Waar ben je naar opzoek?

Wát nou, middelbare school?

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wát nou, middelbare school?

Wanneer ga je als ouders nadenken over de vervolgopleiding van je kind? Ik was er nog niet zo mee bezig toen mijn dochter in groep 6 zat. Ze was immers pas negen. Totdat ik een moeder van school sprak die mij vertelde dat je in (het begin van) groep 7 al kunt gaan kijken bij een school. Dat ik dáár niet over had nagedacht vond ik stom van mezelf.

Informatie-avond

Nu zit mijn dochter (onlangs tien jaar geworden) ruim twee maanden in groep 7. Ik ontdekte dat de middelbare school waar ik zelf op heb gezeten een informatie-avond hield. Ik vroeg links en rechts aan andere ouders of zij daarvan wisten. Tot mijn opluchting was het antwoord bij de meesten: nee. Maar kennelijk had ik toch wat losgekregen bij enkele moeders, want voor ik het wist zat ik met twee van hen met een plastic bekertje hete thee in de hal van de ‘grote’ school. We luisterden naar termen als mentor, culturele en sportieve extra’s, tweetalig onderwijs en het verschil tussen de termen vmbo-t en mavo (dat verschil is er eigenlijk niet). Een honderdtal volwassenen luisterde naar het ‘verkoop’praatje van twee menoren, terwijl mijn gedachten afdwaalden.

Love story

1993, eindexamenjaar VWO. Dezelfde lokatie als waar ik me op dit moment bevond.
Ik besefte dat ik mijn medeleerlingen niet meer vaak zou zien als ik ging studeren. Eén van hen wilde ik helemaal niet missen. De gedachte alleen al…hij en ik dachten er kennelijk hetzelfde over, want vlak na de eindexamens kregen we verkering. Hoe dat liefdesverhaal is afgelopen? We zijn nu 21 jaar verder, getrouwd (ja met elkaar), hebben twee kinderen en een hond en zijn voorzichtig op zoek naar een school voor onze tienjarige dochter. Waarschijnlijk wordt dat dezelfde als waar haar ouders elkaar ontmoet hebben. En waar haar oom werkt en een vriend van haar ouders tekenles geeft. Lekker vertrouwd. Maar de reden die Ella zelf opgeeft is natuurlijk: mijn vriendinnen gaan daar ook heen. Ze denkt ook dat ze tweetalig onderwijs wil gaan volgen, waarop ik steevast antwoord dat ze ook Engels kan leren van de televisie, net als ik vroeger deed.
Voor mijn dochter is de keuze gelukkig simpel: ‘Ik ga naar de school waar mijn vriendinnen heen gaan, ik doe veel in het Engels, en ik kom ook nog eens mijn oom tegen. Gezellig toch?’ ‘O ja,’ zei ze er achteraan, ‘Ik vind het ook leuk dat we dan ook op vakantie gaan!’ ‘Vakantie?’ reageerde ik verbluft. ‘Nou ja, schoolreis dan,’ verduidelijkte Ella. ‘Nee, schat, dat is een stú-die-reis.’ ‘Ook goed,’ mompelde ze.

Open Dagen middelbare school

Ach, waar ben ik mee bezig? Met de informatie-avond wilde ik vooral zelf weer even de sfeer van mijn oude school proeven. En natuurlijk horen wat er veranderd is in die 21 jaar dat ik er weg ben. Ik ben blij te horen dat de Cito-uitslag niet meer allesbepalend zal zijn. Dat de leerkrachten eindelijk serieus genomen worden en hún advies de boventoon zal voeren.

In de winter houden scholen in Eindhoven Open Dagen en daar wil ik toch graag met Ella naartoe. Ik heb nog een andere school voor ogen (ook in de buurt van huis) die ik ook wil bekijken. Ik ben er van overtuigd dat de sfeer in een school veel bepaalt. Ouders, luister naar je gevoel als je een school moet kiezen.
En een beetje naar je kind.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen