Waar ben je naar opzoek?

Waarom gaan we niet op opvoedles?

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Waarom gaan we niet op opvoedles?

Mijn favoriete vakantie van het jaar is de wintersport. Met groot ongenoegen kijk ik vanuit de lift naar de verdwaalde (après)skier die zonder enige controle van de piste af scheurt. In een stijf neergezette poephouding maneuvreren mensen soepel van hem weg. Als je hem vraagt of hij goed kan skiën zal hij antwoorden: “Ja hoor, ik kom wel lekker beneden”. Hij heeft een lesje gehad en vond het daarna wel best.

Daar achteraan komt de duidelijk getrainde liefhebber die met grootgemak de dubbele snelheid behaalt. Hij zet de kanten van de ski’s perfect in de sneeuw en laat prachtige dunne lijnen achter op de piste. Met een steady hartslag van 60 bpm komt hij bij de lift aan. Een skileraar vertelt: ”Om dat te kunnen heb je héél véél training nodig”. Pas dan wordt het leuk, is het veilig en kost het weinig energie. En dat geldt eigenlijk niet alleen voor skiën maar voor alles. Sport, spel, muziek of het bedrijfsleven. Zonder andere mensen die naar je kijken en je vertellen wat beter kan zal je nooit op een professioneel niveau komen.

En dan raakt er iemand zwanger. Veruit de meest verantwoordelijke en ingrijpende gebeurtenis in je leven. Voor de eerst komende, zeg 18 jaar, ga jij een mens opvoeden, trainen, verzorgen en voorbeeld zijn voor. Je hebt als doel om je kind zo gelukkig mogelijk leven te geven en zal daarvoor door het vuur gaan.

Nog tijdens je zwangerschap komt de informatie met bakken naar je toe. Van de overheid, het verloskundebureau en zelfs compleet onbekende op straat voelen zich geroepen om hun ‘expertise’ met je te delen. Ook al heb je geen idee wat je te wachten staat komt de kleine er echt niet uit voordat je een ‘professioneel kindbouwer’ bent. Als die kleine er net is helpt de kraamhulp je op weg en tot het een half jaar is, kom je nog geregeld bij het consultatiebureau. Daarna echter is het … Succes!

Terwijl het echte opvoeden nu pas begint herhalen wij voornamelijk hoe wij zelf zijn opgevoed, gecombineerd met mooie voornemens die hopelijk niet zijn ondergesneeuwd door de drukke dag. Maar is dat wel het beste voor het kind. Zou het niet veel meer baat hebben bij bijvoorbeeld: openheid, discussie, regels, sociale contacten, binnepan spelen, buiten spelen, om maar iets te noemen. Wie heeft er tijd voor om aan het eind van de dag te reflecteren of deze bepaalde opvoeding wel bij het kind past en dan ook nog eens zonder de roze ouder bril. Wat nou als blijkt na 4 (of 18) jaar dat je het eigenlijk heel anders aan had moeten pakken? Het is niet zo dat je opnieuw kan beginnen, of is dat waarom mensen meerdere kinderen hebben?

Maar weer even serieus; gastouder, kinderdagverblijfleidster of kleuterjuf. Voor alles ben je verplicht tot een gedegen opleiding. Waarom? Omdat daarmee de ontwikkeling van kinderen met sprongen vooruit gaat. Er zijn mensen die hun leven wijden aan deze inzichten met, zo ver ik kan zien, succes. Zo zijn we erachter dat uitleggen waarom iets niet mag veel beter werkt dan straffen. We zijn erachter dat fysieke straffen tot late leeftijd problemen met zich mee brengen. Dit zijn misschien nu logische opvoed opvattingen, maar duidelijk mag zijn dat hoe de ouder opvoedt direct invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Is het dan niet heel arrogant om te denken dat je alles weet en alles goed doet.

Daarom stel ik een POT voor. Je eigen Personal Opvoed Trainer. Ik zeg niet dat we slechte ouders zijn, maar ik zeg het kan beter. We laten ons coachen door professionals. Mensen die hun leven wijden aan het verbeteren van de opvoeding van een kind. Op school passen we de juiste leermethode toe en thuis zoeken we de juiste opvoedmethode. Even googelen en de coaches vliegen me om de oren. Ik ga gelijk … oh wacht, eerst even naar de speeltuin en dan de hond uitlaten. Misschien morgen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen