Waar ben je naar opzoek?

What’s in a name?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
What’s in a name?

Het is jullie vast niet ontgaan dat baby Xess Xava Sneijder geboren is. Het mannetje was nog geen dag oud of het hield de gemoederen al bezig. Hij kreeg meteen een bijnaam en men viel letterlijk en figuurlijk over (het uitspreken) van de naam. Hoe zou hij nou écht heten en hoe waren ze bij de naam gekomen? Hoe konden Wes en You dit bedenken? Nou als jij dit allemaal denkt dan heb ik een duidelijke boodschap aan jou (en aan mijzelf).

What’s in a name?

Inmiddels zijn er heel wat vragen beantwoord. Zo is de naam afgeleid van zus Xelly, de mama van Wesley en de vader van Yolanthe. Een weloverwogen en doordachte naam met vernoemingen. Ik moet toegegeven dat ik ook struikelde over de naam en ook nagedacht heb over de afkorting ‘XXS’. Dit kwam ook doordat ik dit overal op Social Media las. Ik vroeg mij af, net zoals half Nederland: zouden Wesley en Yolanthe hier wel bij stil hebben gestaan?

Ik werd stilgezet door een reactie van een bezoekster op mijn blog die een terechte opmerking maakte:

“Ik vind dit sneu. Zij zijn er helemaal vol van dat ze een zoontje op de wereld hebben gezet. Vervolgens valt iedereen over de naam.”

Ze gaf aan dat het ook niet haar type naam was, net zoals vele andere Nederlanders het niks vonden. Maar ze zegt ook duidelijk dat dat niks moet uitmaken! En daar heeft ze gelijk in. Yolanthe had moeite met zwanger worden en toen ze eenmaal zwanger was genoot ze er van. Ze nam afstand van Social Media, wat ik echt begrijp als iedereen constant over je heen valt. Als je zwanger bent heb je daar géén zin in. Dat gezeur en gezeik brengt niks goeds teweeg en je krijgt er alleen maar harde buiken van als je het leest. En iedereen weet dat stress niet goed is voor de baby. Een verstandige keuze dus!

> Lees hier alle blogs over het hebben van een kinderwens.

Laten wij onze kinderen opvoeden!

En dan is hij daar; Xess Xava Snijder. En op Social Media gaat het los. Xess Xava Sneijder zou later gepest gaan gaan worden om zijn naam. Dat wordt nu al gezegd! Maar zeg nou eerlijk; wij als volwassenen maken hier een probleem van. En het zijn onze kinderen die wel of niet gaan pesten.

Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat onze kinderen dat niet gaan doen en laten we dan bij onszelf beginnen; laten wij niet meteen overal een mening over hebben en op ieder (pasgeboren) kind of volwassenen onze stempel drukken. Laten we allemaal roepen: “Hoera Yolanthe en Wesley, van harte en veel geluk!” En laten we dit jongetje, zo puur en zo klein als hij is, zijn wie hij is. Ook zijn naam! En ook de ouders, ongeacht wie het zijn, die hem zijn naam hebben gegeven. Hij mag er zijn. Hij is gewild en gewenst. Hij is een nieuwe wereldbewoner. Bekend of onbekend. Laten wij onszelf aanleren én onze kinderen om iedereen in zijn of haar waarde te laten. En ja, ook ik moet dat doen. En dat geldt ook voor mijn blog en berichten die wij plaatsen.

Door de reactie van een lezeres werd ik hierbij bepaald en ik vind het een goed streven en uitgangspunt om van het positieve uit te gaan en om negatieve berichten om te zetten naar positieve berichten.

Puur en klein

Bij het zien van de foto van Xess Xava smolt ik. Ik kreeg spontaan rammelende eierstokken (die ik wel lekker laat rammelen trouwens). Wat een heerlijk mannetje en heb je die spekbeentjes gezien? Een puur, klein en onschuldig jongetje die zich nog van geen kwaad bewust is. Hoe kun je daar nu al een stempel op drukken?

Wat maakt het nou uit hoe iemand heet? Het is misschien niet jouw smaak maar wel de smaak van de ouders. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat dit jongetje later trots is op zijn naam!

Schermafbeelding 2015-10-19 om 21.34.53

Deze blog schreef ik voor Ouders van Nu. Mijn andere blogs voor Ouders van Nu kun je hier lezen.

Bron foto: Xena Kaspers

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Gea zei

  Het zou niet mijn eerste keus zijn maar ik ben dan ook niet zijn moeder. Vroeger vond ik mijn naam verschrikkelijk en wilde heel graag anders heten. Mijn poppen kregen daarom allemaal de naam Anouska. Ook de kitten die wij later kregen heette Anouska. Nu vind ik mijn naam bijzonder omdat ik vernoemd ben. Misschien vind Xess dat later ook als wij het hem vragen over 36 jaar.

 • Bianca zei

  Ik vind het maar stom gezeur ik vind het n leuke naam

 • Helemaal mee eens. Laat hen lekker genieten van hun babyzoontje zonder al dat geneuzel!

 • Sonja zei

  Ik neem toch aan dat je goed nadenkt over een naam (alhoewel; als ik soms namen voorbij hoor komen dan betwijfel ik dat). Maar dan DENK ik dat. Bij een publieke naam, zoals Xess die zijn leventje voorlopig in de spotlights zal doorbrengen, of hij dat nou wil of niet, is het kiezen van een goede naam nog belangrijker. Of ik de naam zal begrijpen of niet; erger vind ik dat er zoveel discussie is over een naam, terwijl het mannetje pas net geboren is. Vreselijk lijkt me dat! Wat ben ik blij met de namen die wij de tweeling hebben gegeven dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen