Waar ben je naar opzoek?

10 redenen om te gaan kamperen

4 minuten lezen Lisette Bol

10x redenen kamperen familievakantie

Kamperen. Ik vind het heerlijk! Dit jaar gaan we helaas niet weg met de tent. En dat vind ik echt heel erg jammer. Ik heb fijne herinneringen aan de vakanties met mijn ouders en zusje en mijn man en ik hebben geweldige kampeervakanties gehad. Stop mij drie weken in een tent in Zuid-Frankrijk en ik ben overgelukkig.

Maar waarom vind ik kamperen nou eigenlijk zo lekker? Ik denk dat ik wel 20 redenen kan bedenken, maar laat ik beginnen met een top tien. En ladies, dit is mijn top tien, dit zijn mijn ervaringen! Ik kan me voorstellen dat er onder jullie moeders zijn die gruwelen bij het idee drie weken in een tent te moeten zitten. Maar ik… ik zie alleen ‘the sunny side’!

 1. Je leeft voornamelijk buiten. Kruimelen met brood en knoeien met drinken is niet zo erg als je op het gras zit. En wat dat nog leuker maakt: je hoeft het (meestal) niet op te ruimen!
 2. Je leefruimte is maximaal 20 vierkante meter. In plaats van 100. Dat betekent dat je maar 20% van de normale oppervlakte schoon hoeft te houden.En dat doe je met een bezem. Geen stofzuiger of dweil te bekennen in mijn tent!
 3. De was. Ach ja, de ergste vlekken en noodzakelijke dingen was je op een handwasje bij het toiletgebouw en hang je aan je aan een tussen twee bomen gespannen waslijn te drogen. De waszak vult zich gestaag maar daar hoef je pas thuis weer in te kijken!
 4. Je kent het wel, je hebt de badkamer blinkend schoon en de volgende morgen na de dagelijkse doucheronde zie je daar eigenlijk al niets meer van. Grrrr. Wij maken onze douche ook nog na elke douchebeurt droog, de muren met een trekker en de kraan met de handdoek. Niet mijn favoriete klusje. Ik vind het dus heerlijk dat ik ergens kan douchen en dat ik dan na het afdrogen zo weg kan lopen! Ik haal wel braaf de trekker over de vloer en maak mijn plankje en bankje droog met mijn washandje, maar dat stoort me op vakantie helemaal niet. Het stoort me wel als mijn langharige voorgangster dat fatsoen niet heeft gehad. Maar dat is stof voor een andere blog.
 5. Koken op de camping is ook veel relaxter. Je hebt alleen een klein fornuis met 2 pitjes. Dus je kookt makkelijk. Geen uitgebreide ovenschotels of gerechten waar je 5 pannen voor nodig hebt. Eigenlijk eet je voornamelijk pasta. Rood eten=vakantievoedsel. Macaroni, spaghetti, goulash met rijst, tomatensoep. Af en toe waag je je aan worteltjes of boontjes met aardappeltjes en vlees. Uiteraard gegrild door manlief op de mini-gasbarbecue. Maar het allerliefste ga je gewoon lekker uit eten.
 6. Ramen wassen, onkruid wieden, keukenkastjes poetsen, de afzuigkap schoonmaken… van die rottige klusjes die je altijd uitstelt. Maar die toch vrij regelmatig moeten gebeuren. Er komt namelijk een moment waarop je niet meer door je ramen naar buiten kunt kijken. En dat je er dan na het wassen achter komt dat dat niet kwam omdat de ramen zo smerig waren, maar omdat het onkruid twee meter hoog staat… Die ellende hijgt je op vakantie niet meer in je nek. Onkruid is een klus voor de campingbaas, je ramen zijn van plastic en een keuken heb je niet, laat staan een afzuigkap!
 7. Afwassen is ook ineens een feestje. Je pakt je emmertje, teiltje en theedoek en je tijgt met de hele familie naar de afwas-ontmoetingsplek. Gezellig samen in het zonnetje de afwas doen. En omdat je niet uitgebreid kunt koken, heb je ook minder afwas!
 8. Wij hebben thuis drie katten. Ik ben gek op ze, maar ze brengen ook een hoop werk (lees: troep) mee. Haren, zand en een hele variëteit aan dode dieren. Het is zo heerlijk om een paar weken kattenhaarvrij door het leven te gaan. En dan heb ik het nog niet eens over ergens kunnen gaan zitten zonder dat je eerst een verontwaardigde kat moet verplaatsen.
 9. Wij hebben tot dusver één zoon, maar die heeft al een berg speelgoed waar de gemiddelde peuterspeelzaal blij mee zou zijn. Ik vind zelf dat ik het aardig netjes heb weggewerkt in een Ikea-kast in de woonkamer. (En in een kist op zijn kamer, en op zolder…) Maar als hij aan het spelen is ligt het natuurlijk overal. En hij speelt uiteraard niet met een ding. Hij speelt met alles. Als we op vakantie gaan past in de auto, naast al het noodzakelijke, maar een kistje speelgoed. Nee, niet sneu. Want hij speelt de hele vakantie buiten en kijkt nauwelijks om naar zijn speelgoed. Dat kent ie nou wel. De steentjes op het pad voor de tent zijn nieuw. Veel leuker!
 10. Het aller- aller- allerfijnste aan vakantie is toch wel het ontbreken van een televisie! En hoewel tablet en gratis Wi-Fi op de loer liggen betekent dat vooralsnog geen Zandkasteel, geen Dora, geen Peppa en geen Fien en Teun tijdens de vakantie. Zalig!
Reacties
 • Dorien Peeters zei

  Na jaren door mijn ouders van camping naar camping meegenomen te zijn, sleep ik nu man en twee kindjes achter mij aan! En we houden ervan, balen altijd wanneer we naar huis moeten, trekken naar verschillende plekken in een paar weken, zeulen tent braaf met ons mee zonder aanhanger, kindjes nemen uit zich zelf ieder jaar minder speelgoed mee en genieten van de natuur om hen heen! Voor ons niks anders meer!

 • Els zei

  Wij gaan over 1,5 week voor het eerst kamperen, gelijk 3 week weg. Ik heb er zin in!

 • Lilian zei

  Ik ga mijn man ook snel overhalen om te gaan kamperen. Ik heb het als kind heel veel gedaan, maar hij nooit. Ik vond het altijd zo heerlijk dat je ‘s morgens met je blote voeten op het natte gras liep 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen