Waar ben je naar opzoek?

10x waar de kraamvisite over liegt…

5 minuten lezen Anne
10x waar de kraamvisite over liegt…

De kraamtijd…. Inmiddels ligt die alweer bijna 4 en 7 jaar achter mij, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Na een traumatische geboorte van dochter nummer één, was er van een roze wolk tijdens deze kraamdagen geen sprake. Gelukkig hadden we van tevoren bedacht dat een kraamborrel een hoop rust zou geven en was het bezoek in deze periode beperkt tot familie en goede vriendinnen.

De geboorte van dochter twee ging van een leien dakje en daarmee werd de kraamtijd dan ook een stuk relaxter, maar ook dat ging niet vanzelf. Ineens zo’n klein hummeltje weer in je armen, de gebroken nachten, de gierende hormonen en dat uitgezakte lijf. Men, it was hard!

Lees ook: Beschuit met tranen: Anouk kreeg postpartum depressie

Bescherming en liefde

Terugkijkend op die periode valt mij wel iets op. De kraamvisite is eigenlijk altijd positief. Wanneer ik naar mezelf kijk wanneer ik op kraamvisite ga, ben ik dat ook. Gemeen eigenlijk. Heel sociaal verantwoord enzo hoor, maar van mijn beste vriendinnen of tenminste van mijn moeder had ik toch wel verwacht dat ze enigszins eerlijk zouden zijn. Het zal wel met bescherming en liefde te maken hebben.

Lees ook: Elke mama heeft het… Angsten!

Wellicht had eerlijkheid mij destijds ook het verkeerde zetje gegeven. Ik was dan niet enkel van die roze wolk gekletterd, maar ook nog gewoon face first keihard op een betonnen vloer terecht gekomen. Misschien heeft de natuur het zo geregeld dat kraamvisite gewoon keihard liegt, om te zorgen dat je nog een strohalm hebt om aan vast te klampen. Dat je doorgaat met voor je pasgeborene te zorgen en niet direct je verse moederuniform aan de wilgen wil hangen. Heel misschien is het dan ook het best bewaarde geheim welke ik nu ga prijsgeven, maar dit zijn ze dus:

De 10 grootste leugens van jouw kraamvisite. Wees gewaarschuwd!

1. “Wat is ie mooi!”

No way, geen enkele pasgeborene is mooi. Ja, jij vindt je kindje mooi. De mooiste op de hele wereld. Hou dat idee vast. Dat heeft Moeder Natuur zo voor je geregeld, top! Maar dat is ie dus niet. Verfomfaaid en het uiterlijk van een alien gekruist met een oud opaatje is niet mooi, neem dat maar van mij aan.

2. “Nee joh, je borsten lijken geen meloenen!”

Stuwing… Je kijkt naar beneden en als je die blubberige buik wegdenkt, je even niet nadenkt over de verse hechtingen tussen je benen, niet stilstaat bij de melk die er al uitspuit bij enkel de geur van Zwitsal en vergeet dat je lijf aanvoelt alsof je 80 bent, dan zou je best door kunnen voor een pornoster. Verschrikt kijk je op en vraagt aan je visite of het allemaal een beetje meevalt met het formaat van je borsten. Ze zullen altijd zeggen dat je er prachtig uitziet en het allemaal wel meevalt. In werkelijkheid denken ze: “Lolo Ferrari was niks bij…….”

3. “Ja die nachtvoedingen zijn vermoeiend, maar voordat je het weet slaapt ie door joh!”

Laat je niks wijsmaken! Ja, je hebt van die voorbeeldige baby’s die na een paar dagen of weken doorslapen. Vaak zit het venijn hem dan alsnog in de staart en na een paar maanden sta jij dan ’s nachts ineens meerdere keren per nacht met je duffe hoofd naast het bedje. Schijnbewegingen noemen ze dat. De meeste baby’s zullen je vanaf nacht één tot veeeeeeeeeele nachten daarna nog om de paar uur bruut uit je nachtrust trekken. Bye, bye remslaap, see you in a couple of years!

4. “Die buik trekt vanzelf bij hoor!”

Je lijf heeft een kind gedragen en gebaard. Dacht je echt dat jij er zonder kleerscheuren vanaf zou komen? Of in dit geval hele andere scheuren. Huidscheuren, ook wel striae genoemd, zal je altijd (gedeeltelijk) blijven zien. Daarnaast kan je trainen en sporten en diëten wat je wilt, maar die buik wordt nooit meer zoals vroeger. Uiteraard ook daar een enkeling daargelaten. De bitch… Maar hey, who cares? Je hebt er iets heel moois voor terug gekregen!

5. “Het is nu even intensief, maar je krijgt vanzelf weer meer tijd voor jezelf, echt.”

Ha. Ha. Ha.

6. “Wat zie je er goed uit!”

Je hebt net een marathon gelopen zonder daar echt voor te hebben getraind. Ooit gezien hoe zo iemand bij de finish staat? Lief bedoeld, maar je ziet eruit zoals je je nu voelt. I rest my case.

7. “Je kan me altijd bellen als ik even moet oppassen ofzo hoor!”

Lief bedoeld en misschien is er een enkeling die dit oprecht meent, maar de meesten zullen je dit zeggen, maar niet thuis geven als je dan daadwerkelijk een beroep op ze doet. Het is keihard sussen. Jou het idee geven dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Geloof er maar even in. Het idee is in ieder geval ook al fijn.

8. “Hij/zij lijkt sprekend op jou/papa/opa/oma!”

Kijk eens goed naar je baby en dan daar jezelf, naar je man of naar opa of oma. Een baby lijkt vooral veel op zichzelf. Weet je nog? Die combinatie van alien en oud opaatje. Geen compliment voor wie dan ook, deze zinloze opmerking. Wel kan het dan je kindje zeker de eerste dagen wat trekken heeft van papa. Dat is ook zo door de wonderbaarlijke natuur geregeld. Vaders kunnen er namelijk, in tegenstelling tot de moeder, nooit 100% vanuit gaan dat het hummeltje dat daar in die wieg ligt van hem is. Een beetje gelijkenis stelt gerust.

9. “Ik blijf maar heel even hoor!”

We weten allemaal dat kraamvisite even binnen hoort te vallen en daarna snel jou en de baby weer met rust hoort te laten. Toch blijven de meeste vaak veel langer hangen dan wat ze zeggen bij binnenkomst. Omdat het toch heel bijzonder is zo’n klein mensje, omdat ze gek zijn op beschuit met muisjes. Of misschien wel omdat ze jou heel lang niet hebben gezien. Als je het zelf gezellig vindt, lekker laten gaan natuurlijk. Ben je het zat? Gewoon de laan uit sturen, of het tactisch laten doen door je kraamverzorgster. Daar is ze voor!

10. “Natuurlijk wil ik je bevallingsverhaal horen!”

Vrouwen die zelf bevallen zijn, zullen misschien oprecht interesse hebben in je verhaal. Vaak om zo snel mogelijk hun eigen ervaring er tussendoor te kunnen gooien. Vriendinnen zonder kinderen, zwangeren en zeker mannen zitten gewoon NIET te wachten op jouw versie van weeën, ontsluiting, vacuümpompen, ruggenprikken en hechtingen. Echt. Niet.

Lees ook: Dé tien regels voor kraamvisite

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Mijn kleine moest ik aan het begin wakker maken voor een voeding ‘s nachts. En nu 4 maanden later wordt hij 3 keer in de nacht wakker. Dus inderdaad hij slaapt niet vanzelf door. En ik kreeg inderdaad te horen dat ik er goed uitzag. Terugkijkend op een lijkbleke foto van mijzelf denk ik dat ik toch echt betere dagen heb gehad 😉

 • nummer 5… hahahahaa 😀 leuk om te lezen!

 • Sandy zei

  Met een grote grijns gelezen. Wat heb je dit heerlijk geschreven en allemaal zo herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen