Waar ben je naar opzoek?

Wij willen 10 dagen vaderschapsverlof!

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wij willen 10 dagen vaderschapsverlof!

Ik ben drie keer bevallen en drie keer bevallen in het ziekenhuis met de nodige complicaties. Na mijn bevallingen was ik heel blij dat de kraamhulp er was. Toen ze eenmaal weg was had ik de nodige opstartproblemen. Gelukkig had mijn man meerdere dagen vrij genomen maar ik vind dat vaders (lees: partners) tien dagen vaderschapsverlof moeten krijgen van de overheid. 

Wij willen 10 dagen vaderschapsverlof

Betrokken vader

In deze tijd zijn vaders veel meer betrokken bij het gezin. Vroeger was de moeder vaak thuis en de vader aan het werk. Vaders hebben anno 2015 een belangrijke rol gekregen binnen het gezin. Dit komt ook omdat moeders meer zijn gaan werken. Kenniscentrum Rutgers wijst erop dat vaders belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Als een vader meer betrokken is bij de opvoeding doen kinderen het beter op school, zijn ze gezonder en komen minder vaak in de criminaliteit terecht.

Daarom moeten mannen bij de geboorte van hun baby tien dagen betaald verlof krijgen in plaats van twee. Dit is een voorstel van Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. Dit rapport hebben ze aan minister Asscher overhandigd.

Uitbreiding van verlofregeling

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid denkt dat deze verlofregeling in deze kabinetsperiode niet meer gaat lukken. Het Kenniscentrum Rutgers pleit voor tien betaalde verlofdagen rond de geboorte en het 1000-100-10 systeem.

Het voorgestelde 1000-100-10 systeem is een systeem waarmee vaders tien dagen verlof krijgen, en de eerste duizend dagen na de geboorte honderd dagen betaald verlof kunnen opnemen. Moeders krijgen dan de mogelijkheid om meer te gaan werken en de zorg over het kind kan gelijk worden verdeeld.

We lopen achter

Begin dit jaar werd het vaderschapsverlof al een beetje opgeschroefd. Maar het is niet genoeg. Vaders moeten net zo goed als moeders wennen aan de komst van een baby. Volgens minister Asscher was het al een heel getrouwtrek om deze extra dagen te krijgen. Werkgevers zijn het er vooral niet mee eens en werkgeversorganisaties zijn heel erg negatief over deze plannen. Helaas is het in Nederland nog steeds niet volledig geaccepteerd dat moeders ook fulltime kunnen werken.

Teken de petitie

Wij van Love2BeMama vinden het heel belangrijk dat vaders en moeders gelijk zijn en dat vaders (partners) een rol binnen het gezin spelen. Wij hopen dat ze deze mogelijkheid krijgen en dat dit deze kabinetsperiode er nog door komt.

Ben jij het daarmee eens? Teken dan de papa-petitie op Oudersvannu.nl. Bij 40.000 handtekeningen of meer komt dit onderwerp weer op de agenda bij de tweede kamer en bloed het niet dood. Dit plan moet van de grond komen!

Noot van de redactie: Overal waar het woord ‘vader’ of ‘vaderschapsverlof’ staat kan ook ‘partner’ worden gelezen. Omdat overal het woord ‘vaderschapsverlof’ gebruikt wordt gebruiken wij deze voor de duidelijkheid ook.

Bron: NOS

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Uncategorized

Geboortevolgorde en verschillen in karakter bij je kinderen

  • 17 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Keyboard spelen boek kinderen: aan de slag!

  • 18 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Muzikale opvoeding: 5x Waarom is muziek zo belangrijk?

  • 18 uur geleden
  • 2 minuten lezen