Waar ben je naar opzoek?

10x schoonmaken met je kind

3 minuten lezen Kari van der Heide
10x schoonmaken met je kind

In deze reeks deelt de mama van een enthousiaste, actieve dreumes tips & trucs. Mensen zeggen vaak dat, zodra je kinderen hebt, je allerlei dingen niet meer kunt doen. Zoals shoppen, gezellig uit eten gaan, rustig boodschappen doen of fit blijven. Maar niks is minder waar. Vandaag 10 tips om het huishouden te doen met je kleintje.

1. Accepteer dat het langer duurt. Het kan zo frustrerend zijn: in je eentje ga je als een bliksemschicht door het huis. Woonkamer: tjak. Keuken: bam. Slaapkamers: swoesh. Zolder: hup. Als je met je kind het huishouden doet gaat het (tergend) langzaam. Er zijn onderbrekingen voor knuffels, huilbuien, boekjes lezen, hapjes eten, slaapjes, nog meer huilbuien en vooral: een heleboel extra opruimen. Omdat voor iedere handdoek die jij opvouwt, je kindje er vier overhoop heeft getrokken. Breathe in, breathe out.

2. Zie het als een stukje opvoeding. Je zoon of dochter leren hoe je de afwasmachine inruimt, de was opvouwt, stofzuigt, schoonmaakt: er zit zoveel waarde in! Los van de praktische waarde leer je ze om voor hun spullen te zorgen, om anderen te helpen, om dingen samen te doen en (aan je zoon) dat schoonmaken niet alleen voor vrouwen is.

Lees ook: 10x ook dit kun je schoonmaken met snoetenpoetsers

3. Geef duidelijke taken. Als ik de was doe, drukt Aya op de knopjes, helpt met in en uitruimen en de wasmand tillen. Als ik ga dweilen, krijgt Aya een sponsje en klein (!) bakje sop voor haar keukentje.

4. Zorg voor afleiding. Helpen is maar zo lang leuk. Als je een dreumes hebt, is dat ‘zo lang’ eigenlijk maar heel kort. Dus als ik bijvoorbeeld de zolder moet opruimen, geef ik Aya een doos met schatten (lees: sieraden uit de grungetijd van mijn vrouw), zodat ze zich even alleen vermaakt. Als ik de badkamer moet schoonmaken, zet ik Aya in een afwasteil met water en speeltjes. Op die manier is ze niet alleen onder pannen, maar weet ik ook zeker dat ze er niet stiekem met een fles schoonmaakmiddel vandoor kan gaan.

5. Over schoonmaakmiddelen gesproken: gebruik zoveel mogelijk ecologisch als je met je kindje schoonmaakt. Nog steeds een absolute afrader om je mond aan te zetten, maar de geuren zijn tenminste wat kindvriendelijker. En natuurlijk, zet alle producten te allen tijde hoog, buiten kleinehandjesbereik.

Lees ook: 10 redenen waarom ik een hekel heb aan de was

6. Leg uit wat je doet. Soms is Aya het helemaal zat en probeer ik met een bezweet hoofd, stofzuiger in de ene hand, tien kilo tranen in mijn andere hand het stof onder de bank vandaag te krijgen. Het helpt dan als ik Aya uitleg dat mama moet schoonmaken, want kijk ‘bah’ (grijpt twee weken stof van de grond en laat dit vol trots aan dochter zien). Ze krijgt dan de keuze, of helpen, of even zelf spelen.

7. Muziek! Alles is leuker met muziek, dus schoonmaken ook. Dansen met de stofzuiger, zingen met de zwabber en swingen met de stoffer. Wij luisteren altijd naar Queen B. Toen Aya nog kleiner was maakte ik schoon met haar in de draagzak en viel ze lekker op de muziek in slaap.

8. Neem pauzes. Een pauze om een koekje te eten, een dutje te doen, als een olifant door de kamer te kruipen, voor de twintigste keer ‘kiekeboe’ te roepen en ultiem verast te zijn dat je kleintje verstopt zat onder het laken (waarmee jij al tien minuten lang het bed probeert op te maken).

Lees ook: Schimmel in babyspeelgoed??!

9. Breek de taken op. In plaats van een dag in de week het hele huis onder handen te nemen, doe je iedere dag een was, op maandag even de wc’s, dinsdag de keuken na het eten, woensdag haal je de stofzuiger door het huis, etc. Het hoeft allemaal niet Geweldig Perfect Beste Huisvrouw van 2017 – Schoon te zijn. Je hebt kleine kinderen. Mensen moeten maar snappen dat je huis soms naar luiers stinkt en je eigenlijk niet kan herinneren wanneer je het bed van je kind hebt verschoond…

10. Als jij en je kind het niet meer zien zitten, dan is er altijd nog YouTube. Lang. Leve. YouTube. Ontwikkeld voor moeders, zoals jij en ik, die het soms gewoon niet kunnen bolwerken en wat is het dan fijn dat je je kind voor dat blèrende scherm kan zetten (baa, baa, black sheep, have you any wool?) en dat jij dan tjak, bam, swoesh, hup door kan.

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen