Wil jij een bordje Plastic Soup?
Je weet het misschien niet, maar als je nu in je badkamerkastje kijkt, vind je waarschijnlijk meerdere verzorgingsproducten met daarin plastic verwerkt. Deze plastics, zogenaamde ‘microbeads’ spoelen rechtstreeks door de afvoer naar de oceaan waar ze schade aan kunnen richten in het leven in zee en uiteindelijk misschien weer op ons eigen bord belanden.
Deze microbeads kun je soms gewoon zien zitten in het product, bijvoorbeeld de kleine gekleurde bolletjes in scrubs en tandpasta’s, maar vaak zijn ze zo klein dat je niet eens weet dat het plastic is. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om ze uit het afvalwater te filteren en zo komen ze uiteindelijk in de oceaan terecht. De plastic deeltjes vergaan nooit en eenmaal in het milieu zijn ze daaruit onmogelijk te verwijderen. Plankton en andere zeedieren eten ze op en dat zorgt nu al voor voortplantingsproblemen en hormonale afwijkingen. Per keer (bij een gemiddeld gebruik van 5 ml) spoelen er tussen de 5000 tot 95.000 microbeads door je afvoerputje. In het milieu trekken de beads giftige stoffen aan. Zo worden het minuscule giftige bolletjes die in de voedselketen terecht kunnen komen.
Gelukkig is er de laatste tijd veel aandacht voor microbeads en besluiten steeds meer bedrijven om de beads te vervangen door natuurlijk afbreekbare alternatieven zoals zout, zand of pitten. In december 2015 heeft President Obama zelfs een wet ondertekend die het gebruik van microbeads in de Verenigde Staten verbiedt. Helaas betekent dat nog steeds niet dat het probleem opgelost is, veel producten bevatten namelijk alsnog andere soorten microplastics. Om er zeker van te zijn dat je geen plastic op je lichaam smeert, kun je een aantal dingen doen.
Koop geen producten met microplastics
Je kunt zelf je verzorgingsproducten controleren door middel van een app, of door productlijsten te downloaden via Beat the Microbead, een campagne van de Plastic Soup Foundation. Als je een product vindt met daarin plastic verwerkt (o.a. te zien aan het ingrediënt polyethyleen), kun je dat het beste in de prullenbak gooien en voortaan dit product niet meer kopen.
Ga op zoek naar het Zero Plastic logo
Om het makkelijker te maken voor de consument om te zien of een product helemaal vrij is van microplastics, heeft de Plastic Soup Foundation een nieuw logo ontworpen: het Zero Plastic Inside-logo. Producten met dit logo zijn echt 100% vrij van microplastics en bevatten ook niet de ‘bio-afbreekbare’ microbeads, die door sommige producenten als alternatief worden gebruikt voor plastic microbeads. Deze ‘bio’ variant lost namelijk ook niet op in water en is dus net zo schadelijk als andere soorten plastic.
Een overzicht van de merken die tot nu toe gecontroleerd zijn, kun je hier vinden. Het logo is nog niet gedrukt op de meeste producten, hou dus bovenstaande website in de gaten om op de hoogte te blijven welke merken gecheckt zijn op microplastic ingrediënten.
Voor meer informatie en literatuur kun je hier terecht.