Waar ben je naar opzoek?

Voor ons geen Sinterklaasjournaal meer

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Voor ons geen Sinterklaasjournaal meer

Via via kwam ik op een blog die het Sinterklaasjournaal aan het licht stelt. Aandachtig heb ik deze blog gelezen en na het lezen van deze blog ben ik eens na gaan denken en naar het ‘gedrag’ van mijn eigen kinderen gaan kijken. Ja, ze zijn deze periode drukker dan normaal. Ze slapen slechter, huilen veel, zijn snel boos en uit hun doen. Het is een periode waarin ze veel voor hun kiezen krijgen: Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst. Het is natuurlijk ook wat je er zelf van maakt en hoe veel je ermee bezig bent maar vergeet niet dat ze op school en om zich heen ook veel indrukken opdoen. Je kunt het dan thuis wel heel rustig aan doen, onbewust krijgen ze er veel van mee. Het ene kind zal het beter aankunnen dan het andere kind. Kinderen hebben baat bij rust en gedoseerd informatie tot zich te nemen en te krijgen. Daar kun je als ouder heel goed bij helpen!

Herken jij thuis ook dit ‘probleem’? Hierbij geef ik je wat tips vanuit mijn eigen ervaring.

Enthousiaste ouders

Als ouder vind je het erg leuk dat deze periode is aangebroken. Ik wel tenminste. Gezelligheid, cadeautjes kopen voor mijn kinderen, de Kerstboom opzetten en verschillende Sinterklazen bezoeken. Vroeger vond ik het een gezellige tijd en nu nog steeds. Vol enthousiasme bereid ik mijn kinderen voor op welke leuke dagen er gaan komen. Maar ik heb ook gemerkt dat het voor hun niet te doen is om allemaal te verwerken. Mijn eigen enthousiasme projecteer ik op mijn kind die 24 jaar jonger is. Een kind die nog niet het vermogen heeft om alles te overdenken en weet dat Sinterklaas niet écht bestaat. Ik ben dus begonnen om mijn enthousiasme wat te minderen en niet meer op de kinderen te projecteren. Ik kan het heel vaak hebben over dat Sinterklaas bij opa en oma komt maar ze hebben GEEN IDEE wanneer. Een aftelkaart helpt wel maar nog is het een lange periode wat ze moeten overbruggen.

Tip 1: Probeer het ‘S’- woord wat te minderen thuis (Sinterklaas).

Geen Sinterklaasjournaal meer

Het hoort erbij; het Sinterklaasjournaal. Maar na het lezen van de blog ‘Sinterklaasjournaal is zoveelste verruwing van jeugdcultuur’ ben ik het daar niet zo meer mee eens. Ik ben er eens voor gaan zitten en heb mijn kinderen geobserveerd. Eigenlijk vinden ze het hartstikke spannend en zitten ze bijna onder de tafel als Piet voorbij komt. Ze maken zich druk om verdwenen cadeautjes en of Sinterklaas wel komt omdat hij zo moe is. Als het is afgelopen maalt het nog een tijdje door hun hoofd en ‘s morgens aan het ontbijt hebben ze het er weer over. De laatste keer dat ze het keken gaven ze zelf al aan dat ze het niet leuk vonden. UIT!
Voor ons geen Sinterklaasjournaal meer.

Met onderstaande tekst (bron: Eigen Kracht) ben ik het volledig eens!

De traditionele manier waarop Sinterklaas dertig jaar geleden werd gevierd, was nog afgestemd op de behoeften van kinderen. Mogelijk omdat ouders toen nog meer deel uitmaakten van de wereld van hun kinderen. Het ging altijd als volgt: Een intocht met de boot, kinderen stonden zwaaiend op de kade, Sint en Piet wuifden en de vlaggetjes waaiden al heen en al weer. Daarna gaven Sint en Piet iedereen een hand en deelden snoepgoed uit. De ouders vertelden van tevoren hoe het zou gaan en zo ging het ook. Daarna keerden de kinderen tevreden en vol verwachting naar huis terug.

Het Sinterklaasjournaal gaat volledig in tegen de kinderlijke behoefte aan herkenning harmonie en vastigheid. Het is elke keer anders, er gaat van alles mis en er is altijd wel één of ander conflict wat uitgevochten moet worden. Omdat jonge kinderen dit, anders dan volwassenen, nauwelijks kunnen relativeren, haalt het hun hele wereldbeeld overhoop met als gevolg dat zij wekenlang hyperactief door het huis stuiteren.

En ik kan je zeggen; dit neemt al een hoop stress weg. Want zeg nou eerlijk, je wil toch niet dat je kind gestrest is en over de top hyperactief is alleen maar DOOR het Sinterklaasjournaal?

Tip 2: Ga eens met je kind meekijken en let op de reacties van je kind. Daarna kun je je eigen conclusie trekken!

geen Sinterklaasjournaal

Geen schoen meer zetten

Ik vond het zo leuk dat ze hun schoen gingen zetten. Het liefst zette ik mijn eigen schoen er ook nog bij. Liedje zingen, tekening voor Sinterklaas erin en dan lekker naar bed. Dat laatste mislukte. Dochterlief stond elke 5 minuten beneden. Ze vond het spannend, was bang, bij elk geluidje dacht ze dat het paard op het dak liep en vroeg zich af wanneer Sinterklaas nou kwam. De volgende ochtend waren ze om 4:30 uur al wakker. Was Sinterklaas al geweest? Dat dus één keer en niet weer. Ze hebben nog een keer hun schoen gezet… niet zelf! Mama heeft dat voor ze gedaan. Terwijl ze op bed lagen en dus niet wisten dat er de volgende ochtend een cadeautje in hun schoen zat. Ze stonden niet om 4:30 uur al naast ons bed te stuiteren… en ze waren net zo blij!

Tip 3: Vind je kind het allemaal maar spannend? Misschien kun jij bovenstaande ook doen. Het neemt een hoop onrust weg.

Cadeautjes

Mijn kinderen hebben genoeg. Ze hebben het voordeel dat mama leuk werk heeft en nog wel eens wat krijgen om uit te proberen. Ze krijgen dus genoeg! Met Sinterklaas geven wij minimaal aan cadeautjes. Liever iets waar ze écht wat aan hebben en heel graag willen hebben dan onder te dompelen in de vele cadeautjes waar NOOIT mee wordt gespeeld. En als ik lees wat sommige ouders geven? Rond de 500 euro uitgeven is niet gek…

Tip 4: Probeer te minderen met het geven van cadeautjes. 

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en de rust in huis weer wat terug kunt krijgen. Vul mijn tips gerust aan! Ik ben benieuwd naar je ervaringen. 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Angela zei

  Hoi,

  Ik wilde je nog graag bedanken voor de leuke sinterklaasfilm mede dankzij deze film hebben wij een heerlijk en gezellig sinterklaasweekend achter de rug.

  Groet

  Angela.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen