper. Eenmaal boven om naar bed te gaan zat ik boven aan de trap in tranen. Ik zag de lege kamer, de herinneringen en alles wat voorbij was….. In dit huis zjn ze geboren, opgegroeid en hebben ze hun weg gevonden. Zelf nog altijd fulltime aan het werk en missen in het leven staand heb ik altijd gezegd: ” prima als er kleinkinderen zijn, maar ik heb geen tijd om oppasoma te zijn. Mijn kleinzoon werd in 2012 geboren, ik zag de voetjes, het neusjes en wist…..ik ben verkocht. Ik ben weer verliefd… bapo opgenomen en de maandag is mijn oppasdag. Ik werk nog steeds 36 uur in een drukke en verantwoordelijke baan, maar verdeeld over 4 dagen en elke maandag geniet ik van de praatjes, de knuffels, de lieve woordjes zoals :”oma ik vind jou lief”. Ik mag opnieuw genieten. Ja bij logeren lekker even bij ons in bed, het voorlezen, het samen spelen….. het mag weer even, maar uit ervaring weet ik dit gaat voorbij, dus ik geniet ervan. hij is nu 4 en de eerste schooldag vond ik ook weer moeilijk, daar ging mijn maandag met de mooie momentjes, maar op het schoolplein staan naast de andere oma’s (het is een andere generatie ;)) maakt mij trots. En dat snoetjes als hij mij ontdekt maakt mij gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen