Waar ben je naar opzoek?

Vaste klant bij de voedselbank

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Vaste klant bij de voedselbank

Vaste klant bij de voedselbank: leven onder de armoedegrens in Nederland. Meer dan een miljoen mensen leeft in Nederland onder de armoedegrens. Vorig jaar groeide het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de voedselbank nog met 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor.*

Armoede in Nederland

Taboe op armoede

Ook veel gezinnen zijn afhankelijk van de voedselbank en moeten elke week afwachten wat zij te eten krijgen. Er rust vaak een taboe op armoede, wanneer het jezelf of je omgeving betreft. Zeker in kleine gemeentes schamen mensen zich vaak voor het feit dat ze afhankelijk zijn van de voedselbank. Wanneer dit taboe zou verdwijnen, zal je versteld staan van de hoeveelheid bekenden of kennissen die vroeg of laat gebruik maken van de voedselbank.

Tijdelijke uitkomst; de voedselbank

Voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, is de voedselbank een (tijdelijke) uitkomst. Dankzij de vrijwilligers en de bedrijven die voedsel doneren, is het voor deze gezinnen toch mogelijk om redelijk gezond en gevarieerd te kunnen eten. Ook neemt de voedselbank de financiële druk weg van de wekelijkse boodschappen, wat soms een opluchting kan zijn voor wie er financieel slecht aan toe is. Natuurlijk is het geen oplossing en wil je er als gezin financieel gezond voor staan, maar vaak spelen er meerdere dingen mee, waardoor dit in eerste instantie onmogelijk lijkt. Denk aan het overlijden van een partner, waardoor een ouder met meerdere kinderen er alleen voor komt te staan of een ernstige ziekte, waardoor iemand niet meer goed mee kan draaien in de (werk)maatschappij en ook nog de zorg voor de kinderen moet zien rond te breien. Een simpel ontslag kan al desastreus zijn voor de financiële toestand van een gezin en je afhankelijk maken van de voedselbank.

Leven onder de armoedegrens in Nederland

Ken jij iemand die afhankelijk is van de voedselbank en hier liever niet over praat? Misschien kan je het onderwerp naar voren brengen en samen ontdekken hoe jij diegene ergens mee kunt helpen.

Ben jij iemand die afhankelijk is van de voedselbank? Schaam je niet en vraag om hulp in je omgeving. Jouw schaamte is voor jou vaak een olifant en voor een buitenstaander een mug. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Wat kun je doen?
Door interesse te tonen in de situatie van een ander of door zelf om hulp te roepen helpen we elkaar verder. Dat is de eerste stap naar de wederopbouw van een (financieel) gezond leven.

*bron: voedselbankennederland.nl

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Geldzaken

Budgettips huishouden: 8 geldbesparende tips!

  • 9 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Tieners & Pubers

De lichamelijke ontwikkeling van een puber

  • 12 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Tieners & Pubers

12 jaar kind en alle ontwikkelingsfases

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen