Waar ben je naar opzoek?

10 dingen die papa’s (to be) moeten weten over mama’s (to be)

3 minuten lezen denise Denise Meijer
10 dingen die papa’s (to be) moeten weten over mama’s (to be)

tips voor papa's

Tja er gaat gewoon heel veel veranderen als je een baby krijgt. Het leven wordt er alleen maar leuker van maar soms zit je er als ouder ook even helemaal doorheen. Of je nou wel of niet tot in de puntjes bent voorbereid, het is gewoon een gegeven. Maak je relatie babyproof met deze tips. Zodat papa en mama elkaar misschien wat beter gaan begrijpen tijdens de zwangerschap en vlak voor en na de bevalling. Lees deze tips voor papa’s en je kan niet meer zeggen: “Ik wist het niet…”. Omdat het gewoon handig is om voorbereid te zijn…

Dus hierbij een oproep aan alle vaders, ter voorbereiding op wat komen gaat: Print deze lijst uit, hang hem op en bestudeer hem elke 5 minuten. Dan ben je voorbereid! Een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉

1. Het begint al bij de conceptie

Vanaf dat moment voelen de meeste vrouwen zich vreemd, hormonaal en zijn ze onuitstaanbaar. Kleding zit niet meer lekker, hun lichaam veranderd. Eigenlijk gaat het dus gewoon even niet zoals verwacht.

2. Pas bevallen moeders voelen zich niet heel erg mooi

Om even kort door de bocht te gaan; veel moeders voelen zich lelijk. Ja zo voelde ik mij ook na een bevalling van 19 uur. Ik voelde mij allesbehalve sexy, overreden door honderd vrachtwagens en KAPOT op alle fronten.

3.  ON-RE-DE-LIJK!

Maar we kunnen er echt niets aan doen. Je zou dus als het ware echt kunnen zeggen dat hormonen je lieftallige vrouwtje even ‘overnemen’ en zelfs de meest doorgewinterde stepford wife kunnen veranderen in een onuitstaanbare heks. Wat doe je er tegen? Niets, dus je kan beter gewoon knikken en jezelf voor ogen houden dat dit echt wel een keertje over zal gaan.

4. De vermoeidheid is voor haar (vaak) veel vervelender dan voor jou

Dus als je haar aantreft in haar pyjama van gisterenavond, met spuugvlekken op haar broek en zweetplekken tot aan haar enkels… Vraag dan vooral niet wat ze precies heeft uitgevoerd in huis. Dikke kans dat haar zwangere buik, of de baby haar tegen haar eigen wil in van haar taken heeft afgehouden.

5. Papa is nodig!

Het is een misverstand dat alleen mama uit de voeten kan met de baby, zo vlak na de geboorte. Er wordt dikwijls (en ten onrechte) gedacht dat de vader eigenlijk nogal nutteloos is. MIS!  Ook vader kan prima helpen met het verschonen van de luier, geven van flesjes en het kloppen voor een boertje. En ook ‘bonden’ met de baby kan niet vaak genoeg gebeuren.

6. Seks is taboe

Misschien niet zozeer tijdens de zwangerschap, maar nadat er eenmaal een galiameloen door het sleutelgat is gepropt, moeten de meeste vrouwen zeker een paar weken post partum vrij weinig hebben van iets in diezelfde, gemolesteerde opening.

7. Baby’s spugen…

…En poepen, eten, slapen en doen het hele ritueeltje met veel liefde nog eens haarfijn over. Bezit je over een zwakke maag? Dan doe je er verstandig aan om deze negen maanden lang te trainen net zo lang tot je zeker weet dat je op 10 centimeter afstand van een met ontlasting gevulde luier kan blijven staan. ZONDER te kokhalzen.

8. Mama heeft liefde nodig

Zelfs al is ze niet uit te staan! Truth to been told; een zwangerschap is geen pretje. Ja, het is mooi, wonderlijk en we genieten met volle teugen van het leventje in ons lijf. Maar het is toch echt veel zwaarder dan de meeste mannen zich kunnen voorstellen. Geef die uitgehongerde, hormonale broedmachine dus eens een knuffel. Je zal zien dat ook zij zomaar ineens weer een beetje mens wordt.

9. De bevalling is NIET het einde

Ja, wellicht van de zwangerschap. Maar ook een pas bevallen vrouw heeft last van haar hormonen, veranderende lichaam en daarbovenop krijgen jullie als ouders ook nog eens te maken met het fenomeen wat ‘gebroken nachten’ heet. De echte pret begint dus eigenlijk pas NA de bevalling, in plaats van dat deze betekend dat je als man zijnde weer opgelucht kan ademen. Maar wees gerust. Het is het echt allemaal waard!

10. Ze is echt nog wel zichzelf. Echt!

Verstopt onder de huilbuien, stemmingswisselingen, melkvlekken en zweetplekken en vette haren (want douchen gaat met een baby ook niet zo makkelijk meer), zit jouw lieve, enthousiaste en onbezorgde vrouwtje te wachten om weer naar de oppervlakte te kruipen. Het kost misschien een beetje tijd, maar ook jullie komen er wel!

 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen