Waar ben je naar opzoek?

Wil jij een bordje Plastic Soup?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wil jij een bordje Plastic Soup?

Je weet het misschien niet, maar als je nu in je badkamerkastje kijkt, vind je waarschijnlijk meerdere verzorgingsproducten met daarin plastic verwerkt. Deze plastics, zogenaamde ‘microbeads’ spoelen rechtstreeks door de afvoer naar de oceaan waar ze schade aan kunnen richten in het leven in zee en uiteindelijk misschien weer op ons eigen bord belanden.

Deze microbeads kun je soms gewoon zien zitten in het product, bijvoorbeeld de kleine gekleurde bolletjes in scrubs en tandpasta’s, maar vaak zijn ze zo klein dat je niet eens weet dat het plastic is. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om ze uit het afvalwater te filteren en zo komen ze uiteindelijk in de oceaan terecht. De plastic deeltjes vergaan nooit en eenmaal in het milieu zijn ze daaruit onmogelijk te verwijderen. Plankton en andere zeedieren eten ze op en dat zorgt nu al voor voortplantingsproblemen en hormonale afwijkingen. Per keer (bij een gemiddeld gebruik van 5 ml) spoelen er tussen de 5000 tot 95.000 microbeads door je afvoerputje. In het milieu trekken de beads giftige stoffen aan. Zo worden het minuscule giftige bolletjes die in de voedselketen terecht kunnen komen.

Gelukkig is er de laatste tijd veel aandacht voor microbeads en besluiten steeds meer bedrijven om de beads te vervangen door natuurlijk afbreekbare alternatieven zoals zout, zand of pitten. In december 2015 heeft President Obama zelfs een wet ondertekend die het gebruik van microbeads in de Verenigde Staten verbiedt. Helaas betekent dat nog steeds niet dat het probleem opgelost is, veel producten bevatten namelijk alsnog andere soorten microplastics. Om er zeker van te zijn dat je geen plastic op je lichaam smeert, kun je een aantal dingen doen.

Koop geen producten met microplastics

Je kunt zelf je verzorgingsproducten controleren door middel van een app, of door productlijsten te downloaden via Beat the Microbead, een campagne van de Plastic Soup Foundation. Als je een product vindt met daarin plastic verwerkt (o.a. te zien aan het ingrediënt polyethyleen), kun je dat het beste in de prullenbak gooien en voortaan dit product niet meer kopen.

Plastic Soup logoGa op zoek naar het Zero Plastic logo

Om het makkelijker te maken voor de consument om te zien of een product helemaal vrij is van microplastics, heeft de Plastic Soup Foundation een nieuw logo ontworpen: het Zero Plastic Inside-logo. Producten met dit logo zijn echt 100% vrij van microplastics en bevatten ook niet de ‘bio-afbreekbare’ microbeads, die door sommige producenten als alternatief worden gebruikt voor plastic microbeads. Deze ‘bio’ variant lost namelijk ook niet op in water en is dus net zo schadelijk als andere soorten plastic.

Een overzicht van de merken die tot nu toe gecontroleerd zijn, kun je hier vinden. Het logo is nog niet gedrukt op de meeste producten, hou dus bovenstaande website in de gaten om op de hoogte te blijven welke merken gecheckt zijn op microplastic ingrediënten.

Voor meer informatie en literatuur kun je hier terecht.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Esther zei

  Wow Linda, wat gaaf!! Daar zijn we heel blij mee, ik zag je mail! Ik stuur je een reactie terug. Grtz

 • Anouk zei

  Naast dat we netjes al ons afval scheiden en binnen het dorp nooit de auto pakken kun je als nieuwe moeder niet genoeg doen voor de natuur. Gebruik al biologische douche gel voor mijn meisje, wil met haar moeilijke huid zo veel mogelijk onnodige en onnatuurlijke producten vermeiden.

 • Saskia van de L. zei

  Plastics zijn bijna niet afbreekbaar, en komen weer in de voedselketen terecht, en daardoor uiteindelijk ook weer in ons lichaam. Als het gebruik van plasticvrije producten helpt dit tegen te gaan, moeten we dat zeker proberen. We hebben tenslotte een verantwoording naar onze kinderen toe. Die mogen we toch niet opzadelen met gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden?

 • Jose M zei

  Ik vind het belangrijk goed voor het milieu te zorgen en dat ook aan mijn kinderen mee te geven. Daarnaast een lastige huid, die heftig reageert op allerlei (chemische) toevoegingen, dus ik zou graag deze (h)eerlijke producten uit proberen!

 • Moniek (sprankje) zei

  Ik was me er helemaal niet van bewust… Van scub kan ik het me voorstellen, maar dat ook andere producten plastic bevatten…

 • Marianne zei

  Mooie goede producten, hopen dat er meer producten komen met dit logo.

 • Tamara Stoc zei

  Ik ga voortaan op zoek naar dit logo!

 • Jantine zei

  Ik zie dit artikel nu pas, wat goed om hier aandacht aan te besteden! Ik gebruik ook graag plastic-vrije cosmetica, en eigenlijk ook zo weinig mogelijk cosmetica. Ik zou deze producten heel graag testen met ons gezin!
  Groetjes, Jantine

 • Marian Zwarts zei

  Ik maak heel graag kans. Afgelopen week kregen we na lang tobben eindelijk een diagnose voor de huid vlekken en jeuk wat regelmatig opvlamt bij onze dochter. Netelroos……helaas niet zo heel veel aan te doen en dus alle triggers proberen te vermijden. Een goede huidverzoging zonder plastics….is al een heel fin begin.( en andere rommel) Dit pakket kunnen wij dus echt heel goed gebruiken

 • Mary de Koning zei

  Ik heb de app zojuist geïnstalleerd en ga straks mijn producten scannen. Spannend, ik hoop dat ik al goed bezig ben maar het zou natuurlijk superfijn zijn als ik de gelukkige ben die producten van Botanique door deze actie zou mogen uitproberen met dit pakket!!!

 • Esther zei

  Geweldig, als ik dit pakket win word ik ambassadeur voor Botanique op Facebook! Kan er helemaal achter staan en zou de producten graag proberen!

  • Esther zei

   O haha ik zie dat de foto bij m’n comment van mijn man is :).
   Hij probeert de producten van Botanique ook graag uit!

 • Anneke Kooistra zei

  Wat super. Ik heb de app, maar heel veel producten die ik gebruik staan er niet in. Ik vind al het plastic een verschrikking, en volg plastic soup foundation al een jaar. Goed werk! Artikelen zoals scouts, waarvan ik vermoed dat ze plastic bevatten, koop ik bio. Wel een stuk duurder, maar dan heb ik duidelijkheid. Thanks love2bemama voor het keurmerk, dat maakt shoppen een stuk makkelijker!

 • Esther zei

  Wow, wat een mooie producten en goed dat je hier aandacht aan geeft! Ik ben zelf lief voor dier en natuur, ik ben vega en probeer bewust te leven als het gaat om energie verspilling en het testen op dieren. Consuminderen en het letten op de productie van afval vind ik nog lastig. Dat komt waarschijnlijk door mijn gat in de hand 😉 Wel let ik op en koop ik zo veel mogelijk schone producten voor mijn lijf en voor de natuur. Ik zou graag meedoen om ook mijn dochter weer kennis te laten maken met hoe het ook kan, dit helpt mee in de opvoeding want ze is altijd enorm nieuwsgierig naar al mijn producten! Thanx voor de awareness en ik ga die lijst eens bekijken! Succes met de actie!

 • elisabeth maria martina zei

  ideaal, dit is het helemaal

 • Dat lijkt me leuk om te winnen! Wij zijn al druk bezig om ons plastic afval te verminderen, plastic zwerfafval op te ruimen etc. Maar dat valt niet mee met al die verpakkingen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen