Waar ben je naar opzoek?

Ware schoonheid zit van binnen

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Ware schoonheid zit van binnen

Onmiddellijk geef ik hier toe dat mij niet veel anders rest dan de overtuiging aannemen dat ware schoonheid van binnen zit. Van mijn buitenkant moet ik het niet meer echt hebben, met mijn 36 jaar en twee voldragen zwangerschappen. Mijn buik mag er nog best zijn, maar de rest is gaan hangen en de volle bos krullen, die ik voor mijn eerste zwangerschap nog had, heeft plaatsgemaakt voor haar dat slap langs mijn gezicht valt.

Iemand met oog voor detail zou zelfs een grijze haar kunnen ontdekken. Deze week heb ik besloten om ze er niet meer uit te trekken. Dit voornemen hangt samen met een veel groter besluit: ik ga mij overgeven aan het ouder worden en laten zien wat moeder worden en moeder zijn met mijn lijf doet en gedaan heeft. Het mag toch best gezien worden dat ik gedragen en gezoogd heb? Ik ben daar trots op, dus waarom mijzelf verstoppen?

Misschien vraag je je nu af of ik zo’n vrouw ben die, nu ze eenmaal man en kinderen heeft, haar best niet meer hoeft te doen: geen sexy lingeriesetje meer, hoge hakken naar de kringloopwinkel, de skinny jeans aan de wilgen en eindelijk de langdurig begeerde joggingbroek en Crocs besteld bij de Wehkamp. Nee, zo is het niet. Dat ik mij neerleg bij het ouder worden, wil absoluut niet zeggen dat ik er niet meer stralend uit wil zien. Dat wil toch iedereen? Stralend eruit zien met alles wat je bent. Ik zeg volmondig: “Ja, graag!”

Dus wat te doen? Wat te doen? Misschien op tijd naar bed? Groene smoothies? Tarwegras? Vallei-orgasmes? Hardlopen? Elke dag een glas rode wijn? Geen suiker meer? Boswandelingen? Meer vrijen? Comedy films kijken? Mediteren? Ik geef toe, ik heb alles uitgeprobeerd (behalve vallei-orgasme, dat staat nog op het lijstje 😉 ). Sommige dingen helpen een beetje, maar niets werkt echt. Dus ga ik voor iets anders. Ik ga voor iets waarvan niet alleen ik zelf ga stralen, maar dat ook af zal stralen op mijn twee lieve kinderen en de rest van mijn omgeving: ik ga op zoek naar de ware schoonheid in mijzelf.

Daarmee bedoel ik volledige zelfacceptatie, onvoorwaardelijke zelfliefde. Ik geloof oprecht dat het gebrek aan zelfliefde het grootste probleem is van de huidige samenleving, maar goed dat is een ander verhaal. Ik zal bekennen dat ik reeds wat jaren actief bezig ben met zelfacceptatie, maar kleine kinderen zijn grote spiegels. Hun gedrag laat haarfijn zien welk deel je van jezelf niet accepteert. Wanneer je tegen je kind zegt “Hou op met huilen” zegt wellicht iets over jouw eigen verdriet dat er niet mag zijn, “Stel je niet zo aan,” over de ruimte die je zelf niet durft in te nemen, “Niet zo raar doen,” over de mate waarin je zelf bent aangepast (en wellicht vervreemd van jezelf).

De voorbeelden laten zien, hoe moeilijk het is om je kinderen onvoorwaardelijk lief te hebben als je jezelf niet onvoorwaardelijk lief hebt. Zelf worstel ik vooral met boosheid. Ik mag niet boos zijn en elke dag doe ik mijn stinkende best om de lieve zorgzame moeder te zijn; geduld en inleven zijn daarbij een pre. Ondertussen ga ik mijn eigen grens over, en nog één en nog één en soms wel tien en dan ineens ontplof ik. Ik schreeuw tegen mijn kinderen en loop stampvoetend en deurensmijtend door het huis. Dit had ik niet bedacht toen ik kinderen kreeg. Ik gun mijn kinderen veiligheid en een vertrouwde omgeving, een moeder met woede-uitbarstingen past niet in dat plaatje. Gelukkig herken ik inmiddels het patroon. Om hen veiligheid en vertrouwen te kunnen geven is het accepteren van mijn boosheid essentieel. Nu probeer ik elke irritatie, elke ontstemdheid en de kleinste kwetsuur op te merken en er onmiddellijk uiting aan te geven.

Boosheid heeft een functie, het kan je helpen spanning te uiten, te communiceren en helpt je grenzen aan te geven. Het is zaak om deze boosheid te (h)erkennen, te uiten en vooral dankbaar te zijn dat hij er is. Dankbaarheid maakt gelukkig en brengt je in contact met de schoonheid die je van binnen bent. Als je hier werkelijk contact mee kunt maken dan zul je van buiten mooier zijn dan je ooit was.

Lieve mooie moeders van Nederland, in de kern zijn we allemaal diamanten. Of je nu op hoge hakken staat of vanmorgen je voeten voor het gemak in je Crocs hebt geschoven dat is niet relevant, (er)ken de schoonheid van de diamant die jij bent en straal!

Deze blog is geschreven door Maartje Hazebroek; blogger van Eenmoederdiedeelt.

Ware schoonheid zit van binnen

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen