Waar ben je naar opzoek?

10 dingen op Facebook waarbij een moeder op ‘vind-ik-niet-leuk’ drukt

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 dingen op Facebook waarbij een moeder op ‘vind-ik-niet-leuk’ drukt

De dislike-knop op Facebook

Lang gewacht, maar eindelijk gaat het komen: de dislike-knop op Facebook. Vandaag is dé dag dat oprichter Mark Zuckerberg gezegd heeft dat ze werken aan een dislike-knop. “Dit wordt geen knop waarmee je je ongenoegen kunt uiten, maar meer een knop om je medeleven te kunnen betuigen.” Aldus Mark Zuckerberg.

De ‘vind-ik-niet-leuk-button’, de andere kant van de 100 likes op de zoveelste babyfoto en een veel logischer reactie op alle dramatische nieuwsberichten en artikelen over bijvoorbeeld asielzoekers.

Meteen blokkeren gaat te ver

Ik persoonlijk kan niet wachten om de knop in gebruik te nemen. Want hoewel mijn glas eigenlijk bijna altijd halfvol is, heb ik ook wel eens wat te zeiken. En hoe kan je beter (en bovenal subtiel!) ventileren dan door een keiharde ‘vind-ik-NIET-leuk’ reactie de wereld in te sturen? Zonder eindeloos in discussie te gaan.

Moeders en Facebook. Dat is ook wel een dingetje. Er zijn nu eenmaal dingen die vooral moeders liever niet zien. En hoewel de blokkade-knop altijd bij de hand is het is wel rigoureus om een direct familielid te verbannen, vind je niet? Omdat deze desbetreffende persoon teveel plaatjes post van ontbijt, lunch en avondeten (en dan ook nog eens altijd als je zelf onwijze honger hebt of aan de lijn doet!).

De dislike-knop op Facebook voor moeders

De ‘vind-ik-niet-leuk’-knop is dus een uitkomst. Om toch te laten weten dat je niet gediend bent van dergelijke informatie, er niet warm- of koud van wordt of gewoon iets simpelweg en absoluut NIET leuk vindt. De altijd mooie plaatjes op Facebook kunnen nu een ander gezicht krijgen.

Maar welke dingen vind ik als moeder dan precies NIET leuk om te zien als ik ontspannen, tijdens een momentje voor mijzelf, door mijn tijdlijn scroll?

1. Mensen die zeuren over babyfoto’s

Ja, wat moet ik er over zeggen… Ook ik heb veel kiekjes, filmpjes en verhalen over mijn kind op de tijdlijn staan. Net zoals het gros van mijn (kinderrijke) vriendenlijst, trouwens.

Zo nu en dan piept er iemand doorheen die klaarblijkelijk een probleem heeft met plaatjes van koddige koters, schattige baby’s en met Sudocréme besmeerd meubilair, maar goed:

‘dat vind-ik-dus-weer-NIET-leuk!’

2. Het zoveelste opvoedkundige onderzoek

Ik weet nu wel dat ik als moeder niets goed kan doen, oké!? No need to rub it in!

>> Lees ook: Ik ben niet die moeder…

3. Negatieve nieuwsberichten

Oké, ik geef het toe. Mijn tolerantie-level voor slecht nieuws is,sinds ik moeder ben, tot het nulpunt gedaald. Vooral als het slecht nieuws betreft over kinderen! Nee, je kop in het zand steken is ook geen al te beste optie, maar dergelijke situaties indirect betrekken op je eigen kind? Dat is bijna onvermijdelijk en niet echt heel erg leuk.

4. De TE perfecte Facebook-mama

Denk aan:

“Vanmorgen lekker naar de sportschool geweest, daarna lekker het hele huis aan kant gebracht en ik ben ZOOO trots op mijn kind, omdat deze een 10 voor Nederlands heeft gehaald. Vanavond gezellig samen wiskunde doornemen en zelf even twee minuten douchen, omdat mijn kind ook na schooluren echt al mijn tijd van de wereld verdiend.”

Fijn voor je! Het is inmiddels elf uur en ik zit nog steeds in mijn pyjama en ik voelde me daar prima over, tot ik jouw overijverige status las. Bedankt!

VIND-IK-NIET-LEUK!

5. Spam

Niets is irritanter, vervelender, asocialer en meer tenenkrommend dan SPAM! Vooral als het belandt onder je eigen Facebook-posts, het een virus is wat er voor gebouwd is om je hele vriendenlijst te spammen, of een persoonlijke pagina die niets anders is dan een verkapte bedrijfspagina. Spam is hoe dan ook bloedje-irritant.

6. Mama taal

Een soort van straattaal, maar dan voor moeders. Zoiets als dit, dus:

“We hebben gisterenavond lekker geklust (gesekst), omdat we ons kindje een brusje (broertje, of zusje) wilt. Ik hoop dat mijn ei (eisprong) geweest is, omdat mijn man zijn zwemmertjes (zaadcellen) anders voor niets verschoten zijn.”

Ieuwww…

100x VIND-IK-NIET-LEUK!

>> Lees ook: Het woord ‘kids’ is als een fleecevest.

7. (TE) Jonge kinderen met een eigen Facebookpagina

Ik wil graag mijn ‘explicit content’ zonder schuldgevoel kunnen posten. Bedankt!

8. De ‘mijn leven is zoooooo geweldig’-post

Een geweldig huis, geweldige auto, geweldige man, geweldige kinderen, geweldige kamerplant = vooral een geweldige dikke duim naar beneden dus.

9. Foto’s waar je ongevraagd in wordt getagd

En dat zijn vaak nog eens de foto’s waar je zeer onvoordelig uit de hoek komt. Denk aan: overduidelijke mom-bod, onderkin, het bewijs dat je voor de zoveelste nacht aan weinig slaap bent toegekomen of die ene klodder babyspuug op je nieuwe, zwarte topje.

Riep hier iemand; “Instagram?”

Of nog erger: de oude, zeer beschonken en totaal onacceptabele stapfoto’s vanuit de tienerjaren. Vindt je baas vast onwijs lollig om onder ogen te krijgen.

>> Lees ook: Mom bod for the win!

10. Vage (veelal deprimerende) statussen zonder verder tekst en uitleg

En dan de mensen die open en bloot om die tekst en uitleg vragen. Zijn ze niet veel erger? Als diegene hun frustratie daadwerkelijk had willen delen, dan hadden ze dat van A tot Z gedaan! Geloof me. Of willen die mensen eigenlijk dat iedereen vraagt: “Wat is er?” Aandacht nodig?

Wat vind jij van de dislik-knop op Facebook? En welke dingen verdienen volgens jou een dikke ‘dislike’ op Facebook? Vertel het hieronder!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • wil cats zei

    Wat dacht je van al die leuke facebookberichten over de meest onbenullige dingen als een poepluier! Echt…het kwam bij mij langs. Nou, dank je wel. Daar zit ik dus echt niet op te wachten! O ja, het geklaag van sommige moeders over hun kinderen…daar kan ik ook niet zo goed tegen. Kind heeft vaak zelf ook een account en leest dus gezellig dat moeders hem een ….vind. Raar: pure kindermishandeling 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen