Waar ben je naar opzoek?

10 meisjesnamen geïnspireerd door Moeder Natuur

3 minuten lezen Marian Alons
10 meisjesnamen geïnspireerd door Moeder Natuur

Het bedenken van een mooie en originele babynaam is niet altijd makkelijk. Je kan je inspiratie opdoen door films te kijken, boeken te lezen óf door je te laten inspireren door de natuur. In dit overzicht vind je 10 meisjesnamen die gebaseerd zijn op de natuur. Sommige namen zijn voor de hand liggend en bij andere namen moet je de betekenis weten om de link te zien. 

Komt ‘ie!

1. Daisy
Deze mooie bloemennaam komt van het Engelse woord voor margriet of madeliefje. Mocht je deze spelling niet mooi vinden, kun je ook overwegen om te kiezen voor een variatie, zoals: Desi, Desy, Daysi of Dees.

2. Iris
Waarschijnlijk wist je het nog niet, maar de naam Iris komt van het Griekse woord Eiris, wat regenboog betekent. Daarna is er een bloem en het kleurrijke gedeelte van je oog naar vernoemd.

Lees ook: 20 bijzondere babynamen geïnspireerd door Dinsey

3. Lent(h)e
Deze naam komt natuurlijk van het seizoen van nieuw leven, hoe toepasselijk! Leuk feitje: In de wijken waar tussen 2009 en 2014 meisjes met de naam Lente zijn geboren, wonen gemiddeld 13 procent meer hoogopgeleiden dan in de rest van ons land. Bizar detail: schrijf je deze naam met de ‘h’, dan blijkt de buurt waar de baby is geboren juist opeens over 4 procent minder hoogopgeleide mensen te bevatten vergeleken met de rest van Nederland.

4. Linde of Linda
Deze naam lijkt ogenschijnlijk een duidelijke verwijzing naar de lindeboom of vanuit het Engels een citroenboom. Toch lijkt de oorsprong misschien iets ingewikkelder. Linde werd vaak gebruikt aan het eind van een meisjesnaam, bijvoorbeeld: Rosalinde en Gerlinde. In Duitsland is Linde of Linda ook een erg veelvoorkomende naam. Vanuit het Germaans betekent het ‘slang’, als ‘kenner van geheimen’. 

5. Luna / Maan(tje)
De naam Luna kun je op twee manieren uitspreken, als Loena of als Luuna. Het is een Latijnse vertaling van maan. En dat brengt ons bij de andere meisjesnaam: Maan. Maar 1x is de babynaam Maan gegeven in 2015! Toch kunnen we in de toekomst misschien wel meer baby Maantjes verwachten, gezien de populariteit van The Voice Of Holland-winnares Maan de Steenwinkel.

Lees ook: 20 bijzondere babynamen die in 2015 maar één keer gegeven zijn

6. Merel
Natuurlijk is de naam Merel afkomstig van de prachtig zingende vogel. Het staat nog nét in de top 100 van populaire meisjesnamen op plek 95. Even husselen met de letters en Merle of Mireille is ook een mooie natuurnaam.

7. Myrt(h)e of Mirt(h)e
Misschien had je nog geen idee, maar de naam Myrthe is de naam van een groenblijvende struik. Het leuke is dat je ‘m op veel verschillende manieren kan spellen: Myrthe, Myrte, Mirthe of Mirte. In de Oudheid stond de naam symbool voor liefde, geluk én vruchtbaarheid.

8. Nova
Dit is een heel populaire naam! Het betekent onder andere ‘nieuw’ en ‘ jong’, wat natuurlijk erg toepasselijk is bij een pasgeboren kindje. Ook is Nova een ster die een plotselinge uitbarsting heeft, waardoor het zich vergroot en veel helderder is. Vandaar dat de naam in dit lijstje staat.

Lees ook: En we noemen hem: Wolf!

9. Roos / Rosa /  Roosmarijn / Rosalie e.a. variaties
Van de bloem der liefde zijn heel veel namen af te leiden. De naam Roos stond in 2016 op plek 21 qua populariteit van meisjesnamen. Roosmarijn of Rozemarijn komt van een op lavendel lijkende struik met geurende bladeren, maar kan ook komen van Roos en Marijn (afgeleid van de zee, Marinus). Wil je iets met de bloem roos of een variatie daarop? Er zijn variaties genoeg: Roos, Rosa, Roosmarijn, Rozemarijn, Rozalie, Rosalie, Rosalinde, Rozelinde of wat dacht je van een samenvoeging als Anna-Roos?

10. T(h)amar(a)
Een naam met een Bijbelse geschiedenis en met een betekenis uit de natuur. De naam Tamar betekent palmboom, dadelpalm of kruiden. Een heel tropische naam dus! Ook bij deze naam zijn veel verschillende schrijfwijzes mogelijk: Tamar, Thamar, Tamara, Thamara, Mara, Tara of Tamra.

Natuurlijk zijn er nog veel meer meisjesnamen te bedenken die van de natuur zijn afgeleid. Heb jij je dochter vernoemd naar een bloem of heb je zelf een natuurnaam? Laat een reactie achter!

Bron hoofdafbeelding: Flickr
Bron betekenis namen: Vernoemingen.nl en babybytes.nl

Reacties
  • Eline zei

    Leuk om te lezen! Ons 1e kindje is helaas overleden in mijn buik en hebben wij Lotus* genoemd. De betekenis van deze naam is echt heel mooi en symbolisch. Daarna kregen wij een zoon Olivier, van olijfboom (een stoere naam). Onze jongste dochter heet Anemoon. We vonden het een mooi idee om haar ook een Bloemennaam mee te geven. We krijgen veel leuke reacties op haar naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen