Waar ben je naar opzoek?

Wie is er hier nou zwanger? Zij, hij of allebei?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wie is er hier nou zwanger? Zij, hij of allebei?

Wie is er hier nou zwanger? Zij, hij of allebei?

Je kent ze wel: Die politiek correcte mensen die je uit beleefdheid feliciteren nadat ze horen dat je vrouw zwanger is. Ik sprak onlangs een dergelijk heerschap: “Gefeliciteerd met jullie zwangerschap!”, zei hij. Als pragmatisch, voetballende man vol testosteron vind ik het persoonlijk zeer vreemd om te horen dat degene die ik voor me heb blijkbaar van mening is dat ook ik zwanger ben. Alsof ik straks degene ben, die met een dikke buik in de rondte loop. “Waarom feliciteer je mij op deze wijze en kies je persé deze woorden?”, is dan al snel mijn vraag.

Het antwoord is nog erger dan ik had verwacht. Vage teksten als “samen zwanger, “genieten van jullie zwangerschap” en “jullie willen dit toch beiden” komen uit de mond van degene tegenover me. Ik luister slechts vaag totdat hij iets roept over “samen naar zwangerschapsmassage”. Hij heeft een innerlijke grens overtreden en nu voel ik de noodzaak om in te grijpen.

Samen zwanger?! #magikevenkotsen

Ik hou van mijn vrouw en onze dochter. En vanzelfsprekend ben ik blij dat “we” een tweede kind verwachten. Maar van dat gezamenlijk zwanger verhaal word ik kotsmisselijk (om in zwangerschapstermen te blijven). Ik werk in de medische sector én heb tevens in de gelukkige omstandigheid verkeerd dat ik, als vormvormig aanhangsel, een volledige zwangerschap heb mogen “aanhangen”. In de ogen van de natuur én de zorgprofessional besta je als man in de zwangerschapsfase gewoonweg niet. Je vrouw voelt zich anders, eet anders en gedraagt zich anders. Wat je normaal tegen haar zei, is nu niet goed en bij het minste of geringste emotionele moment op televisie begint ze te huilen. Niet erg, maar om mij daar nou mee te feliciteren?

Het draait niet om ‘de papa’

En wat te denken van die eerste echo ter bevestiging van de zwangerschap? Draait die echo om jou, pappa? Onderga jij dat inwendige onderzoek? Dat dacht ik niet, dus het is ook logisch dat alles in het teken staat van de zorg van je vrouw en ongeboren kind, ook al vind ik het zelf best spannend. Je vrouw vraagt of je meegaat naar de verloskundige: “Tuurlijk, schat, ik ben er voor je”. Je vrouw krijgt een hand bij binnenkomst en op het moment dat jij er achteraan loopt, zit de verloskundige al achter haar bureau. Zo, die kun je in je zak steken, stoere vent, nog gefeliciteerd hè!

Nadat je deze twee ontmoetingen hebt gehad, denk je dat het niet erger kan…….. Om er achter te komen dat het, precies, wél degelijk erger kan. De verloskundige plant de afspraken zodanig in dat het samenvalt met Europese duels van je favoriete club of op trainingsavonden waarop je gezellig met je vrienden kan praten over het leven én elke afspraak loopt nog eens uit ook. Gefeliciteerd, Meneer Hens!

Wie is er hier nou zwanger? Zij!

Hier heb je je antwoord, metroman: “Ik voel me niet zwanger, ik ben niet zwanger en als man zal ik ook nooit weten hoe het is om zwanger te zijn. Als mijn vrouw mij nodig heeft, ben ik er voor haar. We bereiden ons goed voor, ook op het ouderschap. Dat is wat ik als man kan doen. Feliciteer me dus alsjeblieft niet op zo’n zoetsappige manier, heb het alsjeblieft niet over zwangerschapsmassages en houd je zwangerschapsverhalen voor je, want ik ben zo bang als de dood voor dat moment!”

Dit is een gastblog van papa Dennis. Dennis is 35 jaar, getrouwd, vader van een dochter van 2 en zijn vrouw is 11 weken zwanger.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Marloes zei

  Haha! Ik vind het ook altijd achterlijk om de ‘samen zwanger benoeming ‘ te krijgen!
  Erg leuk stukje!

 • babs zei

  Een vormvormigaanhangsel?? mannen hebben een wormvormigaanhangsel 😛

 • Femke zei

  Wat een leuk stukje en goed geschreven, herkenbaar! Goed gedaan, meneer Hens!

 • sjoerdtje zei

  Geweldig! Ik heb er ook een ongelooflijk hekel aan als mensen manlief feliciteren met onze zwangerschap. Jij hebt het weer geweldig verwoordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Drielingmoeder

Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Dit worden de babynamen van 2022!

 • 3 dagen geleden
 • 1 minuut lezen
Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

 • 1 week geleden
 • 3 minuten lezen