Waar ben je naar opzoek?

Zo gezond zijn tomaten

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Zo gezond zijn tomaten

Tomaten zijn ontzettend veelzijdig. Ze doen het goed in salades, soepen, sauzen, ovenschotels of gewoon zo als tussendoortje. Ook qua gezondheidsvoordelen scoren tomaten goed. In dit artikel hebben we 6 interessante voorbeelden hiervan voor je op een rijtje gezet.

1: Sterke botten

Om je botten gezond en sterk te houden, hoef je niet per se iedere dag zuivel te consumeren. Er zijn veel meer goede calciumbronnen te vinden. Tomaten zijn hier een goed voorbeeld van. Naast calcium, bevatten tomaten ook vitamine K. Deze vitamine komt je botten ook ten goede, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam calcium beter kan opnemen.

2: Een gezond hart en vaatstelsel

Heb je last van een hoge bloeddruk? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel natrium binnenkrijgt. Natrium heeft namelijk een bloeddruk verhogende werking. Van een ander mineraal kan je juist wel wat extra’s gebruiken als je bloeddruk verhoogd is.

Het gaat hierbij om kalium. Dit mineraal is de tegenhanger van natrium en kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Tomaten eten is een goede manier om extra kalium binnen te krijgen.

Lees ook: Je komkommert er niet onderuit!

Een gezonde bloeddruk is van groot belang. Als je bloeddruk te hoog is, stijgt je risico op hart- en vaatziektes namelijk. Een andere risicofactor van deze aandoeningen is een hoog LDL cholesterol. Tomaten bevatten een stof, genaamd lycopeen, die kan helpen om je LDL cholesterol te verlagen. Tomaten helpen je dus op meerdere manieren om je hart en bloedvaten gezond te houden.

3: Rijk aan vitamine C

Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine is essentieel om je lichaam gezond te houden. Het draagt onder andere bij aan een gezond(e):

 • Immuunsysteem
 • IJzeropname
 • Hart en vaatstelsel
 • Huid
 • Gebit
 • Skelet

Daarnaast functioneert vitamine C ook als antioxidant. Dit houdt in dat vitamine C vrije radicalen kan neutraliseren, zodat deze je lichaamscellen niet kunnen beschadigen. Dit is van groot belang, want de schade die vrije radicalen veroorzaken vergroot het risico op ontstekingen, vroegtijdige veroudering en diverse aandoeningen.

Vitamine C kan je ook helpen om blaasontsteking te voorkomen.

4: Mogelijk kleiner risico op kanker

Diverse onderzoeken linken tomaten aan een verlaagd risico op kanker. Tomaten zouden onder andere kunnen helpen bij het verlagen van het risico op prostaat-, long- en maagkanker. Dit zou vooral komen door de lycopeen en andere carotenoïden die ze bevatten. Er is echter nog meer onderzoek nodig om te bewijzen welk effect tomaten precies op de ontwikkeling van kanker hebben.

5: Gezonde ogen

Tomaten bevatten verschillende antioxidanten die helpen om je ogen gezond te houden. Ook lycopeen valt onder deze antioxidanten, samen met luteïne en bètacaroteen. Het eten van tomaten draagt hierdoor bij aan het voorkomen van oogaandoeningen zoals staar en ouderdomsgerelateerde netvliesdegeneratie.

6: Afvallen met tomaten

Als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen, passen tomaten prima in je dieet. Ze helpen je bij het afvallen doordat:

 • Ze weinig calorieën bevatten. Een tomaat van middelgroot formaat levert maar 22 calorieën.
 • Ze veel water bevatten en daardoor een groot volume hebben, waardoor ze verzadigen. Dit helpt je om minder te eten.
 • Ze vezels bevatten die ook bijdragen aan een verzadigd gevoel.
 • Ze veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, zodat je je calorie-inname kunt beperken, zonder voedingsstoffen te kort te komen.

Geniet regelmatig van tomaten

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er redenen genoeg om regelmatig van tomaten te genieten. Hier komt hun veelzijdigheid goed bij van pas. Er zijn zoveel opties dat je ze nooit beu hoeft te raken, zoals deze verse tomatensoep.

Regelmatig tomaat op tafel zetten helpt je onder andere om calcium en vitamine C binnen te krijgen, je bloeddruk gezond te houden en oogaandoeningen te voorkomen. Ook als je wilt afvallen komen tomaten goed van pas.

Deze gastblog is van Bernard Favier. Fitnesstrainer, afslankcoach bij Puur Figuur en auteur Simpel en Slank. Hij ontdekte dat niet sporten, maar het in balans brengen van je hormonen de sleutel zijn tot een slank en gezond lichaam. Bij Love2BeMama schrijft hij over voeding, afvallen en de werking van de lichaamseigen hormonen. 

Bronnen: D’Elia L, Barba G, Cappuccio FP, Strazzullo P, J Am Coll Cardiol, 2011. Giovannucci E, J Natl Cancer Inst, 1999. Nina Pauline Holzapfel, Boris Michael Holzapfel, Simon Champ, Jesper Feldthusen, Judith Clements, Dietmar Werner Hutmacher, Int J Mol Sci, 2013.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen