Waar ben je naar opzoek?

10x ochtendstress met kinderen overleven

4 minuten lezen Claudia Verhey

l2bm ochtendstress met kinderen voorkomen

Het is half 8 ‘s ochtends. We zijn, zoals gewoonlijk, weer later dan de bedoeling is. Er liggen boterhamkorsten op de vloer, die toch al plakt vanwege een ondefinieerbare substantie (had ik nou gisteravond de vloer nou wel of niet gedweild nadat de Roosvicee was omgevallen?!), de katten zeuren om eten en waar heb ik nou in hemelsnaam mijn werktelefoon gelaten?! Als je me zou vertellen dat in dit huis behalve twee kinderen, twee volwassenen wonen die hun geld verdienen als georganiseerde projectmanager, zou ik je vierkant uitlachen. Door schade en schande hebben we ons inmiddels wat tips en trucs eigen gemaakt die ons gezin helpen om door de ochtend- en avondspits heen te komen. Hieronder volgen er tien om je op weg te helpen. 

1. Eerst je eigen zuurstofmasker, dan dat van je kinderen

Bij ons thuis brengt papa de kinderen naar de opvang en mama maakt ze klaar voor vertrek. Ik ben niet zo’n ochtendmens, dus in het begin verkoos ik nog een paar keer snoozen boven iets eerder opstaan om rustig mijn eigen ritueeltje af te werken. Daar ben ik nu echt op teruggekomen. Hoe vaak heb ik niet balend in mijn badjas de kids achter de vodden aan gezeten tot het moment dat ze de deur uit waren om dan vervolgens zelf nog te moeten douchen, aankleden, tutten, ontbijten etc. Nu sta ik wat eerder op, het huis is nog stil, niemand die aan mijn hoofd zeurt dat ze mijn tandenborstel/kam/haarlak/parfum/lipgloss -ja echt- willen gebruiken, en kan ik rustig mijn ritueeltje afwerken. Als ik dan klaar ben, ben ik ondertussen ook een beetje wakker geworden en kan ik gelijk met de kids de deur uit.

2. Leg spullen klaar!

Het scheelt zoveel wanneer je alle spullen die je nodig hebt de avond van tevoren klaar legt. Leg voor al je kids een outfit klaar (check het weerbericht en laat ze vervolgens mee hun kleren uitkiezen als ze oud genoeg zijn), smeer de boterhammen de avond tevoren en controleer of kinderopvang- en gymtasjes compleet zijn. Scheelt zo een kwartier tot een half uur.

3. Dek de tafel

Dek de avond van tevoren alvast de tafel voor het ontbijt. Alle spullen die niet in de koelkast hoeven, kun je alvast op tafel zetten. Datzelfde geldt natuurlijk voor het servies en bestek. Hoef je ‘s ochtends alleen nog maar de kaas en vleeswaren uit de koelkast te halen.

4. Kook dubbel

Of je nou pasta voor vier personen kookt of voor acht personen, veel extra tijd kost het niet (hooguit wat extra snijwerk). Maak dus dubbele porties en vries de helft in voor over een paar dagen, volgende week of, doe eens gek, morgen. Uit dit principe volgt nog een tip; las een kliekjes dag in. Alle kliekjes bewaar je voor de donderdag (of wat maar net de meest hectische dag van de week is bij jullie thuis); iedereen mag kiezen wat ‘ie lekker vind. Feest!

5. Plan vooruit

Superstom, maar wij doen lang niet altijd alle boodschappen voor de week in een keer, terwijl we weten hoeveel tijd dat oplevert. Doen dus; weekplanning maken voor het eten, boodschappenlijst maken, en als dat kan in jouw regio, online bestellen die boodschappen. Alles is dan al in huis; de eerste van het gezin die thuis komt en oud genoeg is om aan messen en pannen te zitten en het gas aan te doen, kookt.

6. Kook vooruit

Simpel: kook de avond van tevoren (het grootste gedeelte van je) maaltijd voor de dag erna, zodat je het de volgende dag alleen maar even hoeft op te warmen. Werkt goed met ovenschotels, pasta, bami/nasi, soep, kortom, eenpansmaaltijden.

7. Schoonmaakster? Doen!

Ik zou niet weten wat ik zou moeten beginnen zonder onze schoonmaakster. Als zij de bulk van het huishouden voor ons niet weg zou werken, waren we allang bedolven en vermist geraakt in onze eigen rommel en viezigheid. Twijfel je nog? Doen! Als je het je kunt veroorloven is het het geld dubbel en dwars waard. Ieder zijn talent, tenslotte 😉

Geen geld voor een schoonmaakster? Dan vooral geen nee meer zeggen tegen hulp die je aangeboden krijgt van bijvoorbeeld je (schoon)moeder, vriendinnen of wie dan ook.

8. Focus

Laat je niet afleiden, door niks. Niet stiekem Facebooken op je telefoon, laat de krant voor wat het is, tv uit. Het nieuws hoor of lees je onderweg in de auto wel op de radio of in de krant, die statusupdates staan ‘s avonds na kinderbedtijd ook nog wel online.

9. Maak er een feestje van

Doe een moppentapwedstrijd aan tafel, schenk jezelf een wijntje in, zing gekke liedjes of om met Elsa te spreken: laat de twee ons groente en twee stuks fruit een avondje los. Ze worden heus wel achttien.

10. Relax!

Trek je het echt niet meer, sluit jezelf dan vijf minuten op in de wc. Of ga heel hard meelachen. Bij je theatrale peuter op de grond liggen dreinen. Kortom; neem even die vijf minuten om de spiraal te doorbreken. Te laat ben je toch al 😉

Wat doe jij om het spitsuur te overleven? Alle tips zijn welkom!

Bron afbeelding: wikipedia

Reacties
 • Miranda zei

  Bij ons geen ochtendstress hoor. Ik heb een mooi planbord gemaakt en daarop staat precies wat de jongens (8 & 11) smorgens eerst moeten doen voordat de tv aan mag. Dus om 7.45u heb ik 2 kant en klare kids klaarzitten. ‘s Avonds ongeveer hetzelfde. We hebben de afspraak dat we naar elkaar luisteren en lief zijn, zo houden we het immers gezellig. Hier in huis werkt dat heel goed.

 • Nienke zei

  Hihi heerlijk herkenbaar…. en zo ik ben zo blij dat ik heus niet de enige ben met een pakkende vloer en een gootsteen vol vaat…

 • Emilie zei

  Wat een feest van herkenning! Ook nu gehaast in huis. Oeps ik zit toch op facebook:)
  Frustreerd kind over de vloer, check!
  Fijn om te lezen dat we niet de enige zijn. Thnx voor de tips!

 • Dank je wel Sonja! Of je nou wel of niet buiten de deur werkt, die ochtend- en avond stress blijft een dingetje denk ik hoor!

 • Sonja zei

  Heel herkenbaar die ochtendstress, en dat werk ik niet eens (ja 24/7, maar toch, geen moet-op-tijd-de-deur-uit-rush. Goeie tips en respect voor alle working moms!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 4 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 4 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen