Waar ben je naar opzoek?

Wanneer is je kind een puber?

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Wanneer is je kind een puber?

Wanneer begint de pubertijd?

Als vader van twee dochters kom ik er steeds vaker achter dat ik te weinig informatie heb om goed met mijn dochters om te gaan. Oh ja, ik ben een man en, vragen jullie je misschien af, is het niet een beetje vreemd dat ik een blog schrijf op deze website? Als jullie net zo veel willen verdienen als mannen, dan mag ik een blog schrijven op Love2BeMama. En nu ik toch op deze website ben, kan iemand mij vertellen wanneer de puberteit eigenlijk begint?

Onze oudste dochter begint, volgens mijn vrouw, al een echte puber te worden. Ze is pas 10! Ze worden het toch pas als ze 13 of 14 zijn? Toen onze oudste twee was begonnen al sommige ouders te roepen dat ze in de peuterpuberteit zat. ‘Twee is nee’ zeiden ze. Met andere woorden zodra het kind kan praten dan zegt het ‘nee’. Misschien is het verstandig om eerst het begrip puber te definiëren of is een puber gewoon een ander woord voor vervelend kind of zoals de medische term luidt: ADHD?

Rare overslaande stem

Bij meisjes wordt vaak de eerste ongesteldheid als startschot genomen. Bij jongens is het lastiger maar we kunnen spreken van puberteit bij de eerste puistjes, het vlassige snorretje en een hele rare overslaande stem. Dit laatste is overigens voor jongens een reden om drie jaar lang alleen op de slaapkamer te gaan zitten en niemand aan te spreken. Ook het moment dat een jongen zo veel gel in zijn haar heeft gedaan dat het haar het niet meer opneemt, kan als een symptoom van de puberteit worden gezien.

De grote waffel

Maar de grote gemene deler van zowel meisjes als jongens in de puberteit is natuurlijk: de grote waffel! Nu kunnen ze dit met 9 jaar ook al, maar op die leeftijd kun je ze nog voor straf op de trap zetten. Dus, ik denk zelf dat zodra het echt gênant wordt dat je ze voor straf op de trap zet, ze officieel puber zijn. En reken er maar op dat die dochters van ons tot hun 19e daar zitten!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen