Waar ben je naar opzoek?

Vruchtbaarheidsbewustzijn als betrouwbare natuurlijke anticonceptiemethode? Het kan met Sensiplan!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vruchtbaarheidsbewustzijn als betrouwbare natuurlijke anticonceptiemethode? Het kan met Sensiplan!

Hoewel ik al jaren een gezonde leefstijl nastreefde slikte ik ook lange tijd de
anticonceptiepil. Plots realiseerde ik mij hoe vreemd het was: onnatuurlijke toevoegingen in voeding en cosmetica vermijden en anderzijds vrijwillig dagelijks een portie kunstmatige hormonen naar binnen werken.

Ik ging op zoek naar een natuurlijke manier van geboorteregeling en vond deze in
Sensiplan. Tijdens de cursus was ik verbijsterd dat ik dit niet eerder had geleerd. Ik was zo enthousiast dat ik de opleiding volgde om zelf consulent te worden. Het is ontzettend leuk om deze methode aan anderen over te brengen en cursisten te begeleiden hun persoonlijke weg met Sensiplan te vinden.

Lees ook: Vrijwillig hormonen slikken? Echt niet!

Stoppen met de pil

Hoewel ik weinig bijwerkingen van de pil ondervond, voelde het alsof er een mist uit mijn hoofd opsteeg toen ik stopte. Blijkbaar had de pil een afvlakkend effect op mij gehad, wat ik niet merkte toen ik hem dagelijks slikte. Leren hoe vruchtbaarheid werkt deed mij beseffen hoe ingenieus het menselijk lichaam functioneert, iets om respect voor te hebben. Vaak wordt vergeten dat vruchtbaarheid een teken van vitaliteit en gezondheid is, het is vreemd om dat te onderdrukken met kunstmatige hormonen, vooral als je weet dat het prima mogelijk is om zwangerschap te vermijden in harmonie met je lichaam. Een betrouwbare geboorteregeling ligt namelijk al besloten in de cyclische natuur van de vrouw.

Hoe werkt Sensiplan?

In tegenstelling tot de man – die altijd vruchtbaar is – kent de vrouw een vruchtbaarheidscyclus: slechts een beperkt aantal dagen per maand kan zij zwanger raken. Door duidelijk veranderende lichaamssignalen te observeren en deze in kaart te brengen (zoals de basale lichaamstemperatuur en veranderingen in het cervixslijmpatroon) kunnen de vruchtbare dagen nauwkeurig worden bepaald.

Hier is een wetenschappelijke methode voor ontwikkeld die je bij Sensiplan in een korte cursus van vier lessen kunt leren. Je leert de biologische achtergrond van vruchtbaarheid, welke lichaamsobservaties je moet doen, hoe je deze bijhoudt en hoe je ze moet interpreteren om precies te weten wanneer je vruchtbaar bent of niet. Sensiplan maakt gebruik van een principe van dubbele controle: een observatie moet altijd extra bevestigd worden, voordat er groen licht gegeven wordt. Dit waarborgt de hoge betrouwbaarheid, die vergelijkbaar is met de pil. Na het volgen van de basiscursus ben je in staat de methode voor de rest van je vruchtbare leven met deze hoge betrouwbaarheid te gebruiken.

Lees ook: Vrouwen stoppen massaal met het gebruik van de pil

Vergelijkbaar met de pil?

Hoewel Sensiplan qua betrouwbaarheid vergelijkbaar is met de pil zijn de verschillen met dit breed geaccepteerde anticonceptiemiddel groot. Om te beginnen verstoort Sensiplan op geen enkele manier natuurlijke processen in je lichaam. Er zijn geen risicovolle bijwerkingen. Je behoudt je gezondheid en zet ook je toekomstige gezondheid niet op het spel.

Het betekent ook dat je iedere maand rekening moet houden met je vruchtbare dagen. Dat heeft invloed op je intieme leven en nodigt uit tot goede communicatie met je partner, en tot creativiteit. Hoe vreemd het een pilgebruiker misschien ook in de oren klinkt: dit is een van de positiefst gewaardeerde aspecten van Sensiplan. Veel koppels ervaren hierdoor een verdieping van hun relatie.

Persoonlijke voordelen

Het mooie van Sensiplan is dat je er als vrouw nog extra voordelen uit haalt; hoe anders dan bij hormonale anticonceptie waar de vrouw juist de last van negatieve bijwerkingen moet dragen! Zo helpt het je om cyclusgerelateerde problemen op het spoor te komen en geeft het je een inkijkje in de mentale veranderingen die samenhangen met de cyclus. Je zult snel merken in welke fase je sociaal sterker in je schoenen staat en op welke momenten je juist neigt naar reflectie en bezinning. Hier kun je in het dagelijks leven handig op inspelen. Deze voordelen hebben mij persoonlijk enorm geholpen en ook tijdens mijn cursussen zie ik hoe het vrouwen helpt de regie voor hun eigen gezondheid in handen te nemen.

Ben je geïnteresseerd en zou je graag een cursus willen volgen? De lezeressen van Love2BeMama hoeven tijdelijk € 25,- euro minder te betalen voor de Sensiplancursus! Meld je vóór 1 september 2017 aan via de website van Sensiplan en vermeld bij ‘opmerking’ L2BMmei17 om gebruik te maken van deze actie.

 


Guénaëlle de Graaf is Sensiplanconsulent in Amsterdam. In alle provincies kun je terecht bij een erkende consulent om een cursus te volgen. Hierna kun je de methode met dezelfde betrouwbaarheid als de pil toepassen. Sensiplan Nederland is een non-profitorganisatie die cursussen Sensiplan® aanbiedt en consulenten opleidt. Volg Sensiplan op Facebook en kijk voor meer informatie op www.sensiplan.nl.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
  • eleonore zei

    en natuurlijk kost het weer geld en natuurlijk zie ik nergens den haag en natuurlijk houd ik mij niet bezig met Love2BeMaman en nee ik wíl nu geen tweede kind. Ik wil alleen heel erg graag dat de maandelijks monsterlijke momenten wat minder monsterlijk zijn. Ik gebruik al jaren de pil niet meer, heb geen vriendje. Hoe nu verder? Eleonore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Tieners & Pubers

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

  • 11 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Naar school op Curacao: zo hebben wij het geregeld!

  • 5 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Podcast

Wil je horen: 5x podcasts voor op (thuis)vakantie

  • 7 dagen geleden
  • 4 minuten lezen